unnamed-28
NPO Ertuğrul Dünyada Barışa adlı Japon organizasyonu tarafından projelendirilen ve Türk dostluğunu anlatan filme Japonya’da yaşayan İzmirli Gizem Gülbent de destek verdi.
Ertuğrul Fırkateyni faciasının ardından güçlenen Türk-Japon dostluğu temalı sinema filmi projesi için Japonya’da çalışma başlatıldı.

Çoğunluğunu Japonların oluşturduğu NPO Ertuğrul Dünyada Barışa adlı organizasyon, 2014 yazında çekilip, 2015 yılında vizyona girmesi planlanan Türk-Japon dostluğu temalı sinema filmi için bağış kampanyası başlattı.

Projeye Yaşar Üniversitesi’nden mezun olur olmaz kariyeri için Japonya’nın başkenti Tokyo’ya giden Gizem Gülbent (24)  dahil oldu.

Microsoft Japonya’nın ortağı Dunksoft şirketinin uluslararası pazarlama departmanına kabul edilen Gülbent, Türkiye’yi tanıtmak için çeşitli Japon derneklerine üye oldu. Çalıştığı Dunksoft firmanın da film projesine dahil olması için girişimlerde bulunan Gizem, “NPO Ertuğrul Dünyada Barışa” organizasyonunun başkan ve üyelerini Dunksoft CEO’su Koichiro Hoshino ile bir araya getirdi.

Böylece firmasının bu anlamlı filme maddi destek vermesini sağladığını belirten Gizem Gülbent, “Ülkem için her şeyi yapmaya hazırım. Özelikle böylesi anlamlı bir projede benim de olmam gerektiğini düşündüm” dedi.

Atatürk’ün mesajını ilke edindik

Bir Türk kızının bu anlamlı girişimini takdir ettiklerini belirten NPO Ertuğrul Dünyada Barışa Organizasyonu Başkanı Kiyoharu Kirk Ura ise proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Artık dünyanın barışa ihtiyacı var. Japonya ve Türkiye bir araya gelerek dünyaya barış mesajı verebilir. Biz organizasyon olarak Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ sözünü benimsedik.  Zaten Japonya ve Türkiye yıllardan beri dost iki ülke. Bu çok uzun yıllara dayanan dostluğu filmle bütünleştirip tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Bu yüzden Gizem Gülbent gibi gençlerimizin bu girişimleri bizim için çok anlamlı. Şu anda 600 üyemiz var ve bunları yalnızca 12’si Türk. Umarım bu sayı giderek daha da artacak. Kısa sürede 13 milyon yen topladık. Katkılarından ötürü Dunksoft firmasına da teşekkür ediyorum.”

Unutulmayan dostluk

Osmanlı’nın son dönemlerinden olan Sultan II. Abdülhamid zamanında iadeyi ziyaret ve dönemin Japon İmparatoruna hediye götürmek amacıyla gönderilen Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1980’de dönüş yolunda Kuşimoto’nun Oşimo adası açıklarında batmıştı. Kazada 69 denizci sağ kurtulurken, Amiral Osman Paşa’nın da aralarında olduğu 580’den fazla denizci hayatını kaybetmişti.

Kazanın ardından 200’den fazla şehidin naaşı bulunamamış ve denizde kaybolmuştu. Bulunan cenazeler, Kuşimoto’ya defnedilmiş ve bölge halkının o dönem Osmanlı denizcilerine yaptığı yardım iki ülke halklarının daha da kaynaşmasına vesile olmuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın