İncir fiyatlarının düşüş göstermesini incirin erken ve hızlı olgunlaşmasına bağlayan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, “Bursa Siyah İnciri’nin normalden 10 gün önce olgunlaşması piyasaya fazla ürün girmesine ve buna bağlı olarak da fiyatların düşüş göstermesine neden oldu” dedi.
İncir fiyatlarının düşüş göstermesi nedeniyle yazılı bir açıklama yapan UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, “Ekonominin fiyatla ilgili en önemli kuralı bilindiği üzere arz-talep dengesidir. İncir fiyatları da bu çerçevede oluşuyor. Bu sene iklim koşulları nedeniyle Bursa Siyah İnciri için normalden 10 gün kadar bir erkencilik ve hızlı bir olgunlaşma dönemi yaşıyoruz. Bu durum da incir fiyatlarına olumsuz yansıdı” diye konuştu. Bu sebeple üreticilerden piyasaya çok ürün girmesine sebep olduğunu dile getiren Dr. Salih Çalı, “Dış pazarda ise özellikle ihracatın yapıldığı AB ülkelerinde tatil gibi nedenlerle talebin yeterli (pazara arz edilen ürünü kaldıramayacak derecede) olmaması bu durumun yansımalarındandır. Ayrıca bu durumun bir başka yansıması ise birçok firmanın incir işine girmesi nedeniyle pazar büyükmüş gibi algılanarak pazarda baskıyı daha da artırması. Maalesef ‘ihracatçı fazlası’ piyasada en büyük baskı oluşturuyor” şeklinde konuştu.
Ürün fiyatlarının ihracatçıların da elinde olmayan nedenlerle, üretici nezdinde arzu edilen seviyede olmaması sorununu kısa sürede aşacağını ümit ettiklerini söyleyen Dr. Çalı, Bursa Siyah İnciri’ne gönül verenler olarak tüm üreticilerin yanında olduklarını vurguladı.
Bursa siyah inciri için yapılan çalışmalar
UYMSİB olarak Bursa Siyahı İnciri (BSİ) ile ilgili doğrudan ve dolaylı olarak birçok çalışma yaptıklarını ifade eden Dr. Salih Çalı,sözlerini şöyle tamamladı:
“UYMSİB olarak, kesim ve ihraç izin tarihlerinin belirlenmesi çalışmaları, 2010 Yılının ‘İhracatta BSİ Yılı’ olarak açıklanması ve etkinlikleri, BSİ Sektör Toplantıları ve Paneller, BSİ Çalışma Grubu Oluşturulması ve Toplantıları gibi önemli çalışmalara imza attık. Ayrıca; İncir Ethephon Toplantıları, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Teknik Gezisi, İncir Köylerine Ziyaretler, Gıda Güvenliği ve Kalite İle İlgili Faaliyetler, Eğitim – Tanıtım – Ödüllendirme Faaliyetleri, ABD’ye İncir İhracat İzin Alınma Çalışmaları, Dış Pazarda Koruma Faaliyetleri gibi çalışmalara da imza attık. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız için UYMSİB olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.