Ülkemizde meyve üretimi çok değişken bir yapı gösteriyor. Meyvecilik alanına yatırım yapacaklara, meyveciliğin geleceği parlak ve karlı bir yatırım alanı olduğunu ifade ediliyor.

Aslında meyve bahçesi kurmanın maliyeti de oldukça makul seviyelerde. Son dönemlerde iki tip ağaç tavsiye ediliyor: Klasik anaç ya da bodur. 1 dönümlük bir araziye klasik anaç olarak, meyvenin türüne göre 20 fidan dikilebiliyor. Klasik anaç fidanlarının tanesi ortalama 10 TL. Bu durumda dönüm başına fidan maliyeti 200 TL oluyor.

Bodur ağaçlarda ise durum biraz daha farklı. Bir dönüm araziye 60 ağaç dikebiliyorsunuz. Bodur fidan fiyatı ise 20 TL. Yani yaklaşık bin 200 TL fidan maliyeti karşımıza çıkıyor. Bu maliyetlerin üzerine tarla, sulama, budama ve en az dört yıllık ürün yetişme süresini de eklemek gerekiyor.

Uzmanlar, daha çabuk büyüyen ve çok meyve veren bodur ağaçları tavsiye ediyor. Görünüşte pahalı olsa da bodur ağaçların daha verimli olduğu vurgulanıyor. Fidanlar, genelde sonbaharda yaprak dökümü ile ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen devrede dikiliyor. Kısacası, 1 dönümlük arazi için fidan, sulama, bakım ve ilaçlama dahil arsa maliyeti hariç yaklaşık 3 bin 500 TL?lik bir maliyet söz konusu.

Uzmanlar bu işin ekonomik ölçeklerde olabilmesi için en az 50 dönümlük arazilerde yapılmasını tavsiye ediyor. Aksi halde para kazanmanın zor olduğu belirtiliyor. Sanayicilerse 1.000 dönüm ve üzeri ölçeklerde üretim yapılmasını arzu ediyor.

MEYVECİLİK DESTEKLERİ (TL/dekar)

Standart Sertifikalı

Bodur, yarı bodur meyve fidan türleri ile bahçe tesisi 150 350

Bağ ve diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi 100 230

Zeytinde yağlık çeşitler ile bahçe tesisi 50 100

Narenciye bahçelerinde aşılama ile çeşit değiştirme 0 250

Virüsten ari fidanlara ilave olarak 50 100

Sertifikalı çilek fidesi desteği 100 300

DİĞER DESTEKLER (TL/dekar)

Organik tarım (meyve-sebze) 35

İyi tarım (meyve sebze) 25

İyi tarım (örtü altı) 100

Mazot desteği 4

Gübre desteği 5

Toprak analizi 2.5


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın