SAM_2019

Uluslararası Mobilya Endüstrisi, İç Tasarım Aksesuar ve Ekipmanları Fuarı (ZOW 2014) bugün başladı. Bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilen fuarın açılışında konuşan  İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, Türkiye’nin dünya mobilya üretim kapasitesinin yüzde 2,5’luk kısmını gerçekleştirdiğini söyledi.

Yaklaşık 9 milyar dolar değerinde bir üretim yapıldığını belirten Abdullah Tever, “Türkiye geneli mobilya sektörü ihracat rakamı 2012 yılında 1.72 milyar dolar iken 2013 yılı itibari ile 2 milyar dolar’ı geçti. Bu rakamın içerisinde ahşap mobilyalar; demir ve demir dışı metallerden mobilyalar ile plastik maddelerden mobilyalar yer alıyor. Mobilya ihracatındaki yıllık artış yüzde 15,7 oldu. Ahşap mobilya artışı ise yüzde 15,3 olup, 2012 yılında 1.285 milyar dolardan 2013 yılında 1.485 milyar dolara yükseldi” dedi.

Tever, 2013 yılında metal mobilyada yüzde 21’lik artışla 390 milyon dolar, plastik mobilyada ise 125 milyar dolar ihracat gerçekleştiğini, ahşap dışı mobilya ihracatının ise 515 milyon dolar olduğunu ifade etti. Abdullah Tever, sektörün 2014 yılı sonu itibari ile 2.4 – 2.5 milyar dolar bandında bir ihracat öngördüğünü hatırlattı.

62 bin mobilya imalatçısı 260 bin kişiyi istihdam ediyor

Mobilyada iç pazar hacminin yaklaşık 7 milyar doları, ihracatın ise 2 milyar doları bulduğunu belirten Abdullah Tever, “Mobilya sektörü, 2013 yılı ilk verileri ile perakende ve mağazalar ile birlikte Türkiye’de yaklaşık 62 bin işletmeye sahip olup, bu işletmelerde yaklaşık 260 bin kişinin istihdam edildiğinin altını çiziyorum” diye konuştu.

2050 yılında dünya mobilya üretiminin 1 trilyon doları bulacağını hatırlatan Tever, “Mobilya sektöründe yaptığı araştırmalar ile öncü bir kuruluş olan CSIL tarafından yayınlanan son resmi çalışmalar ışığında, dünya mobilya üretiminin 370 milyar dolar olduğu görülmektedir. Gelişmiş ülkeler dünya mobilya üretiminin yüzde 52’sini gerçekleştiriyor ve üretimleri 190 milyar dolar civarında. Gelişmekte olan ve az gelişmiş olan ülkeler ise üretimin yüzde 48’ini 180 milyar dolarlık üretim ile gerçekleştiriyor” diye bilgi verdi.

Dün Çin’de, bugün İstanbul’da

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatı geliştirici faaliyetlerinin artarak devam ettiğini vurgulayan birlik başkanı Abdullah Tever, “Sabah Çin uçağından inerek buraya geldik, Çin’de dünyanın en büyük mobilya fuarlarından biri olan CIFF Fuarı’nda 5’inci kez milli katılım organizasyonunu başarı ile gerçekleştirdik. Özellikle son yıllarda dünyanın her yerinde Gana’dan Rusya’ya; Almanya’dan Benin’e; Fransa’dan Togo’ya Çin’den Suudi Arabistan’a; Tataristan’dan Başkortostan’a kadar; başta fuarlar, alım heyetleri ve ticaret heyetleri olmak üzere birçok başarılı etkinlik gerçekleştirip ülkemiz adına doğru adımlar atmaya gayret gösterdik” diye konuştu.

 

Türkiye dünya vizyonuna ayak uyduruyor

Abdullah Tever konuşmasında ayrıca sektörün çok önem verdiği, tasarım yarışmaları, Ar-ge Proje pazarı etkinlikleri ve inovasyon üzerine yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tever, “Bir yandan üniversitelerimizin ekipman ihtiyaçlarını karışlamaya çalışırken; diğer yandan üretici ve ihracatçılarımızı eğitim ve seminerler ile ihracata yönlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. 2023 ihracat stratejimizde 6 milyar dolarlık hedef koyduğumuz mobilya ihracat rakamına ulaşmak adına tüm dış ticaret tanıtım enstrümanlarını kullanan birliğimiz üzerine düşen görevi laiki ile yerine getirdiğini düşünmektedir. Tüm bu olumlu gelişmeler ışığında istikrarlı büyüme trendi ve gelişen dünya vizyonuna ayak uydurma becerisi ile sektörümüz Türkiye’nin gelecekte de en parlak sektörü olmaya devam edecektir” dedi.

Açılışında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nihat Tunalı, İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, ZOW Türkiye Müdürü Aykut Engin ve Clarion Events Almanya Managing Direktörü Hors Rudolf’un konuştuğu ZOW 2014, 20-23 Mart tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) ziyaret edilebilecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın