KOBİ?lerin yaşadığı sorunlar listesinin en başında nakit sıkıntısı gelirken, KOBİ sahiplerinin en çok gözünü korkutan ve bu sebeple de başkalarına devretmeyi tercih ettiği konuların başında da para yönetiminin geliyor olması hiç de şaşırtıcı olmasa gerek. Yine işletmelerin pekçok amaçları olmasına rağmen birinci amacı kar etmektir, oysa ki KOBİ sahiplerinin en yetersiz olduğu konu para yönetimidir.
Çoğu KOBİ sahibinde görülen yaklaşım şudur: ?Faturalar ödendiği sürece mali konular beni ilgilendirmez!? Faturalar ödendiği sürece mali konuları tamamiyle muhasebeciye bırakmak, faturalar ödenemediğinde iş sahiplerini hakkında pek az şey bildiği bir konuda ciddi kararlar verme mecburiyetiyle başbaşa bırakmaktadır. Bu çelişki nereden kaynaklanmaktadır? Parayı bulunması zor, karmaşık ve kontrolü güç yapan nedir? Bu çok temel zorluk nasıl aşılabilir?
Dünyada ve Türkiye?de her yıl binlerce şirket kuruluyor, bunların yüzde 50 si 1. yılda kapanıyor, ilk beş yılda kalan yüzde 50 nin yüzde 80?i kapanıyor, ikinci 5 yılda ise kalan yüzde 20 nin yüzde 80?i kapanıyor. Bunun sebebi iş kuranların çoğunun işletmede yapılan teknik işi çok iyi biliyor olmalarına rağmen, bir işletmeyi yönetmeyi ve geliştirmeyi bilmiyor olmalarıdır. Yazılımcı bilişim firması kuruyor, mühendisler müteahhit oluyorlar. Bir iş yeri kurmakla, bir işletmeyi yönetmenin aynı şey olduğu kanısıyla hareket ediyorlar. İşte ilk zorluk burada başlıyor. Mali kararların muhasebeciye terk edilmesinin en önemli sebebi budur.
Bir KOBİ sahibi olarak para sorunlarını aşmak için, öncelikli olarak iki konuda kararlı olmaya ihtiyacınız vardır:
1) Para ile ticari faaliyetleriniz arasındaki ilişkiyi anlamak,
2) Birkaç net para yönetimi aracı ve stratejisi oluşturmak ve bunları düzenli ve sürekli olarak uygulamak.
İşletmenizin mali fotoğrafı, yönetim silahlarınızın temel unsurudur. Bu anlamda muhasebe, elinizde bulunan en iyi rakamlara dökme yöntemlerinden biridir. Muhasebe dünyası teknik kurallar ve karmaşıklıklarla dolu olmasına rağmen sürücü koltuğuna sizin oturmanız gerekmektedir. Fakat iyi haber şudur: Ayrıntıların tümünü anlamanız gerekmez, sadece ilgili kavramlar hakkında temel bir fikir edinmeniz yeterlidir. Mali sistemlerinizin öncelikle bir yönetim aracı, ikinci olarak ise vergi ve diğer kanuni düzenlemeler için var olduğunu asla unutmamak can alıcı bir noktadır. İhtiyacınız olan bilgileri toplayan, düzenleyen ve raporlayan bir muhasebe sistemi oluşturmak için muhasebecinizle birlikte çalışmak, sadece paranızı daha iyi yönetmenizi sağlamakla kalmayacak, şirketinizi hedeflerine ulaştırmanızda da çok önemli rol oynayacaktır.
Muhasebeciniz size hizmet vermek ve yönetsel kararlarınız için ihtiyacınız olan mali bilgileri alıp, yorumlayabilmenizde yardımcı olmak üzere bulunuyor. İşletmenizde son karar noktası sizsiniz. Muhasebecinizin önerilerini dikkatle dinleyin ama onun aklınızdaki soruları cevaplamasını ve sizin için mümkün olan tüm seçenekleri ayrıntıları ile anlatmasını istemekten çekinmeyin. Unutmayın, muhasebeciniz sizin için çalışıyor.
Para işletmenizi kuvvetlendiren zorunlu yakıt olduğuna göre, mali kararları doğru verebilmek için objektif, güvenilir verilere sahip olmak istersiniz. Yapacağınız düzenlemeler sayesinde belirli periyodlarda alacağınız mali raporlar doğrultusunda işletmenizin genel durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu raporların düzenli olarak çıkması muhasebecinize değil, sizin kararlılığınıza bağlıdır.
Örneğin muhasebecinizin düzenli aralıklarla hazırlayacağı bilanço sayesinde, gereğinden fazla artmış stoğunuz veya gereksiz ekipmanlarınız dikkatinizi çekecektir. Kredi almak yerine, ihtiyacınız olan paranın işletmenin herhangi bir noktasında gizli olduğunu keşfedebilirsiniz. Belki de bunları zaten biliyordunuz ama bunların rakamsal değerlerini görmek birçok firma sahibi için şaşırtıcı olmaktadır. Muhasebecinizin ise bu bilgilere sahip olmasına rağmen işletmenizin diğer bölümlerinden bihaber olması, sizi bu tip konularda uyarma gereğini ortadan kaldırmaktadır. Çünkü onun açısından bunlar sadece bir rakamdır. Daha az bir stokla da bu iş yapılabilir mi? Ya da varolan stok normalin dışında mı? İşletmenin şu noktasında duran tezgah elden çıkarılmalı mı? gibi konularda karar mercii sizsiniz. Dolayısıyla birlikte bakacağınız bilançonuz hakkındaki değerlendirmenin, işletmeniz açısından önemini kavrayabiliyor musunuz?
Muhasebecisinin yaptığı yanlış hesap ya da ihmalkarlık sebebiyle çok büyük cezalar ödemek zorunda kalan firma sahiplerini tanıyorsunuzdur. Belki onlardan biri sizsiniz. Peki batan işletme sahiplerini tanıyor musunuz? Oysa ki hata muhasebeciye değil, onu kontrol etmeyen, ona bir iş tanımı çerçevesi vermeyen iş sahibine aittir.
Unutmayın! Muhasebecinizle birlikte işletmenizin mali kararları ve sonuçlarının arkasındaki itici güç olabilirsiniz ve olmalısınız da. Ancak böyle bir işbirliği, istediğiniz sonuçları almanızı sağlayacak bir işbirliğidir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.