İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş:

>>?Ekmekte yeni düzenleme ile ilgili doğru bilinen yanlışlar var.?

>>?Ekmeğe konulan kepeğin artırılması renginin kapkara olması anlamına gelmiyor. Tuz miktarının düşmesi de ekmekler artık tuzsuz olacak demek değil.?

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 1 Temmuz?da yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği?nin kamuoyunda yanlış algılara sebep olduğunu söyledi.

Yeni tebliğle ekmeklik undaki kepek miktarının artırıldığını, tuz oranının ise düşürüldüğünü belirten Başkan Yalçıntaş, ?Ekmek üreticilerinin büyük çoğunluğu tebliğin öngördüğü koşulları zaten yıllardır uyguluyor. Ekmeğin üretimi, kalitesi ve içeriğinde değişen bir şey yok? dedi.

Tebliğin yayınlanmasıyla birlikte, kamuoyunun farklı bir beklenti içine girdiğine işaret eden Yalçıntaş, ?Ekmek üretimi için öngörülen yeniliklerin tüketiciler tarafından fark edilmesi mümkün değil. Çünkü ekmeğin ne rengi ne de tadı değişti. Ekmeğe konulan kepeğin artırılması renginin kapkara olması anlamına gelmiyor. Tuz miktarının düşmesi de ekmekler artık tuzsuz olacak demek değil? diye konuştu.

Murat Yalçıntaş, ekmeğin içeriğine ilişkin farklılıkların ancak tahlil edilerek anlaşabileceğini belirterek şunları söyledi: ?100 kilogram una 1.75 kilo tuz konulduğunda 250 gramlık bir ekmek başına düşen tuz 3.3 gramdı. Yeni düzenleme ile bu 2.8 grama düşmüş oldu. Yani ekmek başına da 0.5 gram tuz azaldı. Zaten İstanbullu ekmek üreticilerinin yüzde 90?ı, 50 kiloluk bir çuval una 500 ila 700 gram arası tuz katmakta. Bu da gösteriyor ki tebliğin ekmekçiden istediği değerler zaten yıllardır uygulanıyor. Bu ne demektir? Ekmeğin tadı değişmeyecek.?

Yalçıntaş, ekmek imalatında beyaz un yerine, kepek oranı daha yüksek Tip 650 denilen un kullanılması standardının getirildiğine de işaret etti. Yalçıntaş, ?Ekmek üreticileri tıpkı tuzda olduğu gibi kepek oranlarında da Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği?ni uzun zamandır uyguluyor. İstanbullu ekmek üreticilerinin yüzde 60?a yakını Tip 650 tür


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın