0-13

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile AB Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı arasında, mesleki eğitim veren kurumlar ve özel sektör temsilcisi kuruluşlar arasındaki işbirliğini geliştirme amacıyla, “Mesleki Eğitimde İşbirliği” protokolü imzalandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Protokolle birlikte, 2023 hedefleri yolunda, gençlerimizin mesleki eğitimine yönelik önemli bir adım atacağız” dedi.

AB Bakanı Egemen Bağış, “AB eğitimleri ile bu yıl yurtdışına gidecek yaklaşık 70 bin vatandaşımız, adeta bizim sancakbeylerimiz olacak” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile AB Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı arasında, mesleki işbirliğine yönelik eğitim faaliyetlerinde işbirliği yapmayı öngören protokol imzalandı. Bugün gerçekleşen imza törenine, AB Bakanı Egemen Bağış, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Ulusal Ajansı Başkanı Bülent Özcan’ın yanısıra, hazırladıkları iki proje destek almaya hak kazanan İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki ile İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz katıldı.

İmza töreninde konuşan AB Bakanı Egemen Bağış, Türkiye’nin ürettiği projelerle AB’den en fazla destek alan ilk üç ülke arasında olduğunu söyledi. TİM’in, özellikle mesleki eğitim projelerinde AB Bakanlığı ile önemli işbirliklerine girdiğini söyleyen Bağış, “ İhracatçılar AB’nin bozulan kimyasını düzeltecek. AB eğitimleri ile bu yıl yurtdışına gidecek yaklaşık 70 bin vatandaşımız adeta bizim sancakbeylerimiz olacak” dedi. Geçmiş dönemlerin aksine, mesleki eğitime çok daha önem verdiklerini ifade eden Bağış, “ Projeler kapsamında yurtdışına giden vatandaşlarımız, bizlere yönelik önyargıların kırılmasını sağlayacak” diye konuştu.

Mesleği eğitime ihracatçı desteği

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye’nin genç nüfusuna dikkat çekerek, sahip olduğu bu dinamizmi gerçek bir potansiyele çevirmesinde eğitim sisteminin yeterli seviyede olmadığını söyledi. İş dünyasının talepleri göz önüne alınarak mesleği eğitimin cazip kılınmasının, hem işsizlik sorununun çözülmesine yardım edeceğine hem de iş dünyasının kalifiye işgücü ihtiyacını karşılayacağına inandığını söyleyen Büyükekşi, “TİM olarak bu noktadan yola çıkarak, Avrupa Birliği Bakanlığımızla birlikte, Mesleki İşbirliği Protokolü imzalamaya karar verdik” şeklinde konuştu. Büyükekşi,  protokol sayesinde, mesleki eğitim veren kurumlar ve özel sektör temsilcileri arasındaki işbirliğinin güçleneceğine vurgu yaparak, nitelikli işgücü ile Türk sanayisine katkı yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

İMMİB projelerine 500 bin Euro’nun üzerinde katkı

İmza töreninin yanı sıra, mesleki eğitimin kalitesini artırma amacıyla uygulamaya geçilen Leonardo da Vinci Projeleri kapsamında destek almaya hak kazanan İMMİB Genel Sekreterliği bünyesindeki İDDMİB ve İKMİB projeleri de tanıtıldı.

Projelerle ilgili konuşan Türk Ulusal Ajansı Başkanı Bülent Özcan, projeler kapsamında 60 bin kişinin Avrupa’ya gittiğini söyledi. Özcan, “2013 yılında desteklenecek 33 projeye yaklaşık 8 milyon Euro destek vereceklerini açıkladı.

Destek alan projeler

Leonardo-Da Vinci Projeleri kapsamında, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), özellikle mobil iletişim yöntemleriyle mesleki eğitime erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla yapacağı “Chemical Movetech” projesi ile 260 bin Euro; İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller (İDDMİB) ise KOBİ’lerin bilgi düzeylerinin artırmayı amaçlayan web tabanlı bir uzaktan eğitim modülü projesi olan  “I-CIA of SMEs “ ile 275 bin Euro destek aldı.

Destek ile ilgili konuşan İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, sanayicinin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik her projenin destekçisi olacaklarını ifade etti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın