unnamed

“Son dakika” uyarısıyla ekranlara yansıyan, ertesi gün gazetelere basılan haberlerde güvenlik güçlerinin korsanları nasıl elegeçirdiği anlatılır. Kıskıvrak yakalanan korsanların elleri kelepçelenir, korsan kitaplara el konulur. Peki sonra ne olur? Korsancı emniyet ve adliyedeki rutin işlemlerinin ardından serbest kalır. Yasadışı işine hem de aynı yerde devam eder.

Türkiye’nin korsanla mücadele örgütü Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, güvenlik güçleri ve hukuk camiasıyla birlikte korsana etkili darbeler indirmelerine karşın bitirilemeyişinin nedenlerini araştırdı.

5 başlık altında toplanan nedenler, İstanbul Anadolu Adliyesi Dergisi’nin son sayısında yayınlandı. Hakimlere, savcılara, avukatlara ve tüm hukuk camiasına giden dergide Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Genel Sekreteri Av. Melahat Aşnük Boran tarafından kaleme alınan makalede o 5 madde şöyle sıralanıyor:

GECELERİ BASKIN KARARI ALINAMIYOR

“Korsan matbaalara ve depolara baskın yapmak için arama ve el koyma kararın alınması için örnek korsan kitap istenmesi, fiş istenmesi, şüphelinin kimlik bilgilerinin istenmesi, emniyetin iş yerinin varlığına dair tespit tutanağı istemesi vb. delillerin talep edilmesi süreci uzatıyor. Ayrıca geceleri baskın için karar alınamadığını bilen korsancılar kaçak matbaalarında,  geceleri korkusuzca korsan baskı yapıyor ve yine geceleri depolarına sevk ediyorlar.

Son yıllarda ise savcılık makamlarımızın ve mahkemelerimizin, gece arama ve el koyma kararı vermeleri ve verdikleri bu kararlarında makinelerin sökülerek yediemin olarak şüphelilere bırakılmasına engel olan cesur kararları sayesinde bataklıkların kurutulması ve adaletin tesis edilmesi için çalışmalar netice verdi. Birliğimizin başarısının asıl mimarları mevzuatı en güzel şekilde uygulayan hakim ve savcılarımızdır.”

KORSAN HAPSE GİRMİYOR

“Diğer bir sorun ise mahkemeler tarafından verilen cezalarda “hükmün açıklanmasının geriye bırakılması” kararlarının verilmesidir. Bu ise verilen cezaların infaz edilmemesine, korsancıların serbest bırakılacaklarını bildikleri için kaldıkları yerden korsan işlerini sürdürmelerine sebep olmaktadır.

Korsana verilen hapis cezalarının uygulanamaması yüzünden sempatik bir suçmuş gibi gösterilen korsan kitap suçlarında İstanbul Anadolu Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nin, piyasa değeri 40-50 bin lirayı bulan 20 bin 900 kitapla yakalanan İstanbul’un en büyük korsancılarından Ali Y.’yi 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, aynı suçtan 3 dava dosyası daha bulunan Ali Y. hakkında ”yeniden suç işlemeyeceği yönünde olumlu kanaat oluşmadığından” “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına” karar vermesi yayımcılık sektörü için önemli, bir o kadar da umut verici karşılanmıştır.”

SUÇ ŞİKAYETE BAĞLI

“Fotokopi korsanında yaşanan en büyük sıkıntı suçun şikâyete bağlı olmasıdır. Fotokopi korsanı, İl Denetim Komisyonları’nın re’sen görev alanına girmemekte ve fotokopi çekilen yerlere denetlemeler yapılamamaktadır. Ayrıca teknolojinin gelişmesi ile fotokopi makinelerinin ve harici disklerin hafızalarında on binlerce eserin yer alması ve bunların tek tuşla haksız şekilde çoğaltılmasını kolaylaştırmaktadır.”

İMHA ZORLUĞU

“Korsanla mücadele birçok zorluğa rağmen kararlılıkla sürdürülmektedir. Örneğin, yargılama süresinin uzunluğu beraberinde suç eşyalarının muhafazası ve depolanma sorununu getirmektedir. Mevcut yasal düzenlemelerde ve uygulamada el konulan suç eşyaları yargılamanın sonuna kadar bekletilmektedir. Suç eşyalarının imhası ancak cezaların kesinleşmesi durumunda yapılmaktadır. Bazı davaların kesinleşmesi ise 7 yılı bulabilmektedir. Bu da kitapların muhafazası için çok büyük depolara uzun süre yüksek kiralar ödenmesine ve devletin zarara uğramasına sebep olmaktadır.”

DİJİTAL KORSANDA GERİYİZ

“Dijital korsan ile tek tuşla hiçbir bedel ödemeden binlerce kitaba haksız şekilde ulaşabilmektedir. Bu noktalara işlem yapmak için ihlalin olduğu linkler tek tek yazılmakta ve ancak yetki belgesi veren yayınevlerine yapılan ihlaller engellenebilmektedir. Ne yazık ki ülkemizde “ahtapot yazılım”lar kullanılamadığı için ihlaller anında tespit edilememektedir. Gerekli tüm yasal işlemlerin yapılması ile korsan sitelerden içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi sonrası kısa süre içinde farklı bir site adı altında farklı linkler ile aynı ihlallere devam edilmektedir. Yasa koyucunun bu konuda caydırıcı bir çözüm bulması gerekmektedir.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın