Türkiye İstatistik Kurumu, büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 10.3 artış kaydetti. Türkiye ilk çeyrekte de yüzde 11.7 büyüyüp OECD rekoru kırmıştı. Böylece 2004 yılından bu yana ilk kez iki kere arka arkaya çift haneli büyümeye ulaşılmış oldu.

Büyüme rakamları, ekonomi çevrelerinde çeşitli yorumları beraberinde getirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİB) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜİK?in açıkladığı 2010 yılı 2. Çeyrek büyüme rakamları ile ilgili bir açıklama yaptı. TİM Başkanı Büyükekşi yaptığı açıklama şunları belirtti:

?Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 10,3 büyümesi piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti ama ihracatçı için sürpriz olmadı. İhracatın aynı dönemdeki performansı da son derece parlaktır. Yine TÜİK rakamlarına göre ikinci çeyrekte Türkiye?nin ihracatı yüzde 23,9 arttı. İlk çeyrekteki yüzde 6,3 ile karşılaştırıldığında ihracatta ciddi bir canlanma yaşandı. Bunun büyümeye katkısı oldu. Bir anlamda çift haneli ihracat artışı çift haneli büyüme getirdi.

Türkiye ekonomisi OECD üyesi gelişmiş ülkelerden ve gelişmekte olan ülkelerden çok daha iyi bir büyüme performansı gösteriyor. Türkiye diğer ülkelere göre pozitif bir ayrışma yaşıyor. Türkiye?nin geleceği ve hedeflediği küresel roller için son derece önemli bir gelişmedir.

Sektörler itibariyle bakıldığında imalat sanayinde yüzde 15,4, madencilik ve taş ocağı sektörlerinde yüzde 14,2 ve toptan ve perakende ticarette yüzde 14 oranında gerçekleşen büyümeyi önemle not ediyoruz. İmalat sanayinin canlılığı daha önceki kapasite kullanım oranlarında ve sanayi üretim rakamlarında belli olmuştu.

Büyüme rakamlarının kendisi kadar içeriği de önemlidir. Harcamalar yöntemiyle yapılan hesaplamada özel tüketimin gayrı safi milli hasıladaki payı birinci çeyreğe göre yüzde 73,1?den yüzde 70,5?e gerilerken, kamunun payının yüzde 10,1 ile sabit kaldığı, yatırımların payının ise 21,7?den 23,9?a çıktığı görülmektedir. Bu gelişmeyi sağlıklı bir şekilde değerlendiriyoruz. Özel sektör makine teçhizat yatırımlarının yüzde 36,8 artması gelecek dönem sanayi üretimi ve büyümesi için de olumlu gelişmedir.

Dış ticaretin gayrı safi milli hasılaya katkısında olumlu bir gelişme yaşanmaktadır. İhracatın katkısının arttığı görülmektedir. Türkiye?nin uzun vadede dış ticaret yapısını değiştirmesi ve dış ticarette dengeye gelinmesi hedefiyle ihracatın desteklenmesi gereklidir.?


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın