Küresel sınır ötesi alışveriş pazarı 105 Milyar Dolara ulaştı. 6 ana pazar arasındaki sınır ötesi ödeme miktarının 2018’e kadar yüzde 200 artması bekleniyor. PayPal ve Nielsen tarafından açıklanan veriler, küresel ekonominin hala sorunlarla boğuştuğu bu dönemde, şirketler ve ihracatçıların sınır ötesi satış fırsatlarının farkına vararak gelirlerini artırabileceğini ortaya çıkarttı.
“Modern Baharat Yolları: Sınır Ötesi Alışverişin Kültürel Etkisi” başlığını taşıyan rapor, altı 6 pazar olan ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Avustralya, Çin ve Brezilya’daki sınır ötesi online alışveriş harcama ve davranış modellerini analiz ediyor. Araştırma, bir ilki gerçekleştirerek, tüketicilerin dünyanın farklı yerlerindeki satıcılardan doğrudan alışveriş yaptığı online ticaret koridorlarından oluşan yeni baharat yollarının da haritasını çiziyor. Araştırma raporu ve video referansları www.paypal.com/spiceroutes adresinden indirilebiliyor.
Rapor, şirketler ve ihracatçıların bu multi milyar dolarlık fırsattan faydalanmasını sağlamak için sınır ötesi alışveriş yapan müşteriler ve ödeme tercihleri konusunda olağanüstü bilgileri ortaya koymakta:
>> Analiz edilen 6 pazarda, 94 milyon tüketicinin düzenli olarak yurtdışındaki web sitelerinden alışveriş yapmasıyla, bu yılki toplam sınır ötesi online alışveriş miktarı 105 milyar dolar olacak.
>> Bu rakam, 2018’e kadar, sınır ötesi alışveriş yapanların sayısının 130 milyona ulaşmasıyla birlikte yaklaşık yüzde 200 artarak, 307 milyar dolar seviyesine ulaşacak.
>> Ankete katılanların en çok alışveriş yapmayı tercih ettikleri pazar ABD’li online satıcılar olurken (yüzde 45), ABD’yi sırasıyla Birleşik Krallık (yüzde 37), Çin (yüzde 26), Hong Kong (yüzde 25), Kanada (yüzde 18), Avustralya (yüzde 16) ve Almanya (yüzde 14) takip ediyor.
>> Bu 6 pazarda sınır ötesi alışveriş yapanların en çok ürün satın aldıkları kategoriler: giysi, ayakkabı ve aksesuarlar (12,5 milyar dolar ), sağlık ve güzellik ürünleri (7,6 milyar dolar ), kişisel elektronik ürünleri (6 milyar dolar ), bilgisayar donanımı (6 milyar dolar ), mücevher, değerli taşlar ve saatler (5,8 milyar dolar ) ve ev elektroniği (5,4 milyar dolar ) oldu.
>> Tüketicilerin yurtdışındaki satıcılardan online alışveriş yapmayı tercih etmesinin en önemli nedenleri ise: “tasarruf etmek için online alışveriş yapmak” (yüzde 80) ve “yerel mağazalarda bulabildiklerinden daha çok çeşit sunulması” (yüzde 79) oldu. Sınır ötesi alışveriş yapanlar, yalnızca online indirim aramıyor, aynı zamanda yurtdışı sitelerde yüksek kaliteli, otantik ürünler de arıyor.
>> Güvenlik ve güven alışverişin ana faktörleri; ankete katılan her 10 kişiden 9’u alıcı korumasının kritik olduğunu belirtiyor.
Çevrimiçi ve çevrimdışı sınırlar ortadan kalkacak
Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan PayPal Türkiye Ülke Direktörü Kıvanç Onan, “Türkiye’nin şu anda bahsi geçen 105 milyar dolarlık ihracaat pazarından sadece 200 milyon dolarlık bir pay alabildiğini tahmin ediyoruz. Bu da yüzde 1’in bile oldukça altında kalıyor. Geçtiğimiz senelerde, elektronik ticaret ile ihracatın önünde gümrük uygulamaları, bürokatik bir takım engeller ve orantısız maliyetler bulunmaktaydı. Bunların bir kısmı çözüldü. Nitekim 2013’e baktığımızda yurt dışı satışlarda yüzde 80 civarında bir büyüme gerçekleşiyor. Ancak, potansiyel düşünüldüğünde mevcut rakamlar Türkiye için oldukça yetersiz. Şirketlerin elektronik ticarete yönlendirilmesi, uluslararası tüketicilerin mutlaka bekledikleri lojistik ve ödeme güvenliği standartlarının dünya normlarını yakalaması, özellikle kobilerin bu noktada yetkinliklerinin artırılması sonucu, Türkiye’den yurt dışına olan e-ticaret satışlarının önümüzdeki 5 sene içinde kolayca 1.5-2 milyar dolar seviyesine gelebileceğine inanıyoruz. PayPal olarakta bu konuda iş ortaklarımızla çalışmalarda bulunuyor, özellikle yakın bölgedeki PayPal kullanıcılarına Türkiye markalarının tanıtımını yaparak destek olmaya çalışıyoruz” dedi.
PayPal Yönetim Kurulu Başkanı David Marcus, konuyla ilgili olarak, “Sınır ötesi ticaret yeni bir şey değil. Yerel mağazalarımız dünyanın her yerinden gelen ürünlerle dolu. Yeni olan nokta, tüketicilerin dünyanın her yerindeki satıcılardan doğrudan alışveriş yapmasının ne kadar kolaylaştığı ve bu durumun getirdiği büyük fırsatlar” yorumunu yapıyor ve ekliyor: “Bu “modern baharat yollarının” ortaya çıkması, tüm dünyadaki şirketler için harika bir haber. Şirketlere mesajımız, özellikle ekonomik kriz dönemlerinde satışlarını arttırmak için yeni yollar arıyorlarsa, bu 6 pazarda sınır ötesi alışveriş yapan 94 milyon tüketiciye doğrudan satış yapmaları ve 105 milyar Dolarlık bu pazardan bir pay almaları. Tüketiciler için farklı bir para birimiyle veya farklı bir ülkedeki bir ürün için ödeme yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı ve biz de alıcı koruması taahhüdümüzle alışverişi daha da güvenli hale getiriyoruz” dedi.
ÖNEMLİ VERİLER VE RAKAMLAR:
ABD’li şirketler için sınır ötesi alışveriş yapanlara yönelik online satış ve ihracat çağrısı
Araştırma, incelenen diğer beş pazarda Amerikan ürünlerine yönelik sınır ötesi alışveriş talebinin 2013 itibariyle 23,2 milyar dolar olduğunu ve 2018’e kadar 83,4 milyar dolar seviyesine yükselmesinin beklendiğini gösteriyor.
Amerikan şirketleri, sınır ötesi e-ticareti kullanarak bu yıl ana pazarlarda yurtdışı ürünlere yönelik talebi karşılayabilir:
>> Çin’de sınır ötesi alışveriş yapanların yüzde 84’ü ABD web sitelerinden alışveriş yapıyor ve 12,4 milyar Dolarlık Amerikan menşeili ürün satın alacak.
>> İngiltere’de sınır ötesi alışveriş yapanların yüzde 70’i ABD web sitelerinden alışveriş yapıyor ve 5,5 milyar Dolarlık Amerikan menşeili ürün satın alacak.
>> Almanya’da sınır ötesi alışveriş yapanların yüzde 48’i ABD web sitelerinden alışveriş yapıyor ve 2,4 milyar Dolarlık Amerikan menşeili ürün satın alacak.
PayPal’ın ilk kez açıkladığı kendi verileri, pek çok ekonominin geleneksel ihracat sektörlerindeki yavaşlama devam ederken, PayPal küresel ödeme platformundaki online ihracat rakamlarının güçlü bir yükseliş göstermeye devam ettiğini ortaya çıkarttı. Yeni online ihracat rotaları hızla ortaya çıkarken, sınır ötesi ticaret rakamları, PayPal’in toplam ödeme hacminin yaklaşık dörtte birine ulaşmış durumda.
>> Arjantin, ABD (yüzde 72 büyüme), Çin (yüzde 103 büyüme) ve Brezilya’daki (yüzde 117 büyüme) ihracatçılar için en hızlı büyüyen 1. veya 2. pazar konumunda.
>> Rusya, ABD (yüzde 41), Bileşik Krallık (yüzde 36), Almanya (yüzde 75), Avustralya (yüzde 67), Çin (yüzde 55) ve Brezilya’daki (yüzde 168) şirketler için en büyük beş ihracat pazarından biri.
>> Israil, ABD (yüzde 34), BK (yüzde 51), Avustralya (yüzde 55), Çin (yüzde 73) ve Brezilya’daki (yüzde 77) ihracatçılar için en hızlı büyüyen pazarlardan biri konumunda.
Yeni Sınır Ötesi Alışveriş Grupları Tanımlandı
>> Korkusuz Maceracılar: Farklı olmayı severler ve sürekli olarak yurtdışındaki yeni sitelerin peşindedirler. Mobil cihazlarıyla alışveriş yapmayı severler ve yerel mağazalarda bulunmayan benzersiz ürünler için daha fazla para ödemekten çekinmezler. Alışverişlerinin yüzde 30’unu yurtdışındaki sitelerden yaparlar.
>> Etkin Kâşifler: Çok meşgul insanlardır, dolayısıyla kolaylığa çok önem verirler. Çoğunlukla yurtdışındaki tanıdıkları ve güvendikleri satıcılardan alışveriş yaparlar ve eğlence veya uçak biletleri gibi online alışverişler için çok para harcarlar.
>> Değer Avcıları: Alışveriş yapmayı ve en son trendleri takip etmeyi severler. En kaliteli ve en değerli ürünleri bulduklarından emin olmak için favori online araçlarını kullanarak yurtdışındaki ürünleri kontrol eder ve karşılaştırırlar.
>> Güvenlik Arayanlar: Online alışverişleri daha çok eğlence odaklıdır, ancak yurtdışı sitelerde bulunan çeşitliliği ve markaları severler. Ne aldıklarına dikkat eder ve yalnızca güvenilir online satıcılardan veya iade politikası olanlardan alışveriş yaparlar.
>> İndirim Avcıları: Nadiren online alışveriş yaparlar ve yaptıklarında da sıklıkla kendi ülkelerindeki siteleir tercih ederler. Ancak yabancı bir sitede daha düşük fiyatlar veya fırsatlar bulduklarında mutlaka faydalanırlar.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.