Türk iş dünyasının uluslararası alanda rekabetçi olmasında kritik öneme sahip kurumsal yönetim anlayışı Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği, Stratejico ve Era Araştırma’nın fikir önderleri görüşmeleri ve 246 profesyonelin katılımıyla düzenlediği raporun konusu oldu.
Şirket değerini arttırdığı, kişilerden bağımsız bir yönetim oluşturmayı mümkün kılarak sürdürülebilirliği sağladığına inanılan kurumsal yönetim anlayışının önündeki engellerin duygusal ve psikolojik olduğu “Kurumsal Yönetim Algı Araştırması”nda ortaya kondu. Birçok düzenleme ile desteklenmesine rağmen arzu edilen seviyenin altında kalan “Şeffaflık” ilkesinin ticari sırların açığa çıkabileceği endişesi ile ötelendiği tespit ediliyor.
Denetim, gözetim rolünü oynaması beklenirken icrai konuların içinde olan yönetim kurullarının, icra ile arasında bir yetki ve sorumluluk kargaşasın yaşadığı rapor ile tespit edildi. Türkiye’deki hukuki yapının kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanması için yeterli görülmediği değerlendirmeler arasında yer aldı.
En Önemli Paydaş Profesyonel Yönetim
Kurumsal yönetimin gelişimini destekleyenlerin başında “bayraktarlar” geliyor. Kurumsal yönetim alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek çalıştıkları kuruluşları besleyen, kariyer planlarını da bu uygulamanın gelişimi ile paralel gören bayraktarlar önemli bir misyonu yükleniyorlar. Şüphesiz bu anlayışın gelişimini en çok destekleyenler adil, şeffaf, hesap verebilir ve sorumlu yönetimleri oluşturmaya çalışan profesyoneller ve yönetime hazırlanan yeni kuşaklar.
Ankete katılanların %46.3’ü mensubu oldukların şirketin kurumsal yönetim konusunda farkındalık sahibi olduğunu düşünüyor. Kurumsal yönetim ilkelerinin benimsenmesi ve bu ilkeler ile uyumlu politikalar üretip uygulanmasının şirketleri için faydalı olduğunu düşünenlerin oranı %63. Katılımcıların büyük çoğunluğu işe etkin denetim ve iç kontrol sistemlerinin oturtulması ile başlamayı uygun buluyor. Performans kriterlerinin belirlenmesi ve raporlama standartlarının geliştirilmesi önerilen adımlar.
Araştırma raporundan göre ankete katılanların %45.9’u mensubu oldukları şirketin “kurumsallaşmış” olduğunu, %7.7’si ise “kurumsallaşmamış” olduğunu düşünüyor. Kuruluştan itibaren süreç ele alınmalı ve yapı bu şekilde kurulmalı diyenler çoğunlukta (%48.8) Belirli bir bilanço büyüklüğüne ulaşılması ve ailede yaşanabilecek kuşak geçişleri en önemli ve süreci tetikleyen diğer aşamalar olarak değerlendiriliyor.
Türkiye’nin Sürdürülebilir Büyümesi İçin ‘Hesap Verebilirlik’ Şart!
Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi için kurumsal yönetim ilkelerinin ne kadar etkili olduğuna bakıldığında %73.2 oranı ile hesap verebilirlik ilkesi ilk sırada yer alıyor. Şeffalık ilkesi %69.5 oranı ile ikinci sırada yer alırken, adillik ve sorumluluk anlayışı takip ediyor.
“Kurumsal Yönetim Algı Araştırması”nın iki yılda bir tekrarlanarak, kurumsal yönetimin Türkiye’de gelişimi, geldiği nokta ve Türk şirketlerinin kurumsal yönetime yaklaşımı üzerine önemli veriler elde edilmesi ve kamuoyunun faydasına sunulması hedefleniyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.