Unknown

Uluslararası Kölelik Karşıtı Örgüt (Anti-Slavery International), dünyadaki çocuk işçiliğinin yaygın olduğu ülkelerin haritasını çıkardı. Örgüt, dünyada 12,3 milyon yetişkin ve çocuğun kölelik koşullarında çalıştığını belirterek “Bu durum sizin aldığınız ürünlerle de bağlantılı” diyor. Haritada 58 farklı ülkede 122 farklı ürün gösteriliyor.

Fındık, pamuk, kimyon

Türkiye bölümünde çocuk işçiliğinin yaygın olduğu sekiz ürün bulunuyor: turunçgiller, pamuklu dokuma, kimyon, ev eşyası, fındık, fıstık, bakliyat, şeker pancarı.

Türkiye’deki çocuk işçiliği ile ilgili şu bilgiler yer alıyor:

>> Turunçgilleri ekebilmek için aileleriyle birlikte göç eden çocuklar plastik çadırlarda evlerinden uzakta yaşıyor. Su ve elektrik olmadan zor koşullar altında yaşamlarını sürdürüyor.

>> Tarım Türkiye’de resmi olmayan bir iş kolu. Çocuklar hasat zamanı yaralanma riski olmasına rağmen hiçbir iş koruması olmaksızın çalıştırılıyor.

Fiziksel kapasitelerinin üstünde çalışıyorlar

>> Türkiye’de Pamuklu dokuma sektöründe çalışan çocuklar uzun çalışma saatlerinden dolayı uyku eksikliği ve yorgunluk yaşıyor. Bu durum çocuklarda psikolojik problemlere yol açıyor. Çocuklar ürünü biçerken uzun süre güneş ışığına maruz kalma, böcek zehri gibi zehirli maddelere temas etme, böcek ve yılan tarafından ısırılma ve iş kazaları gibi riskleri var.

>> Pamuk sektöründe çalışmak özellikle erkek çocuklarında büyük fiziksel zorluklara yol açıyor.75-100 kilo arasında değişen pamuk balyalarını kamyonlara taşımaları isteniyor.

>> Kimyon yetiştirilmesi Türkiye’de Anadolu’nun merkezinde gerçekleşiyor. Göçmen aileler yetersiz koşullarda yılda 3 aydan 7 aya kadar geçici kamplarda kalıyor. Çocuklar fiziksel kapasitelerinin ötesinde çalıştırılıyor.

Yüzde 12’si hiç okula gitmemiş

>> Eşya sektöründe çalıştırılan çocuklar tehlikeli kimyasal ürünler ve makinelerin arasında çalıştırılıyor Bu maddelerden çıkan alev ve toprak tozlarına maruz kalıyorlar.

>> Fındık sektöründe çalışanlar sezon boyunca aileleriyle birlikte ülkenin dört bir yanına göç ediyor. İşleri yeterince zor olduğundan bu durum onların okula gidememeleri anlamına geliyor.

>> Tarım sektöründe çalışan göçmen aileler arasında yapılan anket sonucunda, çalıştırılan çocukların yüzde 12’si daha önce hiç okula gitmemiş. Yüzde 20’si 5.yıldan sonra okulu bırakmış.

>> Türkiye’de tarımda çalışan göçmen ailelerin çocuklarına temiz, güvenilir içilebilir su sağlanması beklenirken, bu nadiren olan bir şey. Çalışanlar kalabalık traktörlerde tarım alanlarına seyahat ettirildiği sırada sıklıkla kazalar yaşanıyor.

>> Türkiye’de çalıştırılan yaklaşık 1.6 milyon çocuk var. Bu çocukların 2/3’ü tarım sektöründe çalıştırılıyor. Ailelerinin bu sektörde olması nedeniyle çocuklar da ürün toplama gibi işlerde ailelerine yardım ediyor.

Haritada Hindistan’da çocuk işçilerin ürettiği 18 ürün yer alıyor.  

Kampanya nedir?

Uluslararası Kölelik Karşıtı Örgüt(Anti-Slavery International) 1839 yılında kuruldu. Dünyanın en eski insan hakları organizasyonlarından biri olan kurum İngiltere’deki modern köleliğin her türlü formunu kaldırmayı amaçlar. Örgüt uzun vadede çocuk emek sömürüsünü ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Çocukların yüzde 60’ı avcılık, ormancılık ve balıkçılık dahil tarım sektöründe çalışıyor

Öte yandan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) “2016 İtibarıyla Çocuk İşçiliğin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması İçin Yol Haritası ve Uygulaması – Politika Yapıcılar İçin Bir Eğitim Rehberi” yayımlandı.

Burada Türkiye’nin çocuk işçiliğin kaldırılması için yaptığı çabalar şu satırlarla övüldü:
“Türkiye’de çocuk işçiliği düşüyor. İstatistik Kurumu’nun açıklanan son rakamları 6-14 yaş arası çalışan çocukların 1994’te yüzde15.2 olan oranının, 2006’da yüzde 5.9’a doğru kademeli şekilde düştüğünü gösteriyor. Ancak bu düşüş kendiliğinden olmadı. Farklı seviyelerde devamlı bir siyasi taahhüdün ve işveren ve işçi örgütleri arasında etkin bir ortaklık geliştirilmesinin sonucuydu.
Bu girişimin ana unsuru farkındalık uyandırma ve konunun savunulmasıydı. IPEC’in (Uluslararası Çocukların Çalıştırılmasının Ortadan Kaldırılması Programı) ülkedeki stratejisi, siyasetçilerin harekete geçmesi için uyarıcı olacak bir kamu yararı ortamı yaratan basınla yakın ilişkiler kurmaya odaklanmıştı. Bu strateji, çocukların çalışmama haklarını, eğitim-öğretimin değerini ve çocuk işçiliğin sağlık, istihdam fırsatları, kalıcı eşitsizliğe ve kuşaklararası yoksulluğa yol açması gibi uzun vadeli olumsuz etkilerini ana mesaj olarak vurguladı. Ülkede basınla yakın ve işleyen bir ilişki kurulması, ulusal ve yerel medyanın konuya güçlü ilgisiyle sonuçlanırken çok sayıda radyo televizyon, gazete, dergi, çalışan ve çalışmaktan kurtarılan çocukların haberlerini paylaştı.”

Dünyada Türkiye nüfusunun üç katı çocuk çalışıyor

Rehbere göre dünyada 215 çocuk çalışıyor. Bu çocuklardan 115 milyonu çocuk işçiliğin “en kötü biçimlerinde” üretime katılıyor. ILO bu çocukların en kötü koşullarda çalışmaktan kurtarılması ve onlara çalışma dışında bir gelecek sunulmasının dünyanın öncelikli gündemlerinden biri olduğunu savundu. Çocuk işçiliği, ölüm, yaralanmalar dahil gelecek için fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yolaçıyor.

Bölgesel olarak çocuk işçiliği Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler’de azalıyor ancak Afrika’nın Sahra Çölü altındaki bölgelerinde artıyor. Kız çocukların çalışma oranı küresel olarak azalıyor, erkek çocukların ise yükseliyor. ILO’ya göre çocuk işçiliği son yıllarda 5-14 yaşları arasında yüzde 10 oranında düştü, ancak 15-17 yaş arasında yüzde 20 yükseldi ve bu gelişme alarm verici.
Çocukların yüzde 60’ı avcılık, ormancılık ve balıkçılık dahil tarım sektöründe çalışıyor. Bunların içinde sadece yüzde 20’sine ödeme yapılıyor, diğerleri aile içinde çalışmış sayılıyor. Yüzde 26 oranında ikinci büyük bölüm ise hizmetler sektöründe çalışıyor. Bunlar içinde toptan, perakende satış yerleri, lokantalar, oteller, ev hizmetleri yer alıyor. 5-17 yaş çocukların yüzde 7’si ise üretim, madencilik, taş ocakçılığı, inşaat ve elektrik-su gibi hizmetlerde yani sanayi sektöründe çalışıyor. Çalışan çocukların yüzde 7.5’i’nin sektörü tanımlanamadı. Rapordaki sayılara “pornografi ve fuhuş” sektörlerinin çocuk sömürüleri de dahil bulunuyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın