İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu
İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu

Beyaz eşyada Avrupa’nın üretim üssü haline gelen Türkiye, ürünlerini dünyanın pek çok ülkesine sunuyor. 1950’lerin sonunda ilk yerli çamaşır makinesi ve buzdolabı ile tanışan Türkiye’de beyaz eşya sektörü hızlı bir büyüme kaydetti. Beyaz eşyadaki büyüme 1970’li yılların başından itibaren beyaz eşya yan sanayinin ortaya çıkmasını sağladı. Sektör 80’li yıllarda ise ihracatla tanıştı. Beyaz eşya yan sanayi 4 milyar dolarlık bir üretim büyüklüğüne ulaşırken, sektör ihracat potansiyeli ile öne çıkan firmalara ev sahipliği yapıyor. Beyaz eşya yan sanayicileri; teknoloji, kalite ve fiyat eksenindeki avantajlı konumlarını doğru stratejilerle yeni pazarlara taşımak ve ihracatlarını artırmak için TET öncülüğünde güç birliği yaptı. Sektörün hedefinde ilk olarak Brezilya ve Güney Amerika pazarı var…

Elektrik-elektronik sektörünün ihracatının artırılması ve ihracat yapılan ülkelerin çeşitlendirilmesi amacıyla çalışmalarına hız veren İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET), beyaz eşya yan sanayi üreticilerinden oluşan TURKHAS Takımının kuruluşunu gerçekleştirdi. Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE (Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Tebliği) destekleri kapsamında hayata geçirilen TURKHAS takımında sektörde faaliyet gösteren 21 firma yer alıyor.

Türkiye’nin beyaz eşya üretimi ve ihracatında dünyada ulaştığı konum, yan sanayi üretiminin de güçlenmesini sağlıyor. İhracatın yüksek oranda Avrupa’ya gerçekleştiği sektörde, kalite ve teknoloji çıtası da yükselmiş durumda. Direkt ve dolaylı beyaz eşya yan sanayi ihracatının 2 milyar dolara ulaştığı ülkemizde, beyaz eşya sektörü için yapılan ara malı üretimi 4 milyar doların üzerinde. Başlı başına bir sektör haline gelen ve hızlı bir gelişim çizgisi gösteren sektör, hammadde ve nitelikli işgücü sorunları ile baş etmeye çalışsa da binlerce kişiye istihdam yaratıyor. Türk beyaz eşya sanayinin ara malı ihtiyacının yüzde 53’ünü karşılayan sektör firmaları, ihracat performanslarını artıracak yeni pazar fırsatlarını değerlendirmeyi hedefliyor.

TET öncülüğünde kurulan TURKHAS’ı oluşturan 21 beyaz eşya yan sanayi firması, ilk ticaret heyetini 24 – 29 Kasım 2013 tarihlerinde Brezilya’ya gerçekleştiriyor. Güney Amerika pazarına girişte önemli bir eşik olan Brezilya, iç pazarının büyüklüğü ile dikkat çekerken dünyanın en büyük beyaz eşya üreticilerine de ev sahipliği yapıyor. Türk firmalarının Brezilya’daki üreticilerle işbirliği olanaklarını da araştıran TET, beyaz eşya devleri Whirlpool ve Electrolux firmalarının Brezilya’daki tesislerinin ziyaretini de organize ediyor. Ülkenin sanayi başkenti Sao Paulo’da gerçekleşecek heyet kapsamında Brezilyalı firmalarla ikili görüşmeler yapılacak.

Elektrik-elektronik sektörünün alt ürün kalemlerindeki ihracatı artırmaya yönelik olarak Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE destekleri kapsamında Yurtdışı Pazarlama Takımları kurduklarını belirten İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Beyaz Eşya Yan Sanayi Yurtdışı Pazarlama Takımı TURKHAS’ın başarılı olacağına inandıklarını söyledi.

Aynı hedeflerle güçlerini birleştiren ve ortak hareket edebilme yeteneği kazanan takımların, düzenledikleri ticaret heyetlerinde verimli işbirlikleri gerçekleştirdiklerine de dikkat çeken Ebiçlioğlu, “Kasım ayında üç ayrı ticaret heyetine birden imza atıyoruz. İhracatçılarımızı; Angola-Güney Afrika Cumhuriyeti, ABD Houston-Dallas’ın ardından Brezilya ile buluşturuyoruz.  Dünyanın en büyük 6’ıncı ekonomisi olan Brezilya, Güney Amerika’nın da en büyük ekonomisi konumunda. Brezilya’nın pazar büyüklüğü ve bölgedeki önemi kadar pazarın kendi dinamikleri ve zorluklarının da farkındayız. Buradan hareketle, firmalarımızın yüksek teknoloji ve kalite avantajlarını kullanabilecekleri işbirliklerini yaratacak ortamı hazırlamaya gayret ediyoruz” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın