Enerjide liberalleşmenin son halkası Enerji Borsası. Elektrik fiyatlarının serbestçe belirleneceği Enerji Borsası’nın çalışmaları uzun süredir devam ediyordu. Nihayet bu çalışmalarda sona gelindi. Eylül ayında kuruluşu açıklanacak olan Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) nasıl bir yapı olacağı EPDK tarafından büyük oranda belirlenmiş durumda. EPİAŞ’ta Borsa İstanbul yüzde 40, TEİAŞ yüzde 30 paya sahip olacak. Kalan yüzde 30’luk pay ise özel sektöre ait olacak. Ancak Enerji Borsası’nın merkezi konusunda halen karar verilmiş değil.

Sektör çevrelerinden aldığımız bilgilere göre, kamu tarafı merkezin Ankara olmasını isterken, başını büyük enerji üreticilerinin çektiği özel sektör tarafı, merkezin İstanbul olması için bastırıyor. Özel sektör temsilcilerine göre, borsanın merkezi Ankara olursa, “devlet dairesi görüntüsü” olur. Hatta Enerji Ticaret Derneği (ETD) konuyla ilgili bir anket bile düzenledi. Ankete ETD üyeleri ile elektrik ve doğalgaz sektöründen 62 şirket katıldı. Katılımcılar, enerji borsasının merkezinin neresi olması gerektiği konusundaki soruya yüzde 66`lık bir oranla İstanbul cevabı verdi. Enerji Borsası’nın yeri konusunda hangi tarafın tercihi ağır basar bilinmiyor ama yine iddialara göre, bunun belirlenmesi siyasi bir kararla olacak.

EPİAŞ hayata geçtiğinde elektrik fiyatlarının belirleneceği bir spot piyasa işlevi görecek. Şu anda elektrik fiyatlarının belirlenmesinde etkisi sadece yüzde 15 ile sınırlı olan PMUM’un (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi) yerini alacak.

Para Dergisi

 

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın