Nisan ayında Kürt illerinden ailece yola çıkan mevsimlik tarım işçilerini Çukurova’daki soğan tarlalarında çeken Aksoy, galayı da işçilerin bir sonraki durağı Ankara Polatlı’daki çadır kampta yaptı.
“Pîvaz” (Soğan) isimli ilk filmini çeken Aksoy’a 37 dakikalık filminde Uygar Önal kameramanlık yaptı.
Kamptakilerin, kendilerini kah gülerek kah ağlayarak izlediğini söyleyen Aksoy, “Tek amacım bu işçilerin zor koşullarını başkalarına göstermekti” diyor.
Aksoy, tarım işçiliğinde en zor durumda kadın ve çocukların olduğuna dikkat çekiyor.
“Tarım işçiliğinin en büyük sorunu çocukların nisan ortasında okuldan alınması ve 1,5 ay okula geç başlaması. Çocukların eğitimi 3 ay aksamış oluyor.
“İkincisi ise kadınlar. Kadınlar bu işin en büyük eziyetini çekenler. Çünkü sabah erken kalkıp kahvaltı hazırlıyorlar. Sonra bütün gün tarlada çalışıyorlar. Akşam eve gelip yemek yapıyor, bulaşık, çamaşır yıkıyor bir de çocuk emziriyorlar. Çadırda doğuranlar var. Adet sancısı çekiyor, hijyen koşulları yok. Yani kadın erkeğin 3-4 katı yoruluyor.
“Sağlık sorunları da en büyük sorunlardan biri. Mesela Çukurova’da yeraltı suları kimyasal ilaçlamadan dolayı kirlendi. İçilebilir su yok. Mecburen kirli sudan içenler hastalanıyor. Bütün kamplardaki sorunlar hemen hemen aynı.”
Aksoy, tarlada çalışan Suriye Rojava’dan gelen Kürtlerin daha da kötü durumda olduğunu söylüyor.
“Hayatlarında soğan tarlası görmemiş insanlar, bir anda ekmeklerini buradan kazanmak zorunda kalıyor. Kadınlar ateşte ekmek pişirmeyi bilmiyordu. Bunları öğrenmek zorunda kaldılar. Onların durumu daha da facia.”
Kısıtlı bütçe ile çekilen film, çeşitli festivallerde gösterilmesi bekleniyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.