Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları tarafından yürütülecek Hijyen Eğitim Yönetmeliği, 5 Temmuz?da Resmi Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hijyen Eğitimi Yönetmeliği 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamındaki iş yerlerinde çalışan kişiler için mecburi olan gıda hijyeni eğitim konuları hariç olmak üzere gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde (Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler, Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler) çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, iş yeri sahibinin, işletenlerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine ve bu hastalıkların iyileşme hâlinin tespitine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
Buna göre söz konusu işyerlerinde, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu olacaklar. Bu iş yerlerinde gıda ile taşınabilen bir hastalığı olan veya bu hastalığın taşıyıcısı durumundaki kişiler ile ishali bulunanlar, vücudun görünür kısımlarında açık/enfekte yara, deri enfeksiyonu ve benzeri halkta tiksintiye yol açabilecek deri lezyonları bulunanlar; cüzzam, frengi ve verem hastalığına yakalananlar çalışamayacaklar.
Eğitimler; Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü?ne bağlı öğretim kurumları tarafından verilebileceği gibi, iş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarına bu eğitimleri komisyonca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde kendi imkânlarıyla da verebilecekler.
Eğitimler için iş kollarının gruplandırmasını yapmak, iş kollarının yapısına uygun olarak eğitimleri planlamak ve içeriğini belirlemek üzere; bakanlıklarca görevlendirilecek birer üye, Sağlık Bakanlığınca belirlenecek bir tıbbi mikrobiyoloji uzmanı, bir enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı, bir halk sağlığı uzmanı, bir deri ve zührevi hastalıkları uzmanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenecek bir veteriner hekim ve bir gıda mühendisi/ziraat mühendisi (gıda veya süt bölümü mezunu), TOBB ile TESK?ten birer temsilciden oluşacak bir komisyon kurulacak.
Yönetmelik kapsamında bulunan iş yerlerinin sahipleri ve işletenleri, Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonraki bir yıl içinde çalışanlarının hijyen eğitimi almalarını sağlayacaklar.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.