Sektörün lider kurumlarından Callpex Genel Müdürü Metin Tarakçı, Türkiye’nin “offshore” iş modeliyle özellikle Avrupa ülkelerine hizmet verebilecek önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti. Küresel ölçekte hizmet verebilmek için en büyük engelin yabancı dil bilen çalışan sayısının azlığı olduğunu söyleyen Tarakçı, bu pazardan alınacak payın şimdiden atılacak adımlara bağlı olduğunu belirtti.
Toplam pazar büyüklüğü 1,43 milyar Dolar’a yükselen çağrı merkezi sektörü, ülke ekonomisine sağladığı katkı, sunduğu yüksek istihdam ve büyüme potansiyeli ile dikkat çekiyor. Sektör, Türkiye genelinde 36 ilde istihdam, teknoloji ve alt yapı yatırımı ile taşıma, yiyecek-içecek, ofis hizmetleri ve eğitim gibi yan sektörler için pazar oluşumu sağlayarak büyük bir ekosistemi de harekete geçiriyor. Bu harcamalar, yerel ekonomiye 7 kat fazla hareket kazandırıyor. Callpex Genel Müdürü Metin Tarakçı, yabancı dil bilen genç nüfus potansiyelinin yeni istihdam yaratmak için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
“Offshore” iş modeliyle yurt dışına hizmet verebiliriz
Dünyada her 100-500 kişiye, Türkiye’de ise 1.200 kişiye bir müşteri temsilcisi düştüğünün altını çizen Callpex Genel Müdürü Metin Tarakçı, “Çağrı merkezi pazarının büyümeye devam edeceğini, yeterli iş hacminin mevcut olduğunu düşünüyoruz. Sektör, Türkiye’deki genç ve işsiz nüfus için önümüzdeki yıllarda 10.000’lerce yeni istihdam yaratma olanağına sahip. Yatırım maliyeti diğer sektörlere kıyasla düşük ve 1-1,5 kişiye istihdam yaratan bir çağrı masası için gerekli yatırım bedeli yaklaşık 10.000 TL civarında. Ayrıca Türkiye’nin ‘offshore’ ismi verilen iş modeliyle özellikle Avrupa ülkelerine hizmet verebilecek önemli bir potansiyele sahip. Bu potansiyel, büyük yabancı firmaların Türkiye yatırımlarını ön plana almalarını sağlıyor. Yabancı dil bilen donanımlı çalışanlar, sektörün sağladığı katkıyı katlayarak artıracak” dedi.
Küresel ölçekte hizmet verebilmenin önündeki engel: Yabancı dil
Çağrı merkezlerinin teknoloji ve altyapı olarak belli bir seviyeye ulaştığını söyleyen Tarakçı, yurt dışındaki pazarlara hizmet verebilmenin önemine değindi: “Büyük bir pazar olan çağrı merkezleri, sadece yerel değil, küresel olarak da sürdürülebilir gelişme için ülke ekonomisine pek çok alanda katma değer üretebilecek bir potansiyele sahip. Dolayısıyla küresel ölçekte hizmet verebilmemizin de önemi giderek artıyor. Bu konudaki önündeki en büyük engellerden biri, anadil seviyesinde yabancı dil bilen insan kaynağımızın çok sınırlı olması. Yabancı dil konuşan insan kaynağının açılacak kurslarla artırılması ile küresel pazarda daha aktif rol alabiliriz.”
Callpex, geleceğe yatırım yapıyor
Çağrı merkezlerinin tamamen insan odaklı ve genç nüfusun yoğun olduğu bir sektör olduğuna dikkat çeken Tarakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Hindistan, Filipinler, İrlanda, Malta gibi ülkeler, çağrı merkezi sektörü sayesinde ekonomilerine büyük katkılar sağlıyor. Türkiye, uluslararası rekabette bölgesel cazibe merkezi olmak ve dış yatırımı çekmek için önemli avantajlara sahip. Bu pazardan alabileceğimiz pay, atacağımız adımlara bağlı. Bu farkındalıkla hareket eden ve planlamalarını buna göre yapan Callpex olarak çalışanlarımızın eğitimi ve gelişimi bizim için her zaman birinci sırada. Callpex’in gelişim departmanı ‘Kariyer ve Eğitim-Gelişim Yönetimi’ bölümlerimizde çalışanlarımızın işe başladıkları ilk günden bugüne neler yaptıklarını onlarla birlikte değerlendiriyor, geri beslemeler ve eğitimlerle gelişimlerine katkı sağlıyoruz. Bünyemizdeki yabancı dil bilen çalışanlarımıza farklı kariyer fırsatı sunuyoruz. İstihdam planlarımızda yabancı dil bilmek, belirleyici bir etken. ”
Callpex, dört dilde çağrı merkezi hizmeti verebiliyor.
Sektörde yabancı dil konuşabilme yetkinliğinin rekabet avantajı sağladığını da vurgulayan Tarakçı, “Callpex olarak işbirliği yaptığımız yabancı firmalar ile kusursuz bir iletişim kurabilmek, ilgili firmalara güven verirken, firma imajımıza da olumlu katkılar sağlıyor. Müşterilerimize İngilizce, İtalyanca, Almanca, Fransızca olmak üzere dört dilde hizmet verebiliyoruz. Yabancı dil bilen müşteri temsilcisi sayımız, şu an itibariyle 45. Bu sayıyı artırmayı hedefliyor, yabancı dil bilen personelimiz için de düzenli olarak pekiştirme eğitimleri veriyoruz. Ayrıca uzman İK ekibimiz, müşterilerimizin farklı dillerdeki çağrı merkezi hizmeti taleplerini esneklik ilkemiz doğrultusunda karşılayabilmek için profesyonel ve verimli bir şekilde çalışıyor” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.