Türkiye’deki 157 yıllık geçmişinde pek çok başarılı projeye imza atan Siemens, Türkiye’deki firmalardan gerçekleştirdiği tedarik miktarını hızla artırmayı ve Türk tedarikçilerinin ve KOBİ’lerinin gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor. 2012’de Türk şirketlerinden toplam 300 milyon Euro’luk tedarik gerçekleştiren Siemens A.Ş.,  Siemens’in, 2023 yılında Türkiye’den toplam 1 milyar Euro’luk satın almaya imza atmasını hedefliyor.

Dünya genelinde 190 ülkede faaliyet gösteren Siemens, bu ülkelerdeki firmalardan tedarik ettiği ürünlerle ülke ekonomilerine katkıda bulunmayı sürdürüyor. 1850’li yılların ortalarından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren ve gerek üretim tesislerinde gerekse gerçekleştirdiği büyük ölçekli projelerde standarda uygun yerli firma ürünlerini tercih eden Siemens, 2012 yılında Türkiye’den toplam 310 milyon Euro’yu bulan satınalmaya imza attı.

Siemens Tedarikçi Günü’nde Türkiye’de Tedarik Zinciri Yönetimi ele alındı

Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü Tuğrul Günal
Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü Tuğrul Günal

Tüm sektör ve bölümlerine hizmet veren tedarikçileri kapsayan özel etkinlikler düzenleyen Siemens, bu etkinliklerin sonuncusunu 3 Eylül 2013 tarihinde Swissotel’de gerçekleştirdi. Etkinlikte tedarikçi firmaların temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunulurken Siemens Tedarik Zinciri Yönetimi Bölümü stratejileri ve Siemens’in dünyadaki tedarik sistemine dair detaylar da katılımcılarla paylaşıldı.

Tüm gün süren toplantıda Siemens AG ve Siemens Türkiye’nin genel stratejilerini paylaşan Siemens A.Ş. CFO’su Thomas Kolbinger’in ardından söz alan Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü Tuğrul Günal, Siemens’in tedarik politikasının detaylarını ve tedarikçilerde aranan kriterleri aktardı. “Türkiye’deki KOBİ’lerin gelişmesine ve Siemens’in Türkiye’den çok daha fazla satın alma yapmasına katkıda bulunmak en büyük hedefimiz” diyen Günal, etkin bir tedarik zinciri yönetimi sayesinde şirketlerin kayda değer tasarruf sağlayabileceğini ve bu kaynağı Ar-Ge başta olmak üzere farklı alanlara aktarabileceklerini belirtti. Etkinlikte ayrıca, Siemens AG’nin global tedarik projesi kapsamında Türkiye’den Almanya’daki merkeze doğrudan satış yapan Başöz Enerji’den Genel Müdür Nail Başöz ile Omega Elektrik Pano’dan Genel Müdür Öner Çelebi tecrübelerini diğer katılımcılarla paylaştı. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen Müşteri Bakış Açısı oturumunda ise Acıbadem Sağlık Grubu Biyomedikal ve Satınalma Direktörü Hakan Evsine ile Enerjisa Yatırım A.Ş. Termik ve Yenilenebilir Projeler Direktörü Dr. Ali Nihat Dilek görüşlerini aktardı. Başarılı tedarikçi işbirliği panelinde ise Balıkesir Elektromekanik A.Ş. Satış Direktörü Rezzak Kanağ ile Türk Prysmian A.Ş. Satış Müdürü Etem Bakaç söz aldı. Etkinlik, başarılı tedarikçilere verilen ödüllerle son buldu.

2023 hedefi 1 milyar Euro

FPL (Forward Procurement List) adlı global tedarikçi listesinde 5 bine yakın tedarikçi firma bulunan ve halihazırda dünya genelinde 33 milyar Euro’luk satın alma hacmi bulunan Siemens AG’nin tedarik listesinde Türkiye’den de yaklaşık 100 firma yer alıyor. Geçtiğimiz yıl düzenlediği Global Tedarik Zirvesi etkinliği ile Türk şirketlerinin daha fazla pay elde etmesi için çalışmalarını hızlandıran Siemens, bu yıl 200 kadar katılımcıyla hedefine emin adımlarla yürüyor. Siemens’in, 70 milyon Euro’su Siemens AG,  240 milyon Euro’su ise Siemens  A.Ş. tarafından gerçekleştirilen 310 milyon Euro’luk Türkiye tedarik hacminin, 2023 yılında 1 milyar Euro’ya çıkarılması hedefleniyor. Türkiye halen; ekonomilerin büyüme oranı, ihracatın ithalatı karşılama oranı, üniversite öğrenci sayısı, işçi maliyetleri ve verimlilik gibi konularda yapılan analiz sonrasında 50 kadar ülke arasında 7. sırada bulunuyor.

Siemens’in satınalma ihtiyacı, yalnızca üstlendiği projeler nedeniyle ortaya çıkmıyor. Kurumsal ihtiyaçlar kapsamında Siemens’in tüm bölümlerinde ihtiyaç duyulan malzeme ve servis hizmetlerinin alımı yapılırken, üretim ihtiyaçları kapsamında hammadde, yarı mamul ve mamullerin alımı gerçekleştiriliyor.

Siemens tedarikçileri arasında yer almak, firmaları yalnızca finansal anlamda daha güçlü hale getirmiyor. Siemens’in talep ettiği kriterler doğrultusunda tesislerinde iyileştirme yapan firmalar, farklı pazarlarda da daha güçlü olma şansı elde ediyor. Gerek ulusal gerekse uluslararası pazarlarda imajlarını güçlendiren tedarikçi firmalar, Ar-Ge faaliyetlerine de yön vererek gerek istihdam gerekse daha yenilikçi ürünlerin pazara sunulması konusunda avantaj elde ediyor.

“Türkiye’deki firmaların gücünü artırıyoruz”

Etkinlik sonrasında görüşlerini paylaşan Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm Direktörü Tuğrul Günal, tedarik edilen ürün ve hizmetlerle pek çok firmanın ve Türk ekonomisinin daha güçlü hale gelmesine katkıda bulunulduğunu i belirtti. Türkiye’nin önde gelen şirketleriyle birlikte Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği’ni kurmak için çalıştıklarına da dikkat çeken Günal; bu dernekle birlikte tedarik zinciri yönetimi prensiplerinin yaygınlaştırılacağını, bu alandaki meslek ve bilimin gelişmesine katkıda bulunulacağını ve tedarik zinciri yönetiminde sürdürülebilirlik prensibi bilincinin oluşturulacağını vurguladı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın