Sağlık hizmetinde mükemmeli hedefleyen Liv Hospital, 4 bin kişiye yönelik, sosyal sorumluluk projesi ‘BİLİYORUM!’ kapsamında geniş çaplı kanser taraması yaparak Türkiye’de bir ilke imza attı. 4 ay süren ve 40 – 65 yaş arası bireylere meme, akciğer, kolon, rahim ağzı ve prostat kanseri taramasının yapıldığı projede çarpıcı veriler elde edildi.
“BİLİYORUM” projesi sonuçlarına göre; İstanbul genelinde 4039 kişiye yapılan taramada her tarama türü için elde edilen veriler büyük bir önem taşıyor. Meme kanseri taraması sonucunda, meme kanserine yakalanma oranının, yurt dışında yapılan benzer çalışmalarla aynı oranda olması dikkat çekti. Mamografi taraması yapılan 1626 kadının, 22’sin de (yüzde 1.8) meme kanserine rastlandı. Akciğer kanseri taraması için başvuran 562 kişinin yüzde 28.11’inde ise kanser şüphesi uyandıracak sonuca rastlandı. 273 kişiye yapılan kolon kanseri taramasında 21 vakada şüpheli kanser kitlesi tespit edildi, 3 hastaya da kolon kanseri teşhisi konuldu. “BİLİYORUM!” projesi kapsamında başvuran 732 erkeğe prostat kanseri taraması yapılarak PSA testi uygulandı. 137 kişinin PSA değeri yüksek çıktı. PSA değeri yüksek olanlar içinde biyopsi yapılabilen hastaların arasından 5 kişide de prostat kanseri bulundu. Rahim ağzı kanseri teşhisi için 846 kişiye uygulanan pap smear testinde ise 21 kadında anormal sonuca rastlanıldı ancak yapılan incelemelerde rahim ağzı kanserine rastlanılmadı. Bir başka dikkat çekici konu ise “BİLİYORUM” kampanyasınagelen başvuruların yüzde 75’inin kadınlar, yüzde 25’inin ise erkekler tarafından yapılması oldu.
Taramada ilk kez sanal kolonoskopi yöntemi kullanıldı
“BİLİYORUM!’ projesi boyunca tüm disiplinler göz önüne alındığında toplam 4.039 kişiye tarama yapıldı. Kansere karşı erken tanının önemine dikkat çekmeyi hedefleyen taramada, ileri teknoloji analiz yöntemleriyle kanser riskine karşı değerlendirme ve raporlamalar yapıldı. Türkiye’de ilk kez bir taramada, kolon kanserinin erken tanı yöntemi sanal kolonoskopi uygulandı.
Kadınlar erken tespitin öneminin farkında
Ağırlıklı olarak 40-65 yaş arasındaki kişilere uygulanan taramada, başvuruların yüzde 75’inin kadınlar, yüzde 25’inin erkekler tarafından yapılması kadınların kansere karşı erken tedbiri elden bırakmadığını ve sağlığı dikkate aldığını ortaya koydu.
Taramaların genelinde ortaya çıkan sonuçların toplum açısından önemli olduğuna dikkat çeken Liv Hospital Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Oktar Asoğlu “Taramaların kanserden ölüm oranın yüzde 20-30 azaltılabileceğini biliyoruz” diyor ve ekliyor: “Dünyada artık kalıplaşmış tarama programları uygulanmakta ve güncel gelişmelerin bu programlara katkısı araştırılmakta. Biz de hastanemizde bulunan yüksek teknolojik alt yapı sayesinde ileri düzeyde ve güncel gelişmelerinde katkısı ile 4000’den fazla hastada meme, akciğer, kolon, rahim ağzı ve prostat kanseri taraması gerçekleştirdik. Yurdumuzda gerçek sıklığını net olarak bilemediğimiz, yurt dışı kaynaklara göre yüzde 1-2 düzeyinde tahmin ettiğimiz meme kanseri sıklığı 1500’den fazla hasta ile yaptığımız tarama programında %1.8 olarak saptanmıştır. Bu kadar büyük bir grupta yapılmış ulusal bir tarama programı sayesinde ülkemizde de meme kanseri sıklığının gelişmiş ülkeler ile aynı düzeyde olduğunu, kadın vatandaşlarımızın bu konuda bilinçlenmiş ve tarama programlarının önemini anlamış olması sevindirici sonuçlardandı.
Eskiden ölümcül bir hastalık olarak korkulan, kabus olarak görülen ancak erken tanınması ile uzun süreyle hastalıksız sağ kalımların sağlanabileceğinin ve hatta sebep olan polip dediğimiz lezyonlardan arınılması ile tamamen bu hastalıktan kurtulabileceğimiz ümidi uyandıran kalın barsak kanseri de tarama programımızdaydı. Tüm dünyada etkinliği bilinen tomografi yöntemi ile yapılan kolonoskopi (Sanal kolonoskopi) ile tarama yöntemini de ülkemizde ilk defa uygulama imkanı bulduk. 250’den fazla hastaya yapılan bu tarama ile yaklaşık yüzde 8 hastada ileri tetkik gerekirken sadece yüzde 1’inde kanser bulunması sevindirici bir sonuçtu. Yüzde 7 hastanın ise kuşkulu ve kanser gelişimi öncüsü lezyonundan kurtulması ileride gelişebilecek kalın bağırsak kanserinin de bertaraf ettirdi.
İleri yaş kadınlarda her yıl tekrarlanması önerilen ve bu sayede rahim ağzı kanseri ile savaşın ilk basamağı olarak Kabul edilen Pap-Smear yöntemi ile 800’ün üzerinde hastamızı taradık. Her 10 kadından birinin sorun tariflediği jinekolojik organların kanser yönünden değerlendirilmesinde %4 oranında sorun görülmesi ve bunlardan hiçbirinde kanser saptanmaması sevindirici oldu.
İleri yaş erkeklerin kabusu prostat kanseri için 40 yaş üzeri 700’ün üzerinde erkek tarandı. Bu gruptaki erkelerden yüzde 80’den fazlasının prostat büyümesine bağlı idrar yapamama şikayeti olmasına rağmen yüzde 60’ının ilk defa prostat kanseri için tarama programına girmiş olması düşündürücüydü. Yüzde 20’ye yakınında yüksek değer saptanmasına rağmen gelişmiş ülkelerin istatistikleri ile uyumlu olarak bu erkeklerden sadece yüzde 4’ünde kanser saptandı.”
Kendim için, sevdiklerim için…
‘Kendim için, sevdiklerim için, gelecek için kansere karşı önlemimi alacağım. Çünkü hayat güzeldir’ sloganı ile projeyi başlattıklarını belirten Liv Hospital Genel Müdürü Meri İstiroti: ‘’Bireyler erken tanının önemini biliyor ama adım atmıyor. Amaç bu adımı kendileri ve sevdiklerinin iyiliği için atmalarını sağlamaktı. Olabildiği kadar geniş katılımlı bir tarama yaparak bu bilinci desteklediğimizi düşünüyoruz. Burada sağladığımız faydayı görerek, LİV Hospital olarak bu tip taramaların devamını getirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyor, birçok bireyin farkındalığını arttırarak, hayat kalitesini yüksek tutabilmeyi hedefliyoruz‘’diyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.