Dünya çapında koli ve ekspres dağıtım şirketi DPD, Almanya, Avusturya, İsviçre, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’daki 12.000 sürücüsünün tamamını Honeywell (NYSE: HON) Dolphin 99EX mobil bilgisayar ile donatıyor.
Dolphin 99EX mobil bilgisayar, daha verimli olmaları için çalışanlarına destek olmayı amaçlayan nakliye ve lojistik firmalarından gelen bilgiler doğrultusunda tasarlandı. Mobil bilgisayar ekranını ve aydınlatmasını ister depoda, kamyonda ister parlak gün ışığı altında dış mekanda kullanılsın, bulunduğu ortama göre optimize eden hareket, ışık ve yakınlık sensörleri ve herhangi benzer bir dayanıklı mobil cihazdan daha uzun olacak pil ömrü ile bir kez şarj ile 16 saate kadar dayanacak şekilde sayede sürücülere ekstra pil taşıma külfeti yaratmadan çözüm sunuyor.Her gün 2,5 milyon kolinin dağıtımından sorumlu olan DPD’nin bu tercihinde cihazın sunduğu bu olanaklar büyük rol oynuyor.
ltusunda tasarlandı. Mobil bilgisayar ekranını ve aydınlatmasını ister depoda, kamyonda ister parlak gün ışığı altında dış mekanda kullanılsın, bulunduğu ortama göre optimize eden hareket, ışık ve yakınlık sensörleri ve herhangi benzer bir dayanıklı mobil cihazdan daha uzun olacak pil ömrü ile bir kez şarj ile 16 saate kadar dayanacak şekilde sayede sürücülere ekstra pil taşıma külfeti yaratmadan çözüm sunuyor.Her gün 2,5 milyon kolinin dağıtımından sorumlu olan DPD’nin bu tercihinde cihazın sunduğu bu olanaklar büyük rol oynuyor.
Mobilite ve bilgi perakendecilerin günümüzde karşı karşıya olduğu en kuvvetli teknolojik gücü oluşturuyor. Teknolojiyi yakından takip eden müşteriler ile çevrimdışı mağaza çalışanları arasında devasa bir iletişim uçurumu bulunuyor. Tüketiciler, alışveriş için mağazaya girdiklerinde son derece hazırlıklı ve donanımlı oluyorlar. Dijital yaşamlarının farklı yönlerini kontrol etmek için akıllı telefonlarını gitgide daha fazla kullanıyorlar. Ürün bilgisi için internette arama yapıyor, teklifleri karşılaştırıp değerlendiriyor ve fiyat karşılaştırma siteleri üzerinden en iyi fırsatları arıyorlar; “showrooming*” adı verilen bu fenomen mağaza içi satış kanallarını tehdit ediyor. Mobil bilgiye bu erişim, alışverişçinin yararlandığı en güçlü araçlardan biri haline gelmiş olmasına rağmen, çalışanlarını benzer bir şekilde donatmakta büyük ölçüde başarısız olan perakendeciler, tüketici ile aralarındaki teknolojik silahlanma yarışını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyalar.
Mağaza içi halen tüketicilerin satın alma kararlarını verdikleri ve ürün satın aldıkları bir numaralı yer olmaya devam ediyor. Mobil teknolojinin daha yaygın şekilde hayata geçirilmesi ve gerçek anlamda müşteri merkezli uygulamaların kullanılması, çevrimiçi, mobil ve kesintisiz satış kanalı kaynaklı artan rekabet karşısında mağaza içi kanalın gücünün korunmasında temel bir araç olacaktır. Mobil cihazlar genellikle standart envanter yönetim uygulamalarına yönelik olarak kuruluyor. Müşteri merkezli uygulamalara entegre yeni nesil çok işlevli cihazlar ise çok az oyuncu tarafından devreye alınmış durumda.
Mağaza içi destekli satış uygulamalarına yönelik kablosuz mobil platformlar personel verimliliğini artırırken perakendecilerin mağaza içi satış süreçlerine daha fazla esneklik katarak karlılıklarını artırmasına ve genel mağaza içi alışveriş deneyimini iyileştirmesine imkan veriyor.
BT Departmanlarını Değiştiren Dört Trend
Kısa bir süre önce Gartner’in belirlediği, işletmelerin teknoloji kullanımını değiştiren dört ana kuvvetten ikisi “Mobil” ve “Bilgi” olurken diğer iki etken ise “Bulut” ve “Sosyal” oldu.
Bulut yeni sunum tarzları ve opsiyonları sağlıyor; sosyal bilgisayar kullanımı, dünyanın dört bir yanına konuşlanmış sanal ekipler arasında işbirliğine imkan veren bir etkileşim tarzı yaratıyor, mobilite uygulama ve verilere yeni erişim kanalları sunuyor ve “büyük veri” kavramı da teknolojinin bilgi tüketimi ile ilişkisini ebediyen değiştiriyor. Bugün artık birçok kaynaktan yapılandırılmış ve yapılandırılmamış formlarda gelen verilerin şirketlerin stratejik kararlar vermesine yardımcı olmak üzere yeni metodolojiler kullanılarak analiz edilmesi gerekiyor.
Modern perakende mağaza içi operasyonlar, çok mağazalı bir markanın her mağazasında çalışan farklı ekiplerden oluşuyor. Sanal ekiplerin mağaza içi ve dışındaki meslektaşları ile iletişim içinde olması ve gerçek zamanlı bilgiyi kullanarak müşterileri ile etkileşim kurması gerekiyor.
Şirketlerin tüm yaptıklarını etkileyen ve bugün varlığından dahi haberdar olmadıkları yeni fırsatlara kapı açabilecek olan bu dört kuvvet, kullanıcıların kişisel, mesleki, ticari uygulama ve verilere her cihazdan, her zaman ve her yerden erişmeyi beklemelerinden ötürü sanal ekiplerin üretkenliğini de artırıyor. Peki ama, perakendecilerden kaçı mağaza içi satış personeline bir satışı gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları kritik bilgiye gerçek zamanlı mobil erişim sağlıyor?
Mobilite ve bilgi uçurumu
Bağlantılı yeni müşterilerin mobilite ve bilgide nasıl ustalaştıklarına baktığımızda, buradaki asıl soru daha da büyük önem kazanıyor. Günümüzdeki tüketiciler, satın almak istedikleri ürünler konusunda daha hazırlıklı ve bilgililer. Bir mağazaya girdiklerinde, halihazırda web üzerinden arama yaparak detaylı bilgi edinmiş, ürün özellik ve fiyatlarını karşılaştırmış, ürün karşılaştırma sitelerindeki puanlandırmalara bakmış ve sosyal ağlar üzerinde diğer tüketicilerin görüşlerini değerlendirmiş oluyorlar.
Çevrimiçi perakende kanallarının yanı başlarında olmasına alışmış olan müşteriler, mağaza içi personelin en az kendileri kadar bilgili ve gelişmelerden haberdar olmasını bekliyor, mağaza içi alışverişin halen ana perakende kanalı olmaya devam etmesini sağlayan, kişiye özel hizmet ve ilgiyi arıyorlar. Bununla birlikte, en bilgili satış danışmanının dahi, çevrimiçi bilgiye mobil erişimin yardımı olmaksızın rafta bulunan her ürün hakkında detaylı bilgiye sahip olması mümkün değil.
Çok mağazalı markalar, günümüzde mağaza içi satış personeli ile bağlantılı müşteri arasındaki ilişkide görülen bu bilgi uçurumunun bedelini, cadde üzeri mağazaların sahip olduğu en büyük varlığı, yani müşteri sadakatini kaybederek ödüyorlar.
Güçlendirilmiş satış danışmanı
Mağaza çalışanlarının böylesi talepkar ve bağlantılı müşteriler ile temasa geçmesi için, ürün özellikleri, stok durumu, fiyatlar ve promosyonlar hakkında gerçek zamanlı bilgiye anında erişim sağlayarak onları, kesintisiz satış kanalı müşterileri ile yüz yüze gelmeye ve etkileşime geçmeye hazırlayacak araçlar ile güçlendirilmesi gerekiyor. Böylelikle, hem mağaza içi karlılığın artırılması hem de müşterinin mağaza içi alışveriş deneyiminin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Önde gelen perakendeciler, mağaza ağlarının her noktasında çalışan sanal ekipleri güçlendirmek için en son mobil çözümleri devreye sokuyorlar. Sisteme kablosuz LAN üzerinden bağlanan bu ekipler, kurumsal mağaza sistemi üzerinden ürün detaylarına bakabildikleri gibi gerekli durumlarda ek bilgi için internette de gezinebiliyorlar. Böylece, satış danışmanının doğru cevapları bulmak için arka odadaki bir bilgisayar terminaline giderek müşteriyi yalnız bırakması gerekmiyor. Mağazanın tam ortasında, ürünün başka bir mağazada ya da çevrimiçi kanalda bulunup bulunmadığını veya ne zaman geleceğini görebiliyor, müşteriye doğrudan teslimat önerebiliyor veya bir sonraki gün alınmak üzere hazırlanmasını sağlayabiliyorlar.
Uzun bir süredir, perakendeciler mobil veri giriş sistemlerini stok yönetim işleri için kullanıyorlar. Artık önde gelen şirketler müşteriye dönük uygulamaları eklemek ve müşteri deneyimini mağaza içi süreçlerinin merkezine yerleştirmek için en son çok işlevli mobil çözümlerden yararlanıyorlar.
Mobil üzerinden inovasyon
Milano’da bulunan yeni lüks çok katlı mağaza Excelsior, kalemlerin raflarında sadece kısıtlı sayıda teşhir edildiği yenilikçi bir perakende formatına sahip. Kusursuz estetik, dikkati seçkin iç tasarıma çekiyor, ama daha da önemlisi, format aynı zamanda satış personeli ile müşteriler arasında daha fazla etkileşimi de teşvik ederek üst düzey bir kişiye özel deneyim sağlıyor.
Teşhir raflarında, her üründen tek kalem sergilenirken farklı boyut ve renkler gibi ürün yelpazesinin geriye kalanı ise bodrumdaki stok odalarında tutuluyor. Müşteri talepleri, müşteri ile temas halindeki satış noktası ekibi ile “koşucular” olarak adlandırılan stok odası personeli arasındaki gerçek zamanlı iletişim yoluyla karşılanıyor.
Müşteri teşhirde olmayan bir ürün talep ettiğinde satış ekibi, ürün yelpazesi yönetimine yönelik uygulama yazılımı ile donatılmış Honeywell Dolphin™ 6000 çok işlevli mobil cihazların yardımıyla stok durumunu gerçek zamanlı kontrol edebiliyor. Olumlu cevap alınması halinde, stok odasındaki koşuculara mesaj iletilerek kalemin derhal müşteri için mağazaya getirilmesi isteniyor. Her koşucuya da yine talebin karşılandığını teyit etmekte kullanacakları bir mobil cihaz sağlanıyor. Sesli iletişim gerektiğinde, satış noktası personeli ile koşucular mobil cihazlarının telefon işlevini de kullanabiliyorlar.
Bu yenilikçi mobil teknoloji uygulaması satış personeli üretkenliğini artırırken müşteriler için de daha iyi bir alışveriş deneyimi sunuyor: Excelsior bunu, satış personeline mağazada sunulan teklifler hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlamak için de kullanabiliyor. Ayrıca, satış danışmanları, ürün yelpazesi, fiyatları ve promosyonlar hakkındaki sorulara gerçek zamanlı cevaplar vermek suretiyle müşterilere daha kişisel yardım da sunabiliyor.
Showrooming ile mücadele
Müşterilerin ürünleri mağaza içinde denedikleri ancak sıklıkla daha mağazadayken akıllı telefonlarını kullanarak bunları web üzerinde daha ucuza satın aldıkları, gitgide yükselen trend, “Showrooming” olarak adlandırılıyor. Perakendeciler ve satış ekipleri, veri ve sistemlere mobil erişimin sunduğu fırsatlardan yararlanarak bu trendi tersine çevirebilirler.
Her perakendeci için, müşteri verilerinin tam şeffaflığı satış danışmanlarının önceki alımları tamamlamak üzere kişiye özel teklifler yapması ve tavsiyelerde bulunmasına imkan verebilir. Ellerindeki mobil cihaz ile marka tercihleri, bedenleri, aile bireylerinin adları veya doğum günleri hakkında hayati bilgiye erişebilir ya da mobil sadakat kartını okumak veya akıllı telefonlarında dijital QR kodları halinde saklanan mobil kuponları paraya çevirmek suretiyle müşteriler ile etkileşime geçebilirler.
Satış danışmanları internet üzerinde fiyatları karşılaştırabilir, ürünün marjına veya planlanan promosyonlarla ve müşterinin alışveriş geçmişi hakkındaki bilgiler temelinde bir karşı teklif yapabilir. Satış danışmanları ayrıca aynı çok işlevli mobil cihazı, satış işlemini yerinde, karar noktasında tamamlayarak müşterilerin zaman kaybetmesini önlemek veya nihayetinde müşterilerden gelen iadeleri almak ve envanteri gerçek zamanlı olarak güncellemek amacıyla bir mobil POS olarak da kullanabilirler.
Perakendecilerin alışveriş sürecinin tamamlanmasını mümkün olduğunca kolaylaştırması gerekiyor. Bu, doğru hizmetlerin sağlanmasını ve tüketicilerin etkileşim şekillerini seçmesini de içeriyor. Müşterilerin yüzde 40’ından fazlası nerede olursa olsun ürün fiyatlarını kontrol etmek ve taradığı kalemler bazında promosyonlardan yararlanmak istiyor. Yüzde 50’si ise kasa kuyruğunda beklememek için, kişisel mobil cihazını kullanmaya razı.
Dünyanın en yenilikçi perakendecileri mağaza içi süreçlerinde esneklik ve bağlanabilirliğe odaklanmak için üretkenliğin iyileştirilmesinin ötesine geçiyor. Showroominge karşı kullanılan aynı mobil cihaz platformu ve satış süreçlerinden, müşterilerle temasa geçmek ve markaların tekliflerini neredeyse gerçek zamanlı olarak uyarlamasını sağlamak için de yararlanılabiliyor.
Honeywell nasıl yardımcı olabilir
Honeywell mağaza çalışanlarını, mağaza ve müşteri bilgilerine gerçek zamanlı erişim ile güçlendiren mobil perakende çözümleri sunuyor. Tercih ettiğiniz işletim sistemi ister Windows olsun, ister Android, isterse iOS, Honeywell pil değiştirmeksizin tüm vardiya boyunca çalışan işletme sınıfı cihazlar sağlıyor. Bu cihazlar çarpma ve düşürmelere karşı dayanıklılığını kanıtlarken ve perakendecilere sınıfında lider barkod tarama performansı sunuyor.
Sonuç
· Mağaza içi, tüketici kararları ve satın alımları için en önemli yer olmaya devam ediyor.
· Müşteriler ile perakendeciler arasında mobilite ve internetin yol açtığı bir bilgi uçurumu bulunuyor.
· Showrooming perakende mağazalarında yükselen bir trend.
· Müşteriler, kendilerine satış yapılmasını değil hizmet edilmesini, perakendecilerin kendilerini dinlemesini istiyorlar.
· Müşteriler ile temasa geçmek için, mağaza personelinin bilgi uçurumunu kapatan araçlarla güçlendirilmesi gerekiyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.