Firma sahiplerinin rüyasını süsleyen, günün birinde çok büyük işletme olmak, kârının üstüne kâr katmak. Bol ticari ilişkiler içinde, kazançların peşinde koşan yatırımlar yapmak. Ancak bunlar el yordamıyla yapılan işletmecilikte hayal. Kârlı işletme olmanın, şirketin değerlenmesinin bilimsel teknikleri var.

Şirketin değerini artırmanın tekniklerinden haberdar olmak gerekiyor. Öncelikle şirketin finansman kaynaklarına kavuşması için akla gelen konulardan biri, şirketin ortak bulması. Taze kana kavuşan firmaların iş yapma azmi daha fazla oluyor.

Son günlerde yeni Türk Ticaret Kanunu’nun da devreye girmesiyle, ortak bulmak demek, yabancı sermayenin Türkiye’ye gelip işinize ortak olması şeklinde algılanıyor. Ancak gelen yabancı sermayenin bu konuda güvendiği ve temasa geçeceği adresler de belli. Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası denetim şirketleri. Onların önerilerine bu yüzden kulak vermekte fayda var.

Şirketlerin el değiştirmesi veya yeni ortak kabulünde yabancılar uluslararası denetim kuruluşlarına güveniyor. Ne yazık ki, Türk şirketleri genellikle onların şirket değeri hesaplarından pek memnun olmuyor. Hesaplamanın beklendiği gibi bir fiyat vermesini istiyorsanız o zaman çok önceden şirketin değerini yüksetmeyi hedeflemeniz şart.

En önemli unsur pazar

Daha Türkçesi ile şirket değerini yaratan en önemli unsurun pazar olduğunu belirtelim. Şirketin değeri hesaplanırken içinde bulunduğu pazar, elinzdeki ürünlerin piyasada nasıl algılandığı, yani marka ilk dikkate alınan unsurlardır. Bir de tabii yarattığınız nakit ve kâr artışı önemli bir kriterdir.

Potansiyel söylemine itibar yok

Yabancılar şirketin değeri hesaplanırken, “Türk ekonomisinin ve benim şirketimin potansiyeli var” tezine pek itibar etmiyor. Ortaklık görüşmelerinde yabancıların sık sık, “Siz on yıldır bu potansiyele sahipsiniz ama o potansiyelin hayata geçtiği pek görülmüyor” eleştirisi yaptığını söyleyebiliriz.

Yabancı sermayenin ilgisini çeken bir konu da ciro. Bu konuda firmaların belli bir miktar ciroya ulaşması da gerekiyor. Gerçek anlamda piyasada bir anlam ifade edebilecek bir yabancı sermayedar için cironun, ortalama en az 10 milyon dolar olması gerektiği konuşuluyor.

Bu arada şirket değerlemesinde en sık kullanılan iki yöntemi hatırlatmakta fayda var:

FİYAT KAZANÇ YÖNTEMİ

Borsacıların yakından tanıdığı bu yöntem borsa dışı ‘tekaover’larda da kullanılıyor.

İNDİRGENMİŞ NAKİT AKIM YÖNTEMİ

Yeni ortakla pazarlıkta uluslararası düzeyde en çok kabul görmüş metot.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın