Türkiye’de özellikle 2008 yılından itibaren polis, jandarma ve yayıncıların meslek birliklerinin ortak mücadelesi sonunda ele geçirilen kitap sayıları on binlerden milyonlara ulaşınca korsanın devlete maliyeti de arttı. Yargı sürecinin uzaması nedeniyle imha edilemeyen korsan kitapların depo kirası devlete pahalıya maloluyor.
Türkiye’nin korsan kitapla mücadele örgütü Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin verilerine göre, son 5 yılda Türkiye genelinde 6.5 milyon korsan kitap ele geçirdi. Bu kitapların saklanması için kiralanan depolar devlete milyonlara maloluyor. Sadece İstanbul’da Fikri Mülkiyet Suçları alanında görev alan İl Denetim Komisyonu’nun bir deposunun kirası aylık 40 bin liraya geliyor. Meslek örgütlerinin kiraladığı depolar da hesaba katılırsa aylık korsan kitap kira bedeli İstanbul’da 50 bin lirayı geçiyor. Türkiye geneli hesaba katıldığında imha edilebilmesi için yargı kararını bekleyen korsan kitapların kamuya maliyeti 5 yılda en az 2,4 milyon lirayı geçiyor.
KORSAN KİTAPLARA JET İMHA
1952 yılında yürürlüğe giren Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK)’nun, yeni taslak çalışmalarında yer alan Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, 2013’te yasalaşması beklenen kanuna Kültür Bakanlığı’nı dolayısıyla Hazine’yi yükten kurtaracak bir katkı sundu. Buna göre, ele geçirilen materyal mahkeme kararının kesinleşmesini beklemeden hemen imha edilebilecek.
Operasyonlarda ele geçirilen bombanın, eroinin, esrarın dahi kısa sürede imha edilebildiğini ancak korsan kitaba dokunulamadığına dikkat çeken Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Muharrem Kaşıtoğlu, “Yasa taslağında yer alan önerimiz yasalaştığında hem güvenlik kuvvetleri hem de yayıncılar rahat bir nefes alacak. Yargılama yıllarca sürdüğü için devletimizi de milyonlarca lira kira ödemekten kurtarmış olacağız” dedi.
Piyasada henüz yakalanmayan 3 milyon civarında korsan kitap bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Kaşıtoğlu, yayın dünyasının ve kolluk kuvvetlerinin yeni Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Taslağı’nın yasalaşmasını beklediğini sözlerine ekledi.
81 İLDE FİKRİ MÜLKİYET SUÇLARI BÜRO AMİRLİĞİ KURULDU
Bu arada, TBMM’de Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin soru önergesini cevaplayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, korsan ve taklitçilikle etkin mücadele amacıyla 81 ilin emniyet müdürlüğü bünyesinde Fikri Mülkiyet Suçları Büro Amirliği kurulduğunu ve korsanla mücadele konusunda uzmanlık eğitimi verildiğini bildirdi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.