“İş etiği” konusundaki çalışmaları, iş dünyası perspektifinde yürüterek, kamu yararı elde edilmesini amaçlayan Etik ve İtibar Derneği (TEİD) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen zirve, iş dünyasının yoğun katılımı ile gerçekleşti. Zirvede ayrıca “İdealler ve Gerçekler” başlıklı araştırma çalışması katılımcılarla paylaşıldı. Merkezinde sürdürülebilirlik ve sorumlu yöneticilik kavramlarını barındıran bu yeni iş yapma modelinin, “İdealler ve Gerçekler” arasındaki ilişki tartışıldı.
GfK tarafından gerçekleştirilen ve 78 şirketin katıldığı “İdealler ve Gerçekler” araştırmasına katılan şirketlerin yüzde 52’sinin halka açık, yüzde 64’ünün 500 ve üzerinde çalışana sahip olduğu belirtilirken, 78 şirkette görüşülen 97 kişinin yüzde 91’inin orta ve üst düzey yönetici olduğunun altı çizildi.
İtibar şirket değerini yükseltiyor
Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 95’i, “itibar”ın, şirketlerin değerini yükselten en önemli faktörlerden biri olduğunu beyan etti. Zirve kapsamında konuşan TEİD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Buldurgan “Sürdürülebilir ekonomik kalkınma, ancak yatırımcıların çıkarlarını koruyabildikleri, sağladıkları kaynakların amaca yönelik kullanıldığından emin olabildikleri, faaliyetleriyle toplumsal çıkarlara zarar vermeyen ve tüm bunlar için toplum önünde hesap veren şirketlerin varlığıyla mümkündür. İş etiği ilkelerini, yalnızca şirketler kesimini ilgilendiren; yatırımcı, girişimci ile düzenleyici ve denetleyici otoriteler arasında oluşturulmaya çalışılan bir düzen olarak değil, düzgün işleyen bir serbest piyasa ekonomisinin ve hatta, adil, çağdaş demokratik bir toplumsal düzenin de gereği olarak görmeliyiz” dedi.
TEİD Genel Sekteri Tayfun Zaman’ın moderatörlüğünde yapılan “İdealler ve Gerçekler” paneline, Deloitte Türkiye CEO’su Hüseyin Gürer, DFHG Yatırım Şirketleri Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Cafer Bakırhan, Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş ve KOTEDER Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Eser panelist olarak katıldı.
Deloitte Türkiye CEO’su Hüseyin Gürer panel kapsamında yaptığı konuşmada, “Bu yılki zirveye de adını veren “İdealler ve Gerçekler” olgusu, bireyler için olduğu gibi kurumlar için de bir takım çelişkiler oluşturmaktadır. Günümüz iş dünyasında kurumların sürdürülebilirliklerinin ardında yatan başarı faktörü bireysel hassasiyetleri göz ardı etmeden kurumsal gerçekleri yönetmektir. Biz de Deloitte Türkiye olarak, mesleki faaliyetlerimizin nasıl yürütülmesi gerektiğini belirlemek adına kuruluşumuzdan bu yana etik kodlarımız ve davranış kurallarımız çerçevesinde hareket etmekteyiz. Tüm Deloitte çalışanları, özel hayatlarındaki değerleri ne olursa olsun, mesleki faaliyetler söz konusu olduğunda bu etik ve davranış kodlarını hayata geçirmekle yükümlüdürler. Bu da bizim Dünya’da 150 yıldır, Türkiye’de ise 28 yıldır faaliyet göstermemizi sağlamaktadır” dedi.
Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş, “Sürdürülebilir kârlılık elde edebilmek için de itibarı ve güveni sağlamak zorundasınız. Oluşturduğumuz “İtibar Elçileri” ekibimiz ile düzenli olarak bir araya geliyoruz. Şirketimizin itibar sürecini zedeleyecek bir konu olup olmadığını tartışıyoruz” sözleri ile itibara verdikleri önemin altını çizdi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.