unnamed-25

Beste Naz Süllü >> Analist, İntegral Menkul Değerler >> Aktif kalitesi çok güçlü olan Türk bankacılık sektörünün bugün BDDK tarafından açıklanan kesinleşmemiş geçici verilerine göre, aktif büyüklüğü 61,976 milyon TL artış ile 1 trilyon 794 milyar 377 milyon TL’ye ulaşarak yüzde 3,6 büyüme gösterdi. Sektörde büyümeyi sağlayan temel tetikleyicilere baktığımızda en büyük plasman kalemlerinden kredilerde aylık olarak yüzde 2,8, menkul değerler kaleminde ise yüzde 1,8 büyüme görüyoruz.

Sektörün öz kaynak kârlılığında yüzde 5,1, aktif karlılığında ise yüzde 0,6 düşüş görülse de, Ocak 2014 itibarıyla sektörün dönem net kârı 1.415 milyon TL, sermaye yeterliliği standart oranı ise, yüzde 15,1 seviyesinde bulunuyor.

TCMB’nin sürdürdüğü ihtiyatlı para politikası gereği önceki toplantısında artırdığı faiz oranları bankacılık sektörünün net faiz marjını azalış eğilimine sürükledi. Ancak 2008 yılının teğet geçtiği sektör yine Türkiye’nin dinamiğini elinde tutan sektörler arasında yer alırken, aktif kalitesini korumaya devam etmesiyle bu yılki seçimler nedeniyle oluşan siyasi risk primi ve büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesine rağmen, not görünümümüzü ayakta tutan en büyük etmenlerden biri oldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın