Yelkenli tekne yarışlarının en heyecan vericisi olan Match Race, ekiplerin eşit teknelerle ikişerli olarak eşleşerek kendi aralarında yarıştığı, farklı ayaklardan oluşan ve eleme usulüyle gerçekleşen bir turnuvadır.
Başlangıç ve bitiş noktaları kıyıya yakın olan Match Race?in yarış parkuru ovaldir. Start çizgisi, iki şamandıra arasında olan ve rüzgara dik açıda konuşlanmış bir hattır. Tekneler bu hattan başlar ve rüzgara dik olarak seyrederek ilk şamandıraya giderler. Bu şamandırayı dönerek balon yelkenini basarlar ve ikinci şamandıraya doğru giderler. İkinci şamandıra start hattının yaklaşık 50 metre kadar üzerindedir. Bu turu 2-3 kere yaptıktan sonra finiş hattında yarışı bitirirler, yarışlar yaklaşık yarım saat sürer.


Yarışlar sırasında, yarışan iki ekip dışındaki ekipler sahilde bekler; yarışma sırası gelen ekipler ile yarışı sona eren ekiplerin yer değişimi, görevli botlar tarafından sağlanır.
Yelkenlilerin rüzgara karşı harekete geçtiği Orsa, rüzgarın arkadan geldiği seyir olan Pupa ve zafer anının belli olduğu Pupa seyrinin sonu olarak üç aşamadan oluşan Match Race, deniz ve yelkenli tutkunları için vazgeçilmez bir heyecandır.

Bu yıl, teknik ve teknolojik halat üretiminde Türkiye?nin lider firması Kaya Ropes ile İstanbul Yelken Kulübü işbirliğinde ilk kez 14-15 Ağustos?ta düzenlenen Kaya Ropes Match Race?de kupanın sahibi Yunanlı Andreas Karalis ve ekibi oldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın