Akbank, 810,5 milyon euro ve 254,7 milyon ABD Doları olmak üzere iki ayrı dilimden oluşan 1 milyar euro karşılığı sendikasyon kredisinin yaklaşık 780 milyon euro tutarındaki kısmını 1 yıl vadeli, 220 milyon euro tutarındaki kısmını ise iki yıl vadeli olarak temin etti. Kredinin maliyeti 1 yıl vadeli kısım için Libor artı yüzde 1,30 – Euribor artı yüzde 1,30; iki yıl vadeli kısım için Libor artı 1,75-Euribor artı yüzde 1,75 oldu.
17 Ağustos 2010, Salı günü yapılan sendikasyon imza töreninde Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, Akbank Uluslararası Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, sendikasyon kredisinin koordinatörü Westlb Direktörü David Pepper ve katılımcı bankaların yetkilileri yer aldı.

“Türkiye bölgenin en dikkat çekici ekonomisi, yıldızımız parlıyor”

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, törende yaptığı konuşmada “Dünya ekonomisinin kökten ve yapısal bir değişiklik yaşadığı bu süreçte Türkiye bölgenin en ilgiye değer ekonomisine sahip. Halen devam eden bu süreçte Brezilya, Çin gibi ülkelerle birlikte yıldızımız parlıyor” dedi.
Türk bankacılık sektöründe oynadıkları önemli ve öncü rolü devam ettirdiklerini belirten Akkurt, “Mart ayında alınan 1,2 milyar ABD Doları tutarındaki sendikasyon kredisi ve temmuz ayında yapılan 1 milyar ABD Doları tutarındaki Eurobond ihracının hemen ardından elde ettiğimiz bu kredi ile bu yılın son 5 ayı içinde üçüncü kez 1 milyar ABD Doları ve üzerinde yurtdışı borçlanma işlemi gerçekleştirdik. Bu Türk bankalarının gücünü ve uluslararası itibarını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Akkurt, toplantı bitiminde yaptığı açıklamada, alınan bu sendikasyonun döviz cinsinden bireylere kullandırılmadığı için büyük şirket ya da KOBİ’lere kullandırılacağını söyledi.

“Yurtdışı borçlanmanın amiral gemisiyiz, rotayı biz çiziyoruz”

Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli de “Sendikasyon kredisi anlaşmasıyla geçen yıl aynı dönemde aldığımız 900 milyon euro tutarındaki krediyi yüzde 100’ün üzerinde çevirme başarısını gösterdik. Dış piyasalardan borçlanmanın kurallarını belirleyen lider banka olarak, finansal krizden bu yana bir Türk bankası tarafından sağlanan ilk 2 yıl vadeli sendikasyon kredisini aldık. Aynı zamanda, mart ayında temin ettiğimiz sendikasyon kredimizde olduğu gibi, maliyetleri aşağı çekmeyi başararak sendikasyon piyasasının amiral gemisi olduğumuzu bir kez daha kanıtladık” dedi.
Kefeli, ayrıca Türk bankalarının başarılı performanslarıyla uluslararası yatırımcıların ve bankaların ilgi odağı olmaya devam ettiğini ve sendikasyona 19 ülkeden yeni bankalar da dahil olmak üzere 52 bankanın katılımının bunun en büyük kanıtı olduğunu vurguladı. Kefeli önümüzdeki dönemde Türkiye’nin cazibesinin artarak sürmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
Sendikasyon kredisinin koordinatörü olan Westlb Direktörü David Pepper ise, alınan kredi, Akbank’ın başarılı çalışmaları sonucunda oluşturduğu köklü uluslararası yatırımcı tabanının bir yansımasıdır. İşlemin başarısı aynı zamanda, dünya ekonomisinin zor günler yaşadığı bir dönemde Akbank’ın temkinli bir yönetilmesi sonucu uluslararası finansal kuruluşlar nezdinde kazandığı itibarının bir kanıtıdır” değerlendirmesini yaptı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın