Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan 3.çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 3 ayda bir düzenledikleri İhracatçı Eğilim Anketi’nde ihracatçıların üçüncü çeyrek büyümesini yüzde 3,7 olarak tahmin ettiklerini, ancak 3. çeyrekte büyümenin yüzde 4,4 gelerek ihracatçıların da beklentisini aştığını söyledi.

Büyükekşi, “İhracatın büyümeye verdiği katkıyı arttırmak ve 2023 hedeflerine ulaşabilmek için ihracata dayalı büyüme modelini daha fazla öne çıkarmak ve daha fazla desteklemek zorunda olduğumuza inanıyoruz”

“Türkiye ekonomisi, tüm dünyadaki zorlu koşullara rağmen büyümesini sürdürüyor. İlk çeyrekte yüzde 3, ikinci çeyrekte yüzde 4,5 olan büyüme üçüncü çeyrekte yüzde 4,4 olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda da ilk 9 aylık büyüme yüzde 4 oldu.

Üçüncü çeyrekte AB’nin yüzde 0,4 küçüldüğü, ABD’nin yüzde 1,8, Almanya’nin yüzde 1,1, Fransa’nın yüzde 0,2, Brezilya’nın yüzde 2,2, Rusya’nn yüzde 1,2, Meksika’nın yüzde 1,3 ve Güney Kore’nin yüzde 3,3 büyüdüğü bir ortamda Türkiye’nin yakaladığı yüzde 4,4 büyümeyi son derece önemli bir başarı olarak değerlendiriyoruz.

3. çeyrek büyümesine toplam net ihracatımız, ne yazık ki yeterli katkıyı veremedi. Çünkü Türkiye’nin mal ihracatı 3. çeyrekte, bir önceki senenin aynı çeyreğine göre yüzde 9.6 artmasına rağmen altın ihracatında yaşanan düşüşler yüzünden, Türkiye’nin altın dahil toplam ihracatı yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,4 geriledi. İthalatta yaşanan artışın da etkisiyle üçüncü çeyrekte net ihracatın büyüme 2,2 puan negatif katkı verdiğini görüyoruz.

1 Ekim-10 Aralık tarihleri arasında Türkiye’nin mal ihracatı yüzde 6,4 artış gösterdi. Dolayısıyla ihracatın önümüzdeki dönemde büyümeye vereceği katkının daha da artacağına inanıyoruz. Burada altın rakamlarındaki normalleşme ile birlikte ihracatın büyümeye olan katkısı, altın hariç iyileşen cari denge ile birlikte gittikçe daha ön plana çıkacaktır. İhracatçılarımız, en son açıkladığımız beklenti anketine göre son çeyrekte büyümeyi yüzde 3,4 olarak öngörüyorlar ve önümüzdeki dönemde çoğunluk olarak yeni yatırımlara ve istihdam yaratmaya devam edeceklerini ifade ediyorlar.

Ekonominin özel tüketim, kamu harcamaları, inşaat ve finans sektörü ile büyüdüğünü görüyoruz. Sanayi tarafının ise geride kaldığını görüyoruz. İhracatın büyümeye verdiği katkıyı arttırmak ve 2023 hedeflerine ulaşabilmek için ihracata dayalı büyüme modelini daha fazla öne çıkarmak ve daha fazla desteklemek zorunda olduğumuza inanıyoruz.

Türkiye ihracat ile daha hızlı ve daha dengeli bir şekilde büyüyecek, cari açık sorununu bu şekilde sorun olmaktan çıkacaktır. Bu potansiyeli kullanabilmek için, Ar-Ge’ye, inovasyona, tasarıma ve markalaşmaya daha fazla odaklanmalıyız.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın