Kurumsal sosyal uygunluk denetimi, üretim yerlerinde çalışma koşullarının uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yapılıyor. Çalışanlarının temel haklarını garanti altına almayı hedefleyen işletmeler hem çalışanlarına değer katmak hem de kârlılıklarını artırmak için bu denetimleri yaptırıyor.
Bugüne kadar pek çok firmanın karşı karşıya geldiği kurumsal sosyal uygunluk denetimi, Türkiye?de 2005 yılından beri uygulanıyor ve önümüzdeki yıllarda çok daha yaygın olacak. Peki bu denetim neleri kapsıyor ve markaya ne sağlıyor?
SGS Türkiye Tüketici Ürünleri Bölümü Gıda Dışı Denetim Müdürü Seda Bayer, kanun, tüzük, yönetmelik ve alıcı müşterinin standartlarına göre çalışma koşullarının değerlendirilmesi olan kurumsal sosyal uygunluk denetiminin Türkiye?de giderek yaygınlaştığını söylüyor. Bu kapsamda çocuk işçi çalıştırma, ayrımcılık, disiplin uygulamaları, çalışma saatleri, ücretler, ödemeler, haklar, sağlık ve güvenlik ve çevre konuları inceleniyor.
Tekstilden gıdaya, turizmden otomotiv sektörüne kadar birçok alanda bugüne kadar 2 binden fazla denetim yaptıklarını ifade eden Bayer; markaların taleplerine göre denetimlerini haberli, habersiz ya da yarı haberli gerçekleştirdiklerini söylüyor. Her markanın incelenecek dokümanlarının detayları, denetime ayrılacak gün ve görüşülecek kişi sayısı gibi farklı kriterleri bulunuyor.
İnceleme, bir açılış toplantısıyla başlıyor. Sonra saha turu ile sağlık ve güvenlik ile ilgili konular mercek altına alınıyor. İlerleyen aşamada çalışanlar arasından seçilen kişilerle görüşmeler ve dokümantasyon incelemesi yapılıyor. Firma/marka yetkilileriyle ve eğer uygulanabilirliği var ise işçi/sendika temsilcileri ile yapılan kapanış toplantısında elde edilen bulgular paylaşılıyor ve yazılı bir rapor sunuluyor. Her markanın denetim geçerlilik süresi markanın kriterlerine göre değişkenlik göstererek 3 ay ile 3 yıl arasında olabiliyor. Eğer gerek görülürse, iyileştirmeleri görebilmek amacıyla belirli aralıklarla takip denetlemeleri de gerçekleştirilebiliyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.