3 gün boyunca yaklaşık 600 kişi katıldı. Kongrede; konunun tüm tarafları; kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, bilim insanları, sektör temsilcileri, paydaş kurumlar, öğrenciler ve basınmensupları bir araya geldi.
“Dünyada gıda bilimi ve bu bilim ışığında bilgi ve donanımını hizmete dönüştüren Gıda Profesyonelleri olmasa ne olurdu?” konusunu sorgulayan kısa bir film gösterisi ile başlayan Kongrede; Kongre ve Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek ATAMAN yaptığı konuşmasında, gıda bilimi olmazsa güvenilir gıdaya ulaşmanın tesadüflere kalacağının, dengeli ve yeterli beslenme için gerekli ürünlerin birçoğuna ulaşmanın hayal olacağının altını çizerek, “ülkenin ya da dünyanın her köşe başında inek yetiştirmek, tarla açmak mümkün olmadığına göre gıda bilimine sıkı sıkıya tutunmalıyız”, “biraz bilime inanıyorsak şehir efsanelerini bırakıp, gerçeklere yönelmeliyiz” dedi.
Herkesin uzmanlık alanı olan konuda konuşmasının önemli olduğunu vurgulayan Ataman, ayrıca meslektaşlarının haklarını korumak üzere emek piyasasına yönelik olarak taban ücret uygulamaları yapan, çalışan meslektaşlarını belgelendiren ve denetleyen Odaların hedef alındığını, bu uygulamaların kaldırılması için çalışmalar yapıldığını ve meslektaşlarımızın neredeyse bedava çalıştırılmak istendiğini belirterek, söz konusu uygulamaların ve Odaların gıda sektöründe çalışan meslek mensuplarını belgelemesinin kaldırılması yönünde yoğun çaba olduğunu; bu durumun sahte diplomaları ve kayıtdışını arttıracağını ve bunun da gıda güvenliğini olumsuz etkileyeceğini belirtti. Hak ettiği iş ve yaşam koşulları sağlanamayan meslek mensuplarının gıda güvenliğine gereği gibi katkı vermelerinin mümkün olmadığını; bu amaca yönelik denetimi sadece Odaların yapabileceğini vurguladı.
Açılışta, Kongre Başkanı Petek ATAMAN’dan sonra TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet SOĞANCI, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Funda ERKAL ÖZTÜRK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan EROL, Milletvekili M. Serdar SOYDAN ve Milletvekili Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN’ın da söz aldığı Kongrede; Arkeolog ve Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet UHRİ tarafından verilen “Tohum ve Uygarlık” konulu açılış konferansının ardından toplam altı oturumda, gıda ve sağlık ilişkisi, gıdada yeni uygulamalar, gıda mühendisliği eğitimi irdelendi. Ayrıca yapılan üç ayrı panelde “Takviye Edici Gıdalar ve Tıbbi Ürünler”, “Gıda Mühendisliği İstihdam Politikaları” ve “Bilgi Kirliliği ve Yansımaları” konuları tüm ilgili taraflarla ayrıntılı olarak tartışıldı.
Kongreye istihdam politikalarında ve gıda danışmanlığı konusunda yaşanan belirsizlik ve yarattığı sıkıntılar; çok sayıda ve belli bir kaliteyi sağlamadan açılan gıda mühendisliği bölümleri ve artan kontenjanlar ile temel gıdalara yönelik yürütülen karalama kampanyaları damgasını vurdu. Ayrıca Kongre sürecinde; ülke çapında tüm üniversitelerin gıda mühendisliği bölümlerinin temsilcilerinden oluşan kurul üyelerinin katılımıyla “Gıda Mühendisliği Meslek Etiği” ve “Gıda Mühendisliği Eğitimi” konulu iki çalıştay gerçekleştirildi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.