Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) VI. Küresel Isınma Kurultayı, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü’nde, 14 Mayıs tarihinde gerçekleşti. Uzmanlar ve basın mensupları yaptıkları konuşmalarda; küresel ısınmayla mücadele konusunda atılan adımlar ve mevcut durum, yerel yönetimler ve özel sektörün yaptığı çalışmalar gibi konuları ele aldı. Kurultay’da, çevreye duyarlı çalışmalarından dolayı Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder’e teşekkür plaketi verildi.

Enerjide, çevre dostu bir modele geçilmesi gerekiyor

Enerji konusunun sadece kamunun ilgi alanı olmaktan çıkarak toplumun tüm kesimlerinin ortak sorunu olduğunu kaydeden İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, “Isınmayı problem haline getiren en önemli sorun, tüketim ve üretim biçiminden kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu biçimlerle ilgili somut, sürdürülebilir, makul, çevre dostu bir modele geçmediğimiz sürece bu tartışma süreci devam edecektir” dedi. Düşük karbonlu ekonomi yaklaşımına da değinen Ekren, “Bunun anlamı şu, enerji verimliliğinden tutun, üretim ve tüketim kalıplarımızda enerjiyle ilgili yaklaşımları ve tercihleri yeniden belirlemeye kadar uzanan bütün yelpaze içinde, hepimizin farklı bir davranış moduna da girmesi gerekiyor” diye konuştu.

Küresel ısınma konusunda, farkındalığı arttırmayı hedefliyor

Bu yıl 6. gerçekleşen Küresel Isınma Kurultayı ile farkındalığı arttırmayı hedeflediklerini anlatan EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak, dünyanın ortak sorunu olan küresel ısınmaya ilişkin gazetecilerin büyük sorumluluğu bulunduğunu belirterek, “Bir meslek örgütü olarak, işin bilimsel tarafını bilim insanlarına bırakarak, bu kurultay ile dünyanın daha iyi bir yer olmasına katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.

“Gelecek nesillere, daha iyi bir dünya bırakamadık” diyerek sözlerine devam eden Celal Toprak, “Burada, hepimizin sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. Yani hiçbirimiz masum değiliz. İşte bu kurultayda da, yaptığımız hataları nasıl telafi edebiliriz, hatalardan nasıl dönebiliriz konusunu tartışıyoruz. Aynı zamanda, gençlerimizin görüşlerini de alacağız”  şeklinde konuştu.

TİM eski Başkanı Oğuz Satıcı ise, küresel ısınmaya sebebiyet veren hızlı endüstrileşme sürecinin dönem dönem facialara da yol açtığını belirterek, Manisa Soma’da meydana gelen faciayı örnek gösterdi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın