beylikdüzü marmarapark

Perakende sektörünün iddialı oyuncuları arasına Arow Mağazacılık’da giriyor. Sektörün emin adımlarla büyüyen markalarından Arow Mağazacılık, artık sadece “Arow” markalı ürünlerin satıldığı marka mağazacılık konseptinden çıkarak çoklu markaların satışa sunulduğu “Family Brand” markası oluyor. Hedef büyüten Arow; ArowMan ile erkek ayakkabısı, ArowKids ile çocuk ayakkabıları ve ArowSport ile spor ayakkabı koleksiyonları üretmeye başladı. Bir yıl önce Flo Mağazacılık Genel Müdürü Selim Taşkın’ı transfer ederek bünyesine katan Arow Mağazacılık, Grup markaları dışında Diesel, Lacoste, Adidas, New Balance gibi birçok dünya markasının da satılacağı, Kadın, Erkek, Çocuk, Genç herkese hitap eden “Family Brand”  marka olma yolunda.

Ayakkabı perakendeciliğinde sessiz sedasız büyüyen Arow, Türkiye genelinde 63 mağazası ve 650 bayisi ile sektörün iddialı oyuncuları arasında yer alıyor. Arow, yeni konseptinde grup markaları Arow, M.P. Hatuny, MetropolPolis, Masculin, Oretti, ArowMan ve ArowKids’in dışında dünyaca ünlü markaları da mağazalarında satışa sunmaya başlayacak. Türkiye genelinde 300 mağaza hedefi ile büyümeye devam edecek olan Arow’un 2014 hedefinde ise 12 yeni mağaza bulunuyor. Ayakkabı perakendeciliğinde hızlanan rekatebette kendi üretim kalitesinin avantajını ucuz fiyat politikası ve iddialı kampanyalarla destekleyen Arow, mağazacılıkta emin adımlarla verimli büyüyecek.

SELİM TAŞKIN - AROW MAĞAZACILIK -DENGE GRUP CEO (7)
Arow Mağazacılık Ceo’su Selim Taşkın, Türkiye’de perakende matematiğinin doğru işlemediğini savunuyor.

Mağazacılıkta kalite-uygun fiyat-çok seçenek birleşimi ile büyüyecek olan Arow Mağazacılık Ceo’su Selim Taşkın, şirketi kurumsallaştırmak ve mağazacılık alt yapısını yeniden yapılandırmak için hızlı bir değişim başlattı. Göreve gelince bazı aile üyelerini görevden uzaklaştıran veya görev yerlerini değiştiren, verimsiz mağazaları kapatan, perakendede Avrupa standartlarında yeni departmanlar kuran Selim Taşkın, çalışanlar içinde “Güleryüz Primi, AroLig Primi, Mutlu Çalışan Primi gibi farklı prim sistemleri oluşturdu. Selim Taşkın göreve geldikten 6 a sonra GMROI oranı (Brüt Kar Yatırımın Geri Dönüş Süresi) %30 artttı, personel sirkülasyonu ise yarı yarıya azaldı.

Arow Mağazacılık Ceo’su Selim Taşkın, perakende sektöründeki değişimi okumayan firmaların ayakta kalamayacaklarını belirterek şunları söyledi : “”Son 10 senede sermayenin kaydığı bir kitle var. Tüm sektörlerde çok güzel işler yapmış Anadolu aslanları var. Ama o dönemler enflasyonist ortamlardı, stoğun para getirdiği yıllardı. O zaman verimlilik ihtiyacı yoktu. Şimdi enflasyon düştü, rekabet sert, ölçeğinizi tutturamazsamz yaşayamıyorsunuz, artık ince hesap zamanı. O nedenle devreye profesyonel ihtiyacı giriyor.

Burası yine bir aile şirketi. Burada şartlar daha ağır, ölçek küçük, askerimiz az. Dolayısıyla burada daha hızlı davrandık, bir yıl gibi kısa bir sürede Arow Mağazacılığın hem perakendeye uygun alt yapısını hazırladık hem de karlı-verimli büyümeyi sağladık.” Dedi.

KURALLAR KİTAPÇIĞINDA HİÇBİR AİLE FERDİNE AYRIM YOK.

Perakendenin şu anki dinamiklerinde profesyonelleşme gereğinin altını çizen Selim Taşkın; “Arow mağazacılık’da kurallar kitapçığında hiçbir aile ferdine ayrım yok. Göreve geldiğim an’dan itibaren ilk önce verimsiz mağazaları kapattık. Arow’da satış sonrası hizmetler, Profesyonel Çağrı Merkezi gibi departmanlar açıp, şikayet yönetimi sistemini kurduk. Hiyerarşi piramidinin en tepesinde satış danışmanı var. Mutlu çalışan = mutlu tüketici görüşünden yola çıkarak, çalışan memnuniyeti için de yeni adımlar attık; AroLig,  güleryüz primi, Arow Akademi gibi ödül ve eğitim programlarını hayata geçirdik Bir başka prim sistemi de güleryüz primleri. Müşterilere mağazada, internette veya gizli müşteri uygulaması ile anket doldurtuyoruz. Güleryüz yüzdesi en yüksek mağaza çalışanları ekstra prim kazanıyor.”şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE ÇOK HIZLI MAĞAZA AÇILIYOR AMA PEK ÇOĞU ZARAR EDİYOR..

Perakendede metrekare bazında verimliliği arttırmayı hedefleyen Arow Mağazacılık Ceo’su Selim Taşkın’m yaptığı işlerden biri de verimsiz mağazalardan kurtulmak oldu. Selim Taşkın konuyla ilgili şunları söyledi; “Türkiye’de çok hızlı mağaza açılıyor ama zarar eden pek çok mağaza şirketin imajı bozulmasın diye kapatılmıyor. Biz bu konuda duygusal davranmadık. Verimsiz yerlerden kurtulacaksınız, beklemeye tahammül yok. Mağaza içinde metrekareye ayırdığınız koleksiyonların çocuk mu, kadın mı olacağım bilmelisiniz ve her sezon onları değiştirmelisiniz.”

FRANCHISE İLE BÜYÜYECEĞİZ, İLK KONSEPT MAĞAZA DİYARBAKIR’DA AÇILACAK..

Ağırlıklı olarak franchise ile büyüyeceklerini söyleyen Taşkın, “Franchise’ı kendi mağazamız gibi görme eğilimindeyiz. Biz önce markamızın duruşunu oturtmak, B kalitesini C fiyatı ile  satan bir Perakende markası olarak yer almak istiyoruz. Seneye yeni mağaza konseptine geçeceğiz. İlk konsept mağaza Diyarbakır’da olacak. B segmenti duruşu olacak, personelin kıyafeti v.s. değişecek. Arow denince daha butik, daha niş ama uygun fiyatlı, satış sonrası hizmeti çok iyi, müşteri memnuniyeti konsunda kusursuza yakın hizmet veren bir marka olmak istiyoruz. 12 mağaza açacağız önümüzdeki yıl Ama inanmadığım yere, sırf mağaza açmış olmak için de mağaza açmayacağım” dedi.

Üretiminin yüzde 70’ini yurtiçinde yaptıran ve ithalatın üretimdeki payını yüzde 15’lere kadar düşüren Arow, Çin’e bu yıl hakiki deri ayakkabı ihraç etti. Konuyla ilgili bilgi veren Arow Mağazacılık Ceo’su Selim Taşkın, “Bu yıl Çin’e iki parti hakiki deri ayakkabı ihracatı gerçekleştirdik. Çin çok büyük bir pazar. Bu pazarla ilgili çalışmalarımız sürecek. Ayrıca Rusya ve Ukrayna pazarlarına bakıyoruz. Hollanda ve Irak’tan da mağaza açma talebi var, franchise vereceğiz” dedi.

Selim Taşkın; “Bu yıl ciromuzu mevcut mağazalarımızda yüzde 25, metrekare bazında kârımızı yüzde 32 oranında büyüttük. Yaklaşık 1 yıl daha altyapımızı güçlendirmek için uğraşacağız. Her yerde mağaza açalım, uçalım demiyoruz. Verimliliğe odaklandık. 2014’ün Arow için çıkış yılı olmasını hedefliyoruz ve ona göre hazırlanıyoruz. Riske girmeden, istikrarlı büyüyen, çok güçlü bir Arow yaratmak hedefiyle yola çıktık. Geçen yıla kadar daha çok Anadolu’ya hitap eden bir koleksiyonumuz vardı. Bu sene çok keskin ve hızlı bir değişim gerçekleştirdik. Çok moda ürünler geliştirdik. Çünkü Arow’u kalitesi iyi, modayı yakalamış, biraz daha butik ve müşteriye yakın marka haline getirmekten yanayız. Dolayısıyla 2014 yılma yeni bir kimlik ve konseptle gireceğiz” şeklinde konuştu.

Arow Mağazacılık Ceo’su Selim Taşkın, “Değişimle birlikte Sepet fiyatımız yüzde 29 arttı ve 129 liraya çıktı. Daha hızlı ürün satmaya başladık. Hedefimiz bu rakamı 149 liraya oturtmak. Bayilerimiz hariç kendi mağazalarımızda yılda 1.4 milyon çift ayakkabı satıyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE İLGİ DUYAN YATIRIMCILAR, PROFESYONEL YÖNETİCİLERİN TECRÜBELERİNE TALİP OLMAYA BAŞLADI

Türkiye’de perakende sektörü kıskandıran bir büyüme trendi sürdürürken, yabancı yatırımcıların da takibi altına girdi. Türkiye’de ortaklık yaparak veya doğrudan perakende yatırımı yapmayı düşünen yabancı yatırımcılar, profesyonel yöneticilerin perakende tecrübelerine talip olmaya başladı.

Türkiye’de perakende yatırımı yapmayı düşünen yabancı şirketlere aracılık ve yatırım danışmanlığı hizmeti veren Londra merkezli iki aracı şirket, Denge Grup Ceo’su Selim Taşkın ile bağlantıya geçerek danışmanlık teklifinde bulundu. Dünyanın birçok ülkesinde ofisleri bulunan bu aracı şirketler, özellikle ayakkabı perakendeciliği başta olmak üzere Selim Taşkın’ın Türkiye’de ki perakende deneyimlerinden ve tavsiyelerinden faydalanmak istediler. Gizlilik sözleşmesi dahilinde danışmanlık hizmeti vermeyi kabul eden Selim Taşkın, “Yabancı yatırımcılar için Türkiye’de perakende sektörü çok cazip bir alan olarak görülüyor. Londra merkezli iki aracı kurumdan gelen teklifle Türkiye’de özellikle ayakkabı perakendeciliği başta olmak üzere yatırım yapmak isteyen müşterileri için danışmanlık hizmeti talep ettiler. İlk görüşme Amerika ve Londra’dan aynı anda Tele Konferans şeklinde gerçekleşti” dedi.

İlk ilgilendikleri konunun geleneksel pazarın durumu ve trendin ne olacağına yönelik öngörüler olduğunu anlatan Arow Mağazacılık ve Denge Group Ceo’su Selim Taşkın konuyla ilgili şu bilgileri verdi ; “Müşterilerinden biri yatırımcı, diğeri ise satın alma-ortak olma yönünde çalışan bir şirketti. Tele-Konferansa müşterileri de katıldı. Türkiye’de geleneksel pazarın durumu, trendlerin ne yönde ilerlediği, zincir mağazaların durumu, marka mağazacılıkla geleneksel mağazaların oranı ve nereye gittileri, perakende sektöründe rekabetin durumu, toptan ve perakende satışların gelişimi oldu. En çok üzerinde durdukları konulardan biri de koleksiyonla ilgili konulardı. Yine, Türkiye’de aile şirketlerinin durumu, sektördeki kurumsallaşma çalışmaları, şirketlerde verimliliği arttırmaya yönelik faaliyetler gibi konular üzerinde de durdular. “

Perakende söktüründe mağaza yerlerinin seçimine de büyük önem verdiklerini ifade eden Selim Taşkın; “Mağaza lokasyonlarının nasıl belirlendiğini öğrenmek istediler ve lokasyonların seçiminde bilimsel yöntemler mi yoksa geleneksel yöntemler mi seçiliyor? Hangi yöntem daha başarılı gibi konuların üzerinde durdular. Detayda pazara girmeden önce pazarı çok iyi araştırmak isteyen yabancı yatırımcıların yatırım yapmaya bunun sonucunda karar verdikleri çok açık. CRM konusuna da çok önem veriyorlar. Özellikle müşteriye nasıl ulaşıldığını sorguladılar.”

Halen CEO’luğunu yürüttüğü Arow Mağazacılık ve Denge Grup’un başarılı gelişimini de öğrenmek istediklerini söyleyen Selim Taşkın; “Geçmişte hangi yöntemleri kullanarak verimli sonuçlar aldığımızı da sordular. Şu ana kadar telefonla, yazılı olarak ve video konferans ile gerçekleşen görüşmelerde bundan sonra yüz yüze toplantı aşamasına geçilecek. Perakende sektöründe profesyonel yönetici olarak yabancı yatırımcıların Türkiye’ye bakış açılarını değerlendirmek anlamında benim açımdan da güzel bir deneyim oldu” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın