İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan, 9 Mayıs Avurpa Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Bundan sonraki 9 Mayıs’ları, AB’nin geleceğini şekillendiren, bunu hisseden ve hissettiren bir ülke olarak kutlamayı diliyoruz” diye temenni etti. Vardan’ın açıklaması şöyle:
9 Mayıs Avrupa’nın Kaderini Değiştirdi !
“Bundan 64 yıl önce 9 Mayıs günü, Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Avrupa’nın kaderini değiştirecek bir bildiriyi kamuoyuna açıkladı. Bu bildiri ile Schuman Batı Avrupa ülkelerine ve özellikle Batı Almanya’ya bir teklif götürüyordu: Stratejik öneme sahip kömür ve çelik sektörlerini ortak bir idare altında birleştirmek. Fransa ve Almanya’nın yanısıra, İtalya ve Benelüks ülkeleri tarafından da kabul edilen bu teklif, bugünkü Avrupa Birliği’nin ilk adımını oluşturmuştu. İşte bu nedenle 9 Mayıs, AB günü olarak kutlanmaktadır.
Bu bildiri, kömür ve çeliğin ötesinde ülkelerin belirlenmiş alanlarda münhasır egemenliklerini bir üst otoriteye devrederek ortak hareket etmeleri ve kaderlerini birbirlerine bağlamaları anlamına geliyordu. Bugün itibariyle Avrupa Birliği denince, artık, ekonomik ve parasal birliğini oluşturmuş, dış ve güvenlik politikası alanında önemli adımlar atmış ve sınırların olmadığı bir serbest dolaşım alanından bahsediyoruz.”
Türkiye’nin AB vizyonu
“Türkiye’nin AB vizyonu, Birliğin temellerinin atıldığı yıllara dayanmaktadır. 50 yılı aşkın süredir devam eden bu süreçte Türkiye, 1999’dan bu yana aday ülke konumunda olup 2005’ten beri katılım müzakerelerini yürütmektedir. Bu husus, AB ve Türkiye açısından önemli olduğu kadar, dünya için de hem sembolik hem de somut olarak büyük anlam taşımaktadır. Türkiye gibi bölgesel etkinliğini artıran, kültürel açıdan iki farklı bölgeye hitap edebilen ve sosyal ve ekonomik gelişme yönünde önemli bir mesafe kat etmiş olan bir ülkenin AB’ye üye olması, tüm dünya ülkeleri açısından esin kaynağı olabilecek bir başarı öyküsü olarak nitelendirilebilir. Bu başarı, hem AB’nin vizyon sahibi olmasına, hem de Türkiye’nin kararlılığını koruyarak, demokrasi, hukuk devleti ve çağdaş ekonomik yönetişim yönünde ilerlemesine bağlıdır.”
Yenilenmiş bir kararlılıkla AB sürecini hızlandırma zamanı
“Dokuz buçuk yıldır devam eden AB katılım müzakerelerinin artık kritik bir noktaya yaklaştığı görülmektedir. Müzakerelerin yakın bir zamanda tamamlanmaması ne yazık ki sürecin yavaş yavaş terk edilmesi anlamına gelebilir. Õzellikle Türkiye’nin günümüzde yaşadığı sorunlara da cevap niteliği taşıyan Yargı ve Temel Haklar (23. Fasıl) ile Adalet, Õzgürlük ve Güvenlik (24. Fasıl) başlıklarının müzakerelere açılması, sürecin devamlılığı açısından bir çıkış yolu sunabilir. Stefan Füle, François Hollande ve Angela Merkel gibi AB ve üye devlet yetkililerinden gelen açıklamalar da, 23 ve 24. Fasılların açılmasını desteklemektedir. Muhakkak ki Kıbrıs müzakerelerindeki olumlu gelişmeler, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından bloke edilmiş olan bu fasılların açılmasını hızlandıracaktır.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.