Kimya ihracatı ilk yarıda 8 milyar 750 milyon dolara yükseldi

Türkiye ihracatının itici gücü kimya sektörü, dünya ekonomisindeki daralmaya rağmen 2012?nin ilk yarısında ihracatını 8 milyar 750 milyon dolara yükseltti. Geçtiğimiz yılın Ocak -Haziran dönemine göre kimya ihracatı yüzde 9,96 oranında artarken, sektörün Ortadoğu pazarında varlığını güçlendirmeye devam ettiği dikkat çekti.

Kimya sektörü, geride bıraktığımız ayda en fazla ihracatı Mısır?a yaptı. Mısır?a olan kimya ihracatı, 2011 yılının Haziran ayı ile karşılaştırıldığında, yüzde 369 gibi rekor bir artışa imza attı. Kimya sektörünün yeniden en önemli pazarı haline gelen Mısır, yılın ilk yarısında da kimya ihracatının lideri oldu. Mısır?a olan kimya ihracatı bu dönemde yüzde 109 artışla 968 milyon dolara ulaştı. Mısır?ı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak izlerken, altı aylık dönemde en çok kimya ihracatı yaptığımız diğer ülkeler ise şöyle sıralandı: Almanya, Malta, İtalya, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Hollanda ve Azerbaycan ? Nahcivan.

Haziran ayında en fazla kimya ihracatı yaptığımız ilk 10 ülkeye daha yakından bakıldığında ise; Ortadoğu ülkelerinin hâkimiyetini koruduğu görüldü. Geçen ay en çok kimya ihracatı yapılan ilk üç ülke yine Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak oldu. İlk 10?da yer alan diğer ülkeler şöyle: Almanya, İtalya, Rusya Federasyonu, Azerbaycan ? Nahcivan, Romanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, ilk altı aylık dönemde kimya ihracatçısının performasından memnun olduklarını belirterek, 18 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için ihracatlarına hız kesmeden devam ettiklerini söyledi. Yılın ilk yarısında Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin kimya sektörü için önemli pazarlar olmayı sürdürdüğüne dikkat çeken Akyüz, Almanya ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinin de kimya ihracatında üst sıralarda yer aldığını ifade etti. Sektörün pazar çeşitliliğini koruduğunu da vurgulayan Murat Akyüz, yılın ikinci yarısında da aynı başarıyı sürdüreceklerini belirtti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın