Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ismini Tarım ve Gıda Bakanlığı olarak yeniliyor. Bakanlığın tarihine baktığımızda aslında bu isim değişikliği ilk değil. ?Gıda? ismi ilk kez 1974`te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı şeklinde kendini gösterdi. Ardından ?gıda? ve ?hayvancılık? çıkarılarak ?orman? ve ?köy? eklendi. 1991`de ise ?orman? çıkarılarak bu zamana kadar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ismiyle faaliyetini sürdürdü. Ancak yapılan isim değişikleri yeterli görülmemiş olacak ki şu an tekrar ?köy işleri? çıkarılarak isim, Tarım ve Gıda Bakanlığı şeklinde yenileniyor.

Neden Tarım ve Gıda Bakanlığı? Tarım Bakanı Mehdi Eker, Avrupa Birliği ile üç alanda yürütülen müzakere başlıklarından biri olan ?gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı? alanındaki görüşleri bu sene İspanya?nın dönem başkanlığında açmayı planladıklarını belirtti. Ayrıca Eker`in açıklamasına göre bu tasarı, AB `nin son yaptığı düzenlemeleri de dikkate alan ?dörtlü hijyen paketi? denilen, gıda, veterinerlik, bitki sağlığı ve yem konularının tamamını içeren, bunların hepsini tek kanunda ele alarak toplayan tek tasarı.

Peki AB uyum sürecinde hazırlanan bu tasarı AB hükümlerine ne kadar uyuyor?

Hazırlanan tasarıda Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün ve İl Müdürlüklerinin mevcut yapısının korunduğu sadece isim değişikliği yapıldığı görülüyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği` ne göre AB ilerleme raporlarında ve OIE (Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı) raporlarında bu yapının yeterli olmadığı belirtiliyor. Bu nedenle AB uyumu amacı ile hazırlanan bu tasarı yapısı itibariyle AB uyumu için yeterli değildir. Bunun için AB`de olduğu gibi, Veteriner Hizmetleri ve Gıda Güvenliği` nin aynı yetkili otorite tarafından yürütülmesine imkan sağlayacak merkezi bir yapılanma ve buna doğrudan bağlı taşra teşkilatı oluşturularak, gerekli denetim zincirinin de sağlanması gerekir. Bunun dışında tasarı incelendiğinde, AB yapılanmasında yer alan FVO (Gıda ve Veterinerlik Ofisi), DC-SANCO (AB Halk ve Gıda Sağlığı Kurumu), EFSA(Avrupa gıda güvenliği ajansı), EMEA (AB tıbbi ürünler ajansı) gibi birimler ve fonksiyonların da dikkate alınmadığı görülüyor.

Bakanlığın isim değişikliğinin yanında kadrolarında da köklü değişiklikler meydana geliyor. İlgili tasarı, teftiş kurullarının kaldırılmasını ön görüyor. Bunun yerine iç denetim sistemi getirilecek. Ancak merak edilen, yeterli iç denetim elemanının bulunmadığı ve var olan iç denetim eğitimlerinin bitmediği, özetle bu sistemin tam oturtulamadığı bir dönemde iç denetimin teftiş kurulunun görevlerini nasıl yerine getireceği. Tasarıya göre, Bakanlıkta kapatılacak diğer birimlere bakıldığında Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatı ile birlikte tamamen kapatılacağı, ayrıca, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Teşkilatlandırma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü ve daha pek çok birimin de kaldırılacağı görülüyor. Kaldırılacak birimlerin yanında, Tarım ve Gıda Bakalnlığı`na bağlı, Bitkisel Üretim, Gıda ve Kontrol, Hayvancılık, Su Ürünleri, Kırsal Kalkınma, Tarımsal Politikalar ve Araştırmalar ile İnsan Kaynakları olmak üzere 7 genel müdürlük birimi kurulacak. Bunun dışında ayrıca, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ve İdari İşler Dairesi Başkanlığının da kurulması tasarıda yer alıyor.

Tasarıda yer alan maddelerden bir diğeri olan ?gıda denetim hizmetlerini yapmak ve yaptırmak? ifadesi, gıda denetimlerinin özelleşmesine olanak sağlıyor bu da dışarıdan hizmet alımının artması demek.

Tasarıyla birlikte ilk kez gündeme gelen bir kavram da?tarım uzmanı? ve ?tarım uzman yardımcılığı? . Ancak tarım uzman yardımcısı olabilmek için 30, tarım uzmanı olabilmek için ise 45 yaş sınırı getirilmekte. Peki bakanlığın şu anki kadrosunda doktor, yardımcı doçent, doçent unvanlarıyla yer alan, deneyimli insanların 30 ve 45 yaş sınırına takılmaları ve bu nedenle bu görevlerde yer alamamaları ne kadar doğru?

Bakanlığın yeniden yapılandırma çalışmaları 5 yıldan beri gündemde ancak bu kadar eksiklerle dolu olan tasarı ile her ne kadar isim değişikliği yapılsa da sorunlar giderilir mi merak konusu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

3 thoughts on “1974’te de vardı neden tekrar Gıda Bakanlığı?”

  1. Kesinlikle katılıyorum Didem Hanım, birçok alanda olduğu gibi yeniden yapılandırma aşamasında gözden kaçırılan çok şey var umarım eksikler en kısa zamanda tamamlanır hoş 5 yıl gibi bir süre ancak bukadar tamamlanmasına yetmiş ama (!)

  2. Bir pratisyen doktor olarak söylemeliyim ki, Bakanlığın bu çalışmalarına aslında alışığız, eğer revizyona gidilmesi gerekiyorsa Hükümet bunu artılarıyla eksiyleriyle tartmalıdır, genç yaşınıza rağmen yazılarınızı özenle takip ediyorum, başarılar…

  3. Bakanlık kendi kadrosundaki akademik ünvana ve uzun yılların deneyimine sahip tüm personelini uzman kadrosu tahsislerinde görmezden geldi kendi personeline sadece bir defaya mahsus tüm personel içinden göstermelik 7-8 kişinin alım yapıldığı bir sınav yaptılar ben ve benim gibilerde eminim protesto için sınava girmediler. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler ya uzman alıp yetiştirecekler inşallah. Bimer’e yaptığım tüm başvurularda çözümlenmesi için uygulamayı yapan kuruma gönderdi sonuç sıfır.
    Böyle bir tespiti yapabilmiş olduğunuz için teşekkürler

Bir yanıt yazın