İstanbul Ticaret Odası (İTO), piyasaların seffaflığını sağlamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, geçen Ağustos ayında İstanbul?da perakende fiyatları en fazla artan ve azalan maddeleri, fiyat ve değisim oranlarıyla birlikte açıkladı. İTO araştırmasına göre, Ağustos 2010’da Geçinme İndeksi’nde yer alan 58 madde fiyatında artışolduğu görüldü.

Yeni futbol sezonun başlaması nedeniyle “Kültür ve Eğitim Harcamaları” grubunda yer alan “Maç Giriş Bileti Ücreti” yüzde 38,89 artış oranı ile fiyatı en fazla artan madde oldu. Fiyat artışı gösteren diğer maddeler ise; Gıda Harcamaları Yaş Kuru Sebze ve Meyve grubunda yer alan salatalık yüzde 13,51 ile ilk sırada yer alırken, kabak yüzde 11,47 ile onu takip etti, kavun ise yüzde 9.08 onların peşinden geldi.

Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise sakatat yüzde 59,31 oran ile en fazla artış gösteren madde oldu. Onu yüzde 44,44 ile tiyatro bileti ücreti, yüzde 44,23 ile Boğaz Köprüsü Geçiş Ücreti, yüzde 42,43 ile kabak izledi.

Ağustos ayında indekste toplam 18 madde fiyatında ise azalış görüldü. Mevsimsel özellikler nedeniyle Gıda Harcamaları Yaş Kuru Sebze ve Meyve grubunda yer alan bamya arz fazlalığına bağlı olarak Ağustos ayında yüzde -14,55 oran ile fiyatı en fazla azalış gösteren madde oldu. Bunu yüzde -9,42 ile yaş üzüm, yüzde -8,16 ile renkli televizyon, yüzde -7,63 ile armut izledi. Azalışları yıllık bazda değerlendirdiğimizde ise, patatesin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde -18,27 oran ile fiyatı en fazla azalan ürün olduğunu ortaya çıktı. Fiyatında azalış izlenen diğer maddeler ise, yüzde – 17,59 ile elma, yüzde – 16,67 ile maç giriş ücreti, yüzde – 12,90 ile erkek gömleği şeklinde sıralandı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın