İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Soma’da maden ocağında meydana gelen katliam gibi kazanın, artık Türkiye’de çalışma şartlarını yeniden sorgulanmasına ve yapılanmasına yol açması gerektiğini belirterek, “Sorumlular mutlaka hukuk önünde ağır bir şekilde cezalandırılmalı” diye konuştu.
İstanbul’da 35 bin dolayındaki üyenin yanı sıra, stajyerler, çalışma arkadaşları ve aileleriyle birlikte sayıları 250 bine ulaşan mali müşavirlik, muhasebe camiasının büyük tepkisini dile getirmek ve ülkedeki derin acıyı paylaşmak adına basın açıklaması yaptıklarını vurgulayan Arıkan, “Bu acıların sonlanması için siyasi iktidara da büyük sorumluluk düşüyor” diye konuştu.
Türkiye’de 1.4 milyon işletmeyi ve 11 milyon çalışanı kapsama alan, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında İSMMMO’nun yasal düzenleme ve uygulamadan kaynaklanan sorunlara 2013 yılı ortasında dikkat çektiğini anımsatan Arıkan, açıkladıkları çözüm önerileriyle Türkiye’nin daha az iş kazası yaşanan bir sürece hızlı geçiş yapılabileceği uyarısında bulunduklarını belirtti.
“6311 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun Uygulanmasına Yönelik Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adlı raporda, yasanın daha sosyal ve uygulanabilir olması için yasal düzenlemede 4, uygulamada ise 7 önemli soruna vurgu yapıldığını aktaran Arıkan şöyle devam etti:
“Raporu kanun yapıcı ve uygulayıcılara sunmuştuk. Bugün Türkiye’de tablo çok kötü. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun son istatistiklerine göre Türkiye’de yılda 69 bin 227 iş kazası yaşanıyor ve 697 meslek hastalığı tespit edilmiş. İş kazalarının bin 700’ü, meslek hastalıklarının ise 10’u ölümle sonuçlandı. Bir önceki yıla göre meydana gelen iş kazalarında yüzde 10, meslek hastalığı sayısında ise yüzde 31 artış var.”
Bugüne kadar yaşanan ve Soma’daki dramatik ölümlerle zirve yapan iş kazalarının temelinde özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarının da önemli etkisi olduğunu açıklayan Arıkan bu zihniyetin artık değişmesi gerektiğini söyledi. İSMMMO Başkanı Arıkan, Soma’daki maden ocakları hakkında bundan birkaç ay önce araştırma yapılması için TBMM’de soru önergesi verilmiş olduğuna dikkat çekerek, buna duyarsız kalınmasının ise kabul edilebilir bir yaklaşım olamayacağını ifade etti.
İSMMMO üyeleri, yönetimi, kurul, temsilci ve çalışanları olarak da yasta olduklarını, siyahlar giyinip, çalışma mekânlarında saygı duruşunda bulunduklarını belirten Arıkan, “Failler bellidir. Tüm Türkiye gibi biz de sorumluların açıklanmasını, cezalandırılmasını ve hızla, tüm ciddiyetiyle istifa mekanizmaları dâhil kamuoyunu rahatlatacak sorumlu adımların hayata geçirilmesini istiyoruz, bekliyoruz” diye konuştu.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın