Era Kolejleri’nde başlayan EducaERA etkinlikleri ilk yardım eğitimleri ile başladı. Geçtiğimiz hafta okulun Kartal kampüsünde başlayan eğitimde anne-babalar, basit ev kazalarına karşı uygulamalı ilk yardım tekniklerini Uzman İlk yardım eğitmeni Aliye Çakır ile birlikte öğrenirken çocuklar da müzik ve etkinlik stantlarında eğlenceli saatler geçirdi.
Seminerde Eğitmen Aliye Çakır, “İlk yardım eğitimi, ebeveynlerin alması gereken en önemli eğitimlerden biridir; çünkü çocuklar oyunla-öğrenme çağında türlü kazalarla karşılaşabilirler” dedi. Özellikle yemek yerken tıkanma sorunlarında yapılacakların altını çizen Çakır şunları söyledi:
”Tıkanma, solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır. İki türlü tıkanma vardır. Az da olsa, bir miktar hava geçişinin olduğu duruma kısmi tıkanma denir. Kısmi tıkanma durumunda; kişi öksürür, nefes alabilir, konuşabilir. İlk yardım olarak, kişiye dokunulmaz ve öksürmeye teşvik edilir.
Hava girişinin tamamen engellendiği tam tıkanma durumunda ise nefes alınamaz, kişi acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak Heimlich Manevrası yapılır.”
Uzman Aliye Çakır, Heimlich Manevrası’nde ne yapılacağını da maddeler halinde şöyle sıraladı:
- Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir.
- Bilinci kontrol edilir.
- Sırtına iki kürek kemiği arasına 5-7 kez vurulur.
- Cismin çıkıp – çıkmadığı ağız içerisinden kontrol edilir.
- Çıkmadıysa, arkadan sarılarak gövdesi kavranır.
- Bir el yumruk yapılarak, başparmak çıkıntısı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yerleştirilir. Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır.
- Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır.
- Bu hareket 5-7 kez yabancı cisim çıkıncaya kadar tekrarlanır.
Bebeklerde tıkanma sorunlarında yapılması gerekenleri ise Eğitmen Aliye Çakır şöyle anlattı: “Önce bebek, ilk yardımcının bir kolu üzerine yüz üstü yatırılır. Başparmak ve diğer parmakların yardımıyla bebeğin çenesi kavranarak yüzüstü pozisyonda öne doğru eğilir. Baş-çene pozisyonu korunarak gövdesinden aşağıda bir pozisyonda tutulur. Varsa bir sandalyede oturarak uygulanmalıdır. 5 kez el bileğinin iç kısmı ile bebeğin sırtına, kürek kemiklerinin arasına hafifçe vurulur. Diğer kolun üzerine başı elle kavranarak sırtüstü çevrilir. Yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakılır. Çıkmadıysa başı gövdesinden aşağıda olacak şekilde sırtüstü tutulur. 5 kez iki parmakla göğüs kemiğinin alt kısmına karın baskısı uygulanır. Yabancı cisim çıkana kadar devam edilir. Tıbbi yardım istenir. Bebek çok küçük ise ve karından baskı uygulanamıyorsa bebekler için yukarıda anlatılan uygulamalar yapılır. Ancak diğer hallerde bebeklerde yapılan uygulamalar bilinci kapalı erişkinlerde yapılan Heimlich Manevrası uygulamaları ile aynıdır.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.