Vergi kesen durumundakilerin sorumluluğu halleri VUK’ un 11. maddesinin yanı sıra GVK’ nın 94. maddesi, KVK’ nın 15. maddesi, KDVK’ nın 9. maddesi, VİVK’ nın 17. maddesi ile 7, 9, 16 ve 19. maddeleri, ÖTVK’ nın 4 ve 13. maddeleri, Belediye Gelirleri Kanunu’nun 13 ve 35. maddeleri ve Damga Vergisi Kanunu’nun 19. maddesi gibi maddelerde düzenlenmiştir. vergi kimlik no sorgulama Vergi kesintisi (tevkifat, kaynakta kesme ya da stopaj), Türk vergi hukukunda çok yaygın olarak kullanılan tahsilat yöntemlerinden biridir GVK’ nın 94. maddesinde kamu idare ve müesseseleri, dernekler ve vakıflar, kurumlar vergisi mükellefleri, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticari, zirai ve serbest meslek kazancı erbapları 15 bent halinde sayılan nakden veya hesaben yaptıkları ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapmak, bu kesintileri zamanında vergi dairesine yatırmak ve bununla ilgili diğer şekli ödevleri yerine getirmekle sorumlu tutulmuşlardır. KDV’nin 9/1. maddesine göre, ‘Mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere http://www.sorgu.org/vergi-kimlik-sorgulama/ taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir’.
Bu hükme dayanarak Maliye Bakanlığı mükelleflerin ikametgahı, işyeri, kanuni veya iş merkezinin Türkiye’de bulunmamasının yanı sıra, çeşitli tebliğlerle diğer birçok haldeki işlemlere taraf olanları da vergi kesintisi yapmak ve bunları vergi dairesine yatırmaktan sorumlu tutmuştur Öğrencilerin ortalama günlük konuşma süreleri ve aylık ödenen konuşma bedellerine ait bilgiler ise Tablo 3’te bulunmaktadır. Buna göre; ankete katılan öğrencilerin %25,3’ü günlük ortalama 11-20 dakika arasında; %22,6’sı 61 dakika ve üzerinde; %19,4’lük kısmı ise 1-10 dakika arasında konuşma yapmaktadırlar. Diğer taraftan öğrencilerin ödedikleri aylık konuşma bedelleri dikkate alındığında %44,1’lik bir kesimin 16-32 YTL arasında iletişim harcaması avea numara sorgulama yaptıkları; %28,3’lük bir oranın ise yaklaşık 15 YTL harcama yaptıkları ve %18,7’lik bir grubun ise 33-60 YTL aralığında iletişim ihtiyaçlarına bütçe ayırdıkları ortaya çıkmıştır. Söz konusu karşılaştırmaya ilişkin kurulacak alternatif hipotez; “H1 : Cinsiyet değişkeni ile GSM operatör seçimi arasında ilişki vardır”, şeklindedir. Cinsiyete göre tercih edilen GSM operatörü karşılaştırıldığında %5 hata ve daha düşük hata paylarında P(0,00)<0,05 cinsiyete göre GSM operatörünün seçiminde bir farklılık olduğunu kabul eden alternatif hipotez (H1) kabul edilir. GSM operatörleri avea numara sorgulama seçiminde cinsiyet değişkenine göre çoklu karşılaştırma testi (Post Hoc) olarak Fisher’in LSD testi kullanılmış ve buna ilişkin sonuçlar Tablo 5’te belirtilmiştir. Cinsiyet düzeyinde GSM operatörü seçiminde Turkcell’in, hem Vodafone ve hem de Avea’ya göre tercih edilmesindeki farklılık %5 ve daha düşük hata payında anlamlı bulunurken; Vodafone–Avea arasında cinsiyete göre tercih konusunda anlamlı bir fark bulunamamıştır. Tablo 6’da ise, cinsiyete göre, kullanılan hattın faturalı olup olmaması karşılaştırılmıştır. Bununla ilgili alternatif hipotez; “H2 : Cinsiyet değişkeni ile GSM hattının faturalı olup olmaması arasında ilişki vardır”, şeklindedir. %5 hata vodafone numara sorgulama payına göre P(0,474)>0,05; kurulan alternatif hipotezi(H2) reddedilir, değişkenler arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Diğer karşılaştırmada ise; “H3 : Öğrencilerin lisans/ön lisans programları ile GSM hattının faturalı/faturasız olması arasında ilişki vardır” hipotezi sınanmaktadır.
Buna göre, lisans/ön lisans türlerine göre faturalı/faturasız hat kullanımı arasındaki ilişki incelenerek, %5 hata payı P(0,105)>0,05 ile herhangi bir ilişki olmadığını savunan alternatif hipotez(H3) reddedilir. GSM operatör tercihlerine göre kullanılan hattın faturalı olup olmaması karşılaştırıldığında, kurulan alternatif hipotez “H4 : GSM operatör tercihleri ile vodafone numara sorgulama GSM hattının faturalı/faturasız olması arasında vardır”, şeklinde olup; %5 ve daha düşük hata paylarında P(0,008)<0,05; bir farklılık olduğunu kabul eden alternatif hipotez(H4) kabul edilir. Buna göre GSM operatör tercihi ile faturalı/faturasız hat kullanımı arasında ilişki vardır. Çoklu karşılaştırma testi olan Fisher’in LSD testi ile bu ilişkinin hangi operatörler arasında olduğuna ilişkin sonuçlar ise Tablo 7’de belirtilmiştir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.