Teknolojinin gelişimi ve yaygınlaşması otelcilik sektörünü de ciddi dönüşüme uğratyor. Treni kaçıran işletmeler özellikle pazarlama ve satış konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. The Wall Street Journal dünyanın en revaçta 10 teknolojik otel trendini açıkladı.

İşte otelciliğin bugününe yön veren 10 trend:

1. TEKNOLOJİK EKİPMANLAR VE EĞLENCENİN OTONOMİSİ: Kendi teknolojik aletleriyle seyahat eden ve bilgi edinmek, eğlenmek için bu aletleri yoğun şekilde kullanan otel misafiri sayısı giderek artıyor. SmartBrief?in araştırmasına göre Otel misafirlerinin yüzde 45?i birden fazla ?akıllı? aletle seyahat ediyor. Daha fazla sayıda teknolojik ürün (akıllı telefon, tablet bilgisayar vs.) taşıyanların oranı ise yüzde 40.

Marriott bu trende doğru bir şekilde cevap verebilmek için oturma sistemlerini, odalardaki priz ve benzeri elektriksel altyapıyı yeniden tasarlıyor. İnternet bağlantısının bant genişliğini de yükseltiyor.

2. YEPYENİ HİZMETLER: Ünlü butik/lüks otel markası Kimpton, yanında ?cihaz? taşımayan misafirlerine e-okuyucu hizmeti vermeye başladı. Aletlere elektronik dergi ve kitaplar yükleyen Kimpton, kişisel indirmelere de izin veriyor. Otel ayrıca ?business bar? adı altında bir bölüm açtı. Bar iPad ve İpad Mini?lerden oluşuyor ve isteyen yararlanabiliyor. Otel müşterileri arasında e-kitaplar ve teknoloji barlarına rağbet giderek yükseliyor.

3. SERVİS OTOMASYONU: Otel misafirlerinin bir kısmı artık otel çalışanlarıyla telefon aracılığıyla değil, teknoloji aracılığıyla iletişime geçmek istiyor. The Hyatt örneğin, müşterilerine üç farklı check-in sistemi sunuyor. Bir otel çalışanıyla iletişimde olunan iPad check-in, internet üzerinden misafirin kendi kendine gerçekleştirdiği chack-in ve geleneksel resepsiyon. Otel müşterilerinin yüzde 40?ının iPad?i tercih ettiği belirtiliyor.

Marriott da şu anda 31 otelinde ?uzaktan check-in? hizmeti başlatmış durumda. Bu hizmette misafirin otele giriş yapmasından 24 saat önce check-in saati soruluyor ve önceden her şey hazır ediliyor.

4. DİJİTAL İMZA TEKNOLOJİSİ: Dijital imza küresel çapta otel misafirlerinin tercih ettiği bir trend haline gelmeye başladı. Marriott markası bazı otellerinde bu uygulamayı başlattı. Bunun dışında dünya çapında otellerde lobi ekranları yaygınlaşıyor. Bu ekranlardan misafirler internete dokunmatik teknolojilerle girip otel ya da diğer konular hakkında twit atabiliyorlar.

5. TOPLANTI SALONLARI YÜKSEK TEKNOLOJİ İSTİYOR: Artık toplantı salonlarına sunum teknolojileri yetmez hale geldi. Bu segment müşterileri gerçek zamanlı görüntülü bağlantı kurabilecekleri, oda sıcaklığını ayarlayabilecekleri yüksek donanımlı salonlar istiyorlar.

6. ÜCRETSİZ KABLOSUZ İNTERNET: SmartBrief?in araştırmasına göre dünya çapında turistlerin yüzde 85?i ücretsiz kablosuz internet istiyor. Bazı otel markaları bu hizmeti ?sadakat programları? kapsamında vermeyi tercih ederken bazıları da karşılık beklemeden veriyor. Henüz bu teknolojiyi sunmayan oteller ise müşteri memnuniyetinde önemli bir basamağı atlamış oluyor.

7. LOBİLER ARTIK TEKNO-MERKEZ: Lobide misafir bekletmek affedilmez bir hataya dönüşüyor. Lobideki info masalarının internet üzerinden hizmet vermesi bu hatadan kaçınabilmenin en etkin yollarından. Bu hizmetle misafirler, otel haritasından, restoran menülerine, yerel bilgilerden uçuş saatlerine kadar her şeyi beklemeden öğrenebiliyorlar.

8. SOSYAL MEDYANIN AĞIRLIĞI: Dünyada artık birçok otel markasının sosyal medyada pazarlama, iletişim ve misafir hizmetleri süreçlerini yönetecek kişileri bünyesine kattığını biliyoruz. Otel pazarlamasındaki yeni trend konuyu sosyal ağlar yardımıyla herkese sormak ve kampanya önerileri toplamak. Misafire istediğini sormak ve bunu sağlamak yüzde 100 başarı getiriyor.

9. LÜKS BİR ÜRÜN OLARAK TEKNOLOJİ: Teknolojik ürünler lüks hizmet veren otellerin sunduğu ürünlere de dönüşmekte. Aynalarına HD yayın yapan televizyonlar eklenmiş banyolu odalardan, misafir beğenilerine göre düzenlenmiş ve sesle çalışan müzik sistemlerine kadar geniş bir yelpazede teknoloji kendini gösteriyor.

10. OFİS DIŞINDA OFİS: Oteller artık konaklama yapmayan müşterilerine bir ya da birkaç kişiye sadece birkaç saatliğine küçük toplantı alanları satabiliyorlar. Bir iş görüşmesi için uygun bir alan sağlamak, kısa süreli bir anlaşma imzası için bir araya gelmek gibi durumlar için yeni ürünler piyasaya sürülmekte. Bu alanlar kimi zaman bir otel odası, kimi zaman restoranda bir masa da olabiliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın