2012 yılının 6 aylık bilançolarını net dönem kârı, satışlar, faaliyet kârı, özsermaye kârlılığı, net kâr marjı, aktif kârlılığı ve FAVÖK kriterlerine göre analiz ettik. Analistler de bu kriterlere göre bilançosu iyi olan hisselerden alıma uygun olan 15?ini belirledi…
İDİL TARAKLI>>İMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası), hem bayrama pozisyonda girmek istemeyenlerin kararsız tavrı hem de 2012 yılı bilanço beklentilerinin bitmesiyle satış ağırlıklı bir seyir izledi. Ulusal 100 endeksi hafta başında 66 bin seviyelerini zorlasa da ardından gelen satışlarla 64 binlere kadar geriledi. Geçen haftanın kapanışı ise 65 bin 758 puandan oldu.
Bu arada İMKB şirketlerinin önemli bir bölümü de yılın ilk yarısına ilişkin bilançolarını borsaya gönderdi. Bu haberi hazırladığımız saatlerde hisseleri borsada işlem gören banka ve sigorta şirketlerinin tamamı, sanayi formatındaki 378 şirketinse 163?ü bilançosunu borsaya bildirmişti.
Bayram sonrasında orta vadeli hisse pozisyonu almak isteyen yatırımcılar için 6 aylık bilançolar bazında bir çalışma hazırladık. Şirketlerin mevcut durumunu ortaya koymanın yanı sıra gelecekle ilgili ipuçları da veren bilançolar, yatırımcıların hisse alım stratejileri açısından büyük önem taşıyor. Bayram öncesinde bilançoları inceleyerek verilecek kararların yıl sonuna kadar oluşturulacak portföyler için önemli bir adım olacağı gerçek.
Bayram sonrasındaki kısa haftada yatırımcılara fikir vermesi amacıyla 2012 yılı 6 aylık bilanço verilerini 7 kritere göre analiz ettik. Net dönem kârı, satışları, faaliyet kârı, özsermaye kârlılığı, net kâr marjı, aktif kârlılığı ve FAVÖK?ü en yüksek şirketleri belirledik. Ardından da analistlerden 6 aylık bilançosu iyi gelen şirketlerden yola çıkarak ?alım?a uygun hisseleri belirlemelerini istedik. Sonuçta da bilançosu iyi ve fiyatı alıma uygun 15 hisse ortaya çıktı.
Kâr önemli ama
İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Analisti Yeliz Karabulut, şirketlerin yılda 4 kez bilanço açıkladığını hatırlatıyor ve her dönem mevsimsel etkilere göre farklı tabloların ortaya çıkabileceğini vurguluyor. Yarabulut, ?Şirketten şirkete satışların dağılımı yılın çeyrek bazında değişebilir. Örneğin bir şirketin satışları kışın düşerken yazın artabilir. Yani bazı şirketlerde mevsimsellik etkisi görülebilir. Ya da bir şirketin kullandığı hammadde maliyetleri de yine mevsimlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bütün bunlar şirketin kârlılığını etkileyen faktörlerdir? diyor.
Yeliz Karabulut?a göre hisse seçiminde şirketlerin kârlılıklarını koruyup koruyamadığı önemli bir kriter. Bu yüzden de söz konusu rasyonun özellikle takip edilmesi gerekiyor. Şirketin maliyet artışlarına rağmen bu artışı fiyatlarına ileride yansıtıp yansıtamayacağının da önemli olduğunu kaydeden Karabulut, sözlerini şöyle sürdürüyor:
?Bu kriterlerin tek tek irdelenmesi gerekiyor. Şirket özelinde kapasite artırımı, yeni fabrika alımı ya da inşası gibi yatırımlar, şirket birleşmeleri, satın almalar veya yeni iş kollarına girilmesi de önemli. Yatırımcı, bilançodaki kâr/zararın yanı sıra bu kâr ya da zararın bir defaya mahsus olup olmadığına da bakmalı. Özellikle arsa, bina satışı gibi gelişmeler bu açıdan önem kazanıyor.?
?Birçok kaleme birden bakılmalı?
Meksa Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın ise şirketlerin açıkladıkları bilanço, gelir, nakit akım tabloları ile ileriye yönelik öngörülerin yar aldığı faaliyet raporları ve dipnotların bir bütünlük oluşturduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle yatırımcıları sadece bir kaleme odaklanmamaları konusunda uyaran Yalçın, ?En önemli kalem net kar olmakla beraber, bu karın kaynağının ne olduğu da çok iyi anlaşılmalı. Örneğin operasyonel olarak başarısız bir dönem geçiren şirket borçlu durumdan kurtulmak için gayrimenkul sattığında bu kalem karını yüksek gösterecektir. Ancak bu kar sadece bir seferliktir. Bu yüzden sadece net kar kalemine bakıp şirketin iyiye gittiğini yorumlamak oldukça yanlış olur? diyor.
Yalçın, ara dönemlerde açıklanan bilançoların bağımsız denetimden geçmediğini, ancak bunun güvenilirlik bakımından bir sakınca yaratmadığını belirtiyor. Ancak bu bilançoların daha az detay içerebildiğini de hatırlatmadan geçemiyor.
Kısacası bilançolar, yatırım kararları açısından çok önemli. Bilançoları detaylı olarak, şirkete ilişkin diğer verilerle birlikte değerlendirmekse borsada yatırım yapmanın olmazsa olmaz koşullarından. Analistler, bütün bunlar olumlu olsa da bir şirketin borsa fiyatı yüksekse alınmasından yana değiller. Kısacası alım için hem bilançoya hem de fiyatın uygun olup olmadığına bakmak gerekiyor…
para dergisi
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.