sinema_1

Siyah Bant girişimi etkinliklerde gösterilecek yerli filmlere getirilen kayıt-tescil zorunluluğuna karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’ne açık mektup yazdı.

Mektuba aralarında Nuri Bilge Ceylan, Reha Erdem, Yeşim Ustaoğlu, Tayfun Pirselimoğlu, Onur Ünlü ve Yeni Sinema Hareketi yönetmenlerinin de olduğu 211 sinemacı ve sinema sektörünün büyük bölümünü kapsayan 40’a yakın festival, meslek örgütü, sendika, yapım ve dağıtım şirketi imzaladı.

Sinemacılar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na üç talep iletildi.

* Kayıt ve Tescil ile Sınıflandırma ve Değerlendirme yönetmelikleri, sinema sektörü ile istişare  edilerek hızla   yeniden düzenlenmeli; yeni yönetmelikte yaş sınıflandırmasına uluslararası kabul edilmiş olan bilimsel ölçütler getirilmelidir. Özellikle, Değerlendirme Kurulları’nın,    filmlere ticari    dolaşıma ve gösterime giremez kararı verme yetkisi kaldırılmalıdır.

* Film  festivallerinde ve her türlü sanatsal etkinlikte filmler, kayıt-tescil belgesi istenmeksizin özgürce gösterilmelidir.

* Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurullarında kararlar alınırken, kanunca reşit olarak tanımlanan reşit bireylerin seçme ve ifade özgürlüğü ve sinema sanatının özgünlüğü gözetilmelidir.

“Zorunluluk sansüre yol açıyor”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Ocak 2014’te çeşitli film festivalleri ve sanat kurumlarına gönderdiği yerli filmlerin kayıt ve tescil edilmiş olması zorunluluğunu vurgulayarak gösterimlerin yapıldığı mekanlarda denetimlerin yapılacağını ve kuralın ihlali halinde yaptırım uygulanacağını bildirmişti.

Sinemacılar bu zorunluluğun etkinliklerde sanatsal ifade özgürlüğüne bir engel oluşturacağını söyledi. Mektupta Değerlendirme ve Sınıflandırma kriterleri eleştirerek ‘Nymhomanic’ filmi örnek verildi.

“Bir filmin yaş sınıflandırması ve değerlendirilmesinin yapılması dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi   bir gerekliliktir. Ancak kriterleri son derece muğlak olan Değerlendirme ve Sınıflandırma yönetmeliği doğrultusunda Alt ve Üst Kurul üyeleri, daha ziyade ahlaki ya da siyasi nedenlerle  filmlere yüksek yaş sınırları getirerek gösterimini kısıtlayabildiği gibi, ‘ticari dolaşıma giremez’ kararı alarak açık bir şekilde sansür uygulayabiliyor.

“Filmlerin kayıt-tescil zorunluluğu  üzerinde oluşturulan bu kontrol mekanizması, sanatsal ifade özgürlüğünü açıkça tehdit ediyor. Son olarak Lars von Trier’in ‘Nymphomaniac’ filmi için Sınıflandırma ve Değerlendirme Üst Kurulu tarafından ticari dolaşım ve gösterime çıkamaz kararı verildi. Mevcut yönetmeliğin 11. maddesinde belirtildiği üzere ‘kamu düzeni, genel ahlak, küçüklerin ve gençlerin ruh ve beden sağlığının korunması, insan onuruna  uygunluk ve Anayasada öngörülen diğer ilkeler doğrultusunda’ film yasaklanmıştır.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın