aihm_m

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kıbrıs Harekatı ve sonrasında adanın bölünmüş kalması sebebiyle Türkiye’ye verdiği tazminat cezasını karar bağladı.

Ntvmsnbce’den Kayhan Karaca’nın haberine göre, mahkeme Türkiye’yi toplam 90 milyon euro tazminat ödemeye mahkum etti. 30 milyon Euro’luk tazminat 1974 Kıbrıs Hareketı’nda kaybolanların ailelerine, geri kalanı 60 milyon eurosu ise Karpaz Yarımadası’nda kalan Rumlara verilecek.

Rum yönetimi 1974’teki harekattan sonra bin 491 Rumun kaybolduğu ve 211 Rumun ise yerlerinden edildiği gerekçesiyle dava açmıştı. AİHM’de 1996’da görülmeye başlayan davada 10 Mayıs 2001’de  yapılan duruşmada, kayıp kişiler, yerlerinden edilmiş kişiler, mülkiyet hakkı ve Karpaz bölgesinde yaşayan Rumların yaşam koşullarıyla ilgili olarak Türkiye’nin, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 1,2,3,5,8,9,10 ve 13’üncü maddelerini ihlal ettiği görüşüne varmıştı.

Maddi tazminat ödenmesi konusunda karar almayan mahkeme, Rumların bu hakkını saklı tutmuştu. Mahkeme ayrıca, Rum kesiminin yaptığı şikayet başvurularının, Türkiye’nin sorumluluk alanına girdiğini, 1’e karşı 16 oyla kabul etmişti.

Rum Yönetimi kararın tazminata ilişkin bölümü hakkında 2011 yılında AİHM’ye yeni bir başvurda bulunmuştu.

Davutoğlu: Bağlayıcı değil

AİHM’in tazminat kararının açıklanmasından önce Birleşmiş Miller (BM) Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi’nin toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Dışişleri Bakanı Ahmet  Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Bu dava, 10 yıl sonra tekrar gündeme getirildi. Kesinlikle uluslararası hukuk bağlamında ne bağlayıcıdır ne de bizim açımızdan kıymet ifade eder. Hukuk açısından sakıncalarının olmasının yanında zamanlaması yanlıştır. Tam Kıbrıs’ta kapsamlı barış kapsamında müzakereler ivme kazanmışken Türkiye’nin öncülüğünde bir süreç başlamışken, kapsamlı müzakerelerin psikolojik açısından doğru olmamıştır. Bu karar alınacak olursa, bu Kıbrıs Barış Müzakereleri konusunda da şu ana kadar oluşan psikolojik atmosfere uyumlu değil.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın