Ekonomik diplomasi için biraraya geldiler

Uluslararası akademisyenler diplomasi, dersi verecek

Eğitimlerde finansal istihbarat mekanizmasının nasıl işlediği anlatılacak.

Paris Üniversitesi Diplomatik ve Stratejik Eğitim Merkezi (Centre d’Etudes Diplomatiques et Strategiques) ile gerçekleştirecek eğitimlerde son yıllarda öne çıkan ekonomik diplomasinin iş hayatındaki yeri ve  önemi anlatılacak. 15 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan eğitim programında, devlet veya devlet-dışı aktörler tarafından yürütülen sınır ötesi ekonomik faaliyetlerle (ihracat, ithalat, yatırım, borç verme, yardım, krediler, göç) ilgili uluslararası karar alma süreçleri ve yöntemleri paylaşılacak, ekonomik diplomasi yoluyla pazar paylarını maksimuma çıkarmak ve  riskleri azaltmak için yapılması gerekenler anlatılacak.

İstanbul Ticaret Üniversitesi, ekonomik diplomasi alanında eğitim programı başlatıyor.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Eminönü Kampüsünde yürütülecek olan eğitimin tanıtım toplantısına katılan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, iki üniversite arasındaki anlaşmanın sadece ticaret ve siyasi alanda değil kültürel anlamda da bir yatırım olduğunu dile getirdi. Bili, programın iki ülke arasındaki ilişkiyi geliştirmesinin yanı sıra Türkiye’nin dış dünyada da tanınmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Eğitimin, diplomasinin yanı sıra finansal alanda ders vermek için Türkiye’de okutulacağını ifade eden CEDS Türkiye Onursal Başkanı Aytunç Altındal da, “Dünyada sadece 3 ülkede verilen ders artık Türkiye’de de verilecek. Ticaret Üniversitesi’nde Türkiye’nin yatırımcılarına, girişimci olmak isteyenlerine, iş adamlarına nasıl daha başarılı olacakları anlatılacak.” diye konuştu. Türkiye’nin diplomasisini iş adamlarına öğretmek istediklerine değinen Altındal, “İş adamlarımızın, gittikleri her ülkede diplomat gibi davranmalarını istiyoruz. Ülkede yatırım yapmalarını istiyoruz. Ders vererek, yatırım yapmak isteyenlere istedikleri kişilerle buluşturarak iş anlaşmalarına yardımcı olacağız.” dedi.

İşbirliği programının koordinatörü Prof. Dr. Yusuf Tuna da, ‘Türkiye’de ilk kez akademik zeminde ekonomik diplomasinin önemini ve işleyiş sürecini konu alan bir eğitim programının başlatılması için bir araya geliyoruz’ mesajı verdi. Devletlerarası ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesinde diplomasinin gerekliliğine dikkat çeken Tuna, 2000’li yıllarda da istihbarat çalışmaları daha çok ekonomik alanlarda gerçekleşiyor. Büyük şirketlerin bünyelerinde ekonomik istihbarat birimleri bulunduruyor. Artık uluslararası boyut kazanan bu konu göz ardı edilemez. Eğitimlerde istihbarat mekanizmasının nasıl işlediği detaylarıyla anlatılacak’ dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Nazım Ekren ise program hakkında şu bilgileri verdi: “Uluslararası ticarette yüksek eğitim yapmak, proje geliştirmek ve girişimcilere yayınlar üretmek asıl amaç. Ekonomi diplomasisini ticari diplomasi olarak anlatacağız. İthalat ve ihracat yapan tüm bireylere ekonomi diplomasisini öğretmek istiyoruz. Ekonomik refahın sürdürülebilir şekilde artması mümkün değil. Doğal olarak bu eğitimi alarak ekonomik refaha ulaşılabilir.”

Daha sonra söz alan eğitimciler, diplomasinin sadece politik alana değil, uluslararası hayatın tüm detaylarına hitap ettiğini, kurumsal istihbaratın daha da önem kazanacağına vurgu yaptılar.

Uluslararası Yatırım Yönetimi Stratejisi, Risk Yönetim Stratejisi ,Rekabetçi ve Finansal İstihbarat başlıkları altında üç aşamada gerçekleştirilecek eğitimleri konusunda uzman olan isimler verecek .

Aytunç Altındal (Siyasi analist, CEDS Türkiye Onursal Başkanı), Dr. Serge Besanger (Ekonomi ve Kurumsal Stratejiler Profesörü, ESSEC ve CEDS Paris’te IMF Uzmanı) Prof. Pascal Chaigneau (CEDS Kurucusu – Siyaset Bilimi ve Ekonomi Profesörü), John Quirk (İstihbarat ve Güvenlik Danışmanı Asset Location & Recovery Intl. Başkanı), Mariangela Lundrigen (Geneva – İsviçre Güvenlik Departmanı Genel Başk. Yard), Dr. Fouad Nohra (Paris Descartes University Öğretim görevlisi), Dr. Selin Şenocak (CEDS Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı), Prof. Guy Schulders (Ekonomi ve Uluslararası Ticaret Profesörü ), Prof. Philippe Tauzin (Uluslararası Risk Yönetimi Uzmanı), Prof. Dr. Yusuf Tuna, (İstanbul Ticaret Üniversitesi, Program Koordinatörü)

İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Kampüsü’nde 15 gün sürecek eğitimlerin dili ise İngilizce olacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın