Türkiye son birkaç yıldır Kuzey Irak’tan ucuz doğalgaz ve petrol tedariği için arayışlarını sürdürüyor. Geçen yıl Erbil’de yapılan Enerji Konferansı’na Türkiye’den en üst düzeyde katılım olmuştu. Hem Enerji Bakanı Taner Yıldız hem de enerji bürokrasisi işbirliği çalışmaları ve projeleri için temaslarda bulunmuştu. Yapılan yorum ve analizlerde, bölgeden Türkiye’ye günlük 3 milyon metreküp petrol, 10 milyar metreküp doğalgaz ihraç edilebileceği belirtilmişti. Kuzey Irak ile yeni bir boru hattı inşası öne çıkan projeler arasında dikkat çekmişti. Ayrıca petrol sevkiyatı için de mevcut Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına ilave yeni bir hat inşa edilmesi gündeme gelmişti.
Bölgesel enerji kaynaklarından elde ettiğimiz bilgilere göre, bu boru hattının mevcut Kerkük-Yumurtalık’a bağlanması için sadece 5-6 kilometre kalmış. Ancak merak edilen bağlanma noktasının Türkiye sınırının öte tarafında mı yoksa bu tarafında mı olacağı. Keza Kerkük-Yumurtalık petrol hattı yönetiminde Irak devlet şirketi Somo da ortak olduğundan, Bağdat ikna edilmeden Kürt petrolünün bu hatta bağlanması zor görünüyor. Enerji kaynakları, bu durumda Türkiye içinde Silopi yakınlarından Ceyhan’a uzanacak yeni bir hat kurmak gerektiğini savunuyor. Gelişmelerin ortaya çıkardığı bir başka soru da, “Bu hattı kimin nasıl yapacağı”.
Öte yandan, aynı kaynaklar, bu hattın Ceyhan’a kurulacak rafineri ve petrokimya kompleksinin geleceği ile yakından ilgili olduğunu düşünüyor. Çünkü bu kaynaklara göre, ham petrol olarak getirip gemilere yükleyip göndermek Türkiye’ye pek bir şey kazandırmaz. Önemli olan ticaretten elde edilecek kazanç. Bu yüzden ancak o bölgede kurulabilecek bir rafineri ve petrokimya kompleksi, Türkiye’nin kazancını büyük ölçüde artırabilir.
Para Dergisi
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.