İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri?nın (İMMİB) düzenlediği iftar yemeğine katılan Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, faiz ve kur politikası konusunda ihracatçıyı mağdur eden Merkez Bankası’nı uyaracaklarını açıkladı.
İMMİB Genel Sekreterliği bünyesinde yer alan 5 ayrı ihracatçı birliğinin ortaklaşa düzenlediği iftar yemeğinde konuşan İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Kemal Ekinci, birliğin bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 30 arttırma başarısı gösterdiğini, 2023 hedefine ulaşmak için de gerekli çalışmaları yürüttüklerini bunun için eğitim başta olmak üzere tasarım, fuar ticari heyetler gibi organizasyonlara ağırlık verdiklerini söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin kısa konuşmasının ardından söz alan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çağlayan, dış ticareti geliştirmek için 34 ülke masası kurduklarını, 70 ülkenin ise analizini çıkardıklarını söyledi. Bu ülkelerin ithalat ve ihracatlarının gözaltına alındığını belirten Çağlayan, amacın 100 ülkede 115 merkeze ulaşarak tarama ağını genişletmek olduğunu ifade etti. Bakan Çağlayan, ?Girdi tedarik stratejisi çalışmasına başladık. Kimya, otomotiv ve demirçelik başta olmak üzere bütün ülkelerin sektörleri tek tek inceleniyor. İhracatçı için en önemli maliyet kalemi girdi olduğuna göre, bunu bugünden yarına araştırmamız gerekiyor. Türkiye hammaddeyi, ara malı ithalatını çok pahalı alıyor. Bizim bu konuda bir yol göstermemiz, özel sektörün son yıllarda uyguladığı ortak satın alma projeleri gibi, uygulamaları devreye sokmamız lazım. Biz bugün artık hangi ülke nereden ne alıyor, hangi ülkeye ne ihraç ediyor, hangi hammadde nereden ucuz temin ediliyor bunun araştırmalarını yapıyoruz. Toplu alım grupları oluşturarak, maliyetleri düşürmeyi hedefliyoruz. Ülkelerin ticaret rakamlarını artık günlük izliyoruz. Çin?in 1 kalemde 1 trilyon dolarlık ithalat yaptığını ve bunun da bir çip olduğunu tespit ettik. Bu tür yatırım yapmak isteyenlere yatırım desteğini arttıracağız? dedi.

Bakan Çağlayan, konuşmasında köşe yazarlarına da çatarak, Türkiye?de izlenen kur politikasından şikayetçi oldu. “Hatalı faiz politikası, Türkiye’nin ithalatını azdıran bir boyuta gelmiştir. Türk ürününün ithal ürünlerle rekabet edemediği ortam; ithalatın artışına neden olmuştur” diyen Çağlayan, ?2002’de 1 dolar 1.5 TL, 2010 1 dolar 1.5 TL. Merkez Bankası politikalarına karışmadığımız için banka faizleri yüksek tuttu, yabancı para Türkiye?ye aktı. Bu kur politikası sonucu, Türk ihracatçısı devamlı zarar eder hale geldi. Yılbaşında 200 bin TL karşılığı olarak ülkeye giriş yapan bir yabancı marka araç, bugün 180 bin lira. Tüketici için iyi bir şey ama bu izlenen kur politikası ithalatı körüklüyor. Faiz politikasını artık ekonomik kurula bırakamayız. Yoksa bu kur ve faiz politikası ile 2023 hedeflerine ulaşamayız. Ateş düştüğü yeri yakıyor? dedi.

İftar yemeğine Bakan Çağlayan’ın yanı sıra, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Kemal Ekinci, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, İstanbul Elektrik Elektronik Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Özer, İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği Başkanı İsmet Koçak, eski TİM Başkanı Oğuz Satıcı, İTKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve sektörden bir çok kişi katıldı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın