Çalık Holding ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “İlk İşim Girişim” yarışmasının açılışında çeşitli sektörlerin ileri gelenleri buluştu, girişimci gençlere tavsiyelerde bulundu. 18 ilden 29 farklı üniversiteden 225 projenin yarıştığı etkinlikte 10 proje finale kaldı. Çalık Holding’in genç girişimcilere 1 milyon TL’ye kadar finansman sağlama hem de ortak yatırım yapma imkânı sunacak.

Başta Türkiye olmak üzere, dünyanın birçok noktasında faaliyet gösteren, yaptığı yatırımlarda önce insana ve topluma fayda sağlayan çalışmalara odaklanan Çalık Holding ve bir asrı geride bırakan tarihiyle, Türkiye’nin köklü üniversitelerinden Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), iş fikri olan girişimci adaylara yönelik “İlk İşim Girişim” yarışması Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Otağ-ı Hümayun’da düzenlenen açılış konuşmaları ve oturumlarla başladı. 18 ilden 29 farklı üniversiteden 225 projenin yarıştığı etkinlikte 10 proje finale kaldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, dünyada her alanda süratli bir değişim yaşandığına dikkat çekerek, ülkelerin kendi refah seviyelerini yükseltme ve bu çerçevede eğitim, sağlık ve ekonomi alanlarında güce sahip olma mücadelesi verdiğine dikkat çekti.

Yaşanan mücadelenin ana öğesini ve kalkınmanın temelini, teknoloji üretebilen, bilgiye sahip olan eğitilmiş, girişimci toplumlar oluşturmak olduğunu vurgulayan Yüksek, “Bir ülkede kalkınma programları ne kadar isabetli olursa olsun, eğer belirlenen politikaları uygulayacak girişimciler mevcut değilse, yeni yatırımların gerçekleştirilmesi imkansızlaşır. Girişimcilik, işsizlik sorununa önemli bir çözüm olanağı sunduğu gibi ekonomik büyümenin de önemli bir bileşenidir” dedi.

YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Proje yürütücüsü Prof. Dr. Cengiz Kaya da, bilginin, teknolojinin ve insan sermayesinin öneminin gitgide arttığı günümüzde şirketler için eski kurallar ile rekabet zemininin farklı bir yapıya taşındığını belirtti. Üniversiteler olarak bilim, teknoloji üretmeleri açısından önemli bir konumda olduğunu dile getiren Kaya, “Bu çerçevede bilimin yuvası olan bilginin, bilimin, ‘know-how’ın sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması, ülke ekonomisine olumlu katkılar yapması açısından gerekli platformları oluşturmak için elimizden geleni yapmaktayız.” şeklinde konuştu.

Halisdemir “Memur nesilden girişimci nesile geçiliyor” Türkiye’nin geleceği için en büyük umut budur.

Aktif Bank CEO’su Dr. Önder Halisdemir ödül töreninde yaptığı konuşmada eğitimde insan yetiştirmenin temel alınması gerektiğine dikkat çekti. Halisdemir, rekabet yenilik ve girişimcilik sıralamalarında dünyada 40’lı sıralarda yer aldığımızı bunun bugünkü sonuçlara yol açan 30 yıl önceki eğitim politikaları neticesinde olduğunu ve neticede memur bir nesil yetiştirildiği, artık devletin girişimciliği her alanda desteklemesi ile beraber özellikle son 5 yılda önemli adımlar atıldığını söyledi. Halisdemir, “İlk işim memurluktan ilk işim girişimi bugün artık konuşabiliyoruz. Yeni girişimlerdeki her 1 puanlık artış büyümede çeyrek puanlık artış işsizlikte çeyrek puanlık düşüş getiriyor. İlk işim girişim cesaretine ve becerisine sahip yetişen o hayat görüşüne sahip bir genç, özel veya kamuda memurluk da yapsa önüne gelen konulara hep değer oluşturma açısından bakacağı için bu bile önemli kazanç olur. Rekabetçi nesilller yetişmesi için ‘ne iş olsa yaparım’dan ‘ne iş yapsam fark ve değer oluştururum’ bakış açısına geçiş bir paradigma değişimine işaret eder ki bunun emarelerini devletin verdiği teşviklerin kompozisyonuna ve üniversitelerin yarıştığı yeni konulara baktığımızda görebiliyoruz, bu da bizi umutlandırıyor” dedi.

“Yatırımcı girişimciden ne bekler, Girişimci nasıl hareket etmelidir” oturumlarında Aktif Bank Kurumsal Finansman ve Yatırımlar Grup Başkanı Furkan Ünal, Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı Ali Yücelen, T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı- Mali Sektörle İlişkiler Daire Başkanı Hakan Ertürk, Global Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı Av. Ömer Yüksel ve İş Girişim Kıdemli Yöneticisi- Aras Kargo YK Eski Başkan Yardımcısı Töksöz Spor YK Üyesi Koray Doğançay girişimciliğin önemi konusunda konuşmalar yaptı.

Yarışan projelerden 18 ilden 29 farklı üniversiteden 225 projenin yarıştığı etkinlikte 10 proje finale kaldı. Yarışmada projesi en çok beğenilen girişimci adayının YTÜ’nün Teknoloji Transfer Ofisi’nde bir yıl boyunca ücretsiz ofis, altyapı, genel giderler ve mentorluk desteği gibi fırsatlar da sunulacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın