Almanya’ya Türklerin göç edişinin 52. yılında düzenlenen Bosphorus Awards Ödül Töreni’ne, Eyüp Belediyesi ev sahipliği yaptı. Eyüp Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ödül gecesine Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, AKP ilçe Başkanı Seçkin Turan, Kültür eski Bakanı Ercan Karakaş, AKP İstanbul Milletvekili Muhammet Bilal Macit, Türkiye- Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, oyuncu Wilma Elles ve iş adamı Kerem Göğüş ile birçok iş adamı, gazeteci ve ünlü isimler katıldı.
Almanya’da çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönüş yapan Türkler ile Türkiye’de yaşayan Almanların Türk-Alman dostluğu, ekonomik işbirliği ve kültürel köprülerinin güçlenmesinde nasıl bir rol oynadıkları ve oynayabilecekleri yuvarlak masada tartışıldı.Etkinlik kapsamında Almanya’da yaşayan başarılı Türklere Bosphorous Awards ödülü verildi.
Şen: Türkiye’de 1 milyon 950 binin üzerinde kaçak göçmen yaşıyor
Konferansta bir konuşma yapan Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye’de gayri resmi rakamlara göre 1 milyon 950 binin üzerinde kaçak göçmen yaşadığını belirterek, “Buna Suriye’den Türkiye’ye gelen yaklaşık 550 bin mülteciyi de ilave edersek 2,5 milyona yakın kaçak veya izinli bir göçmen kitlesine sahibiz. Bu da Türkiye’nin nüfusunun yüzde 3’ünü oluşturuyor” dedi.
Son yıllarda başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin Türkiye’ye döndüğünü belirten Prof. Dr. Şen, “Bu geri dönen Türkler aslında iki ülke arasında ekonomik, politik ve sosyal açıdan köprü görevi görebilirler. Bu konuda en iyi örnek Türkiye’ye sanatçı olarak gelip başarılı olan Türk kökenli dizi ve sinema yıldızları ve diğer sanatçılardır” diye konuştu.
Türk- Alman ilişkilerinde geri dönenlerin daha aktif bir şekilde iki ülkeye katkıda bulunmalarının zamanı geldiğini söyleyen Prof. Dr. Faruk Şen,“Türkiye’ de Alman vakıfları da Türk- Alman ilişkilerine katkıda bulunma şansına sahipler. Konrad Adenauer Vakfı’nın başına gelen ve uzun süredir Türkiye’de yaşamış olan Colin Duerkop bu konuda pozitif bir örnek olarak görünmektedir” dedi.
Almanya’da Pari Sosyal Kurumu’nda yönetici olarak görev yapan Dietmar Zöller ise yaptığı konuşmada, Almanya’da yaşayan Türklerin yeterince toplumsal sorumluluk yüklenmediklerini belirtti. Zöller, “Türkler toplumsal ve siyasal konularda kendilerini oldukça geri planda tutmaktadırlar. Oysa Almanya’da daha aktif Türk kurumlarına ihtiyaç var” dedi.
Almanya’daki Türk çocuklarının sorunlarının propaganda ile çözülemeyeceğinin altını çizen Dietmar Zöller, “Sosyal yardım yasalarının incelenmesi gerekir. Müslüman Türk kültürünün yerleşmesini Avrupa’da istemek azınlığa neden olabilir. O açıdan ortak bir çözüm getirilmesi gerekir” diye konuştu.
Konferansa katılanlar
Prof. Dr. Necdet Basa, Colin Dürkop ve Dr. Ulaş Sunata’nın yönetiminde gerçekleşen konferansa,Susanne Günsten, Dr. Ulaş Sunata, İçişleri Bakanlığı Temsilcisi Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Prof. Dr. Nail Alkan, İsmail Erel, Anna Scholz, Dr. Mehmet Daimagüler, Prof. Dr. Necdet Basa, Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Cihat Yanık, Ahmet Güler, Dietmar Zöller, Zülfiye Kalkın, Aydın Yardımcı, Christine Şenol, Dr. Fahri Yıldız, Thomas Seibert, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Gazeteci- yazar Yavuz Donat ile Kerem Çalışkan’ın yanı sıra Ercan Karakaş, Şeref Traş, Michael Nicklas, Ümmühan Dericioğlu ve Dr. Latif Çelik konuşmacı olarak katıldı.
Etkinlikte TAVAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen’in başkanlığında, Brandday.net internet gazetesi tarafından Bosphorous Awards ödülleri sahiplerini buldu. Bosphorous Awards Ödülleri, Almanya Türk göçünün 52. Yılı nedeniyle Türk-Alman ilişkilerini geliştirdiği için sekiz başarılı kişiye ödül verildi.
Bosphorous Awards Ödülleri sahiplerini buldu
Bosphorous Awards Ödüllerine layık görülenler ise şöyle oldu:
Başbakan Yardımcısı ve yurtdışındaki Türklerden sorumlu Bakan Bekir Bozdağ, Alman siyasi partisi Hür Demokrat’ların yönetim kurulunda yer alan Mehmet Daimagüler, Almanya’da ilk olarak bir seyahat acentası kuran Müfit Tarhan, Türkiye Gazetesi Avrupa sorumlusu Cihat Yanık, Türk-Alman Dostluk Derneği Başkanı Cihan Sendan, Almanya’daki en önemli Türk ressam Mehmet Güler, Türk-Alman ilişkilerini geliştirici çalışmalarından dolayı oyuncu Wilma Elles ve ayrıca ödül alacak olanlar; Latif Çelik, İsmail Erel, Kerem Çalışkan, Yavuz Donat, Şeref Özata, Dietmar Zöller, Ahmet Salıncaklı, Hanefi Yeter, Şinasi Dikmen, Meryem Üzerli, Bilkay Öney, Christian Wulff, Guntram Schneider.
Almanya’ya gerçekleşen işçi göçü ve Almanya’dan geri dönen göçler hakkında konuşan Ahmet Güler Almanya’daki yabancı işsizlerin çocuğunun Türkler olduğunu söyledi:
“Almanya’daki Türklerin 82 bininin kendi işyeri var. Türklere ait işyerlerinde 480 bin sigortalı işçi istihdam ediyor. Türklerin Almanya’daki cirosu ise 55-60 bin Euro civarında,bu çok iyi bir rakam.Ayrıca Türkler bu işyerlerini açmasaydı şuanda Almanya’da 200-300 bin işsiz daha olabilirdi” dedi.
Konferansta konuşan bir diğer isimde Neval Sevindi’ydi. ‘Almancı’ lafının tamamen propaganda amaçlı olduğunu söyleyen Sevindi: “Almanya’da çok kültürlülük yok. Sadece başka renklerden yan yana duran insanlar var. Ancak bu durum Türkiye’de mevcut. Türkiye’de hiçbir zaman başka bir dini, milleti aşağılayan karikatür ve şarkı yapılmamıştır” dedi. Sevindi, “Türkiye’nin de kendi çıkarlarını sağlamayı amaçlayan politikalara ihtiyacı var” diye konuştu.
Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff ise mahkeme tarafından yurtdışına çıkışlarının yasaklanması nedeniyle etkinliğe katılamadı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.