Yatırımcının merakla beklediği yeni teşvik sistemi açıklandı.
01 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni teşvik sistemini değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, yeni teşvik paketi ile açıklanan hedefleri memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Akyüz, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat oranı yüksek ara malların üretimine yönelik yatırımların, ?stratejik yatırım? olarak tanımlanması ve desteklenmesinin kimya sektörünü çok yakından ilgilendirdiğini söyledi. Kimya sektörünün ilaç başta olmak üzere, plastik, kauçuk, boya kozmetik gibi alt sektörlerinde yeni yatırımların önünün açılacağını kaydetti.
Yeni teşvik sistemi bölgesel farklılıklarının giderilmesi, stratejik yatırımların, yüksek katma değer ve teknolojinin desteklenmesi, il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçilmesi bakımından önemli yenilikler getiriyor. Yerli ya da yabancı yatırımcı ayrımının yapılmadığı yeni sistemle bölgeler arasında farklılıklar giderilirken, ithal ikamesi yüksek ürünlerin üretimi ile birlikte cari açığın azaltılması hedefleniyor.
İKMİB Başkanı Murat Akyüz, sistemin pek çok olumlu yönünün olduğunu vurgulayarak, özellikle eczacılık ve onkoloji konusunda yapılacak yatırımların stratejik yatırım kapsamında değerlendirilmesinin, ilaçta uzun süredir ülkemizde yapılmayan yatırımları ve üretimi hiç olmayan kanser ilaçlarının üretilmesini sağlayacağını söyledi. İlaç sanayi üretimine yönelik yatırımların 5?inci bölgeye sağlanan desteklerden yararlanacağını da ekledi.
Kimya sektörü genelinde hammadde temininde yüzde 80 gibi yüksek bir oranda ithalatın olduğunu, bazı ürünlerde bu oranın yüzde 100?e çıktığını kaydeden Akyüz, ?İhracatta yakaladığı başarıya rağmen kimya sektörü ne yazık ki yerli üretimin yeterli oranda olmaması nedeniyle ithalata bağımlı bir sektör. Bu yapının değişme zamanı geldi. Türkiye 2023?te dünyanın 10?uncu büyük ekonomisi olmayı hedeflerken, kimya sektörü bu hedefin lokomotif sektörlerinden biridir. Yeni teşvik sisteminde, ithal oranı yüksek ara malların stratejik yatırım kapsamına alınması sektörümüz açısından çok önemli. Arz açığı yüzde 50?nin üzerinde olan ara malların üretimine destek verilecek. Sektörümüzdeki neredeyse tüm ara mallar stratejik yatırım kapsamında.? diye konuştu.
Murat Akyüz, yeni haritada bölgesel farklılıkların giderilmesi ve il bazında TÜİK tarafından belirlenen 61 kritere göre illerin dağılımının yapılmasının da son derece olumlu bir adım olduğunu belirtti. İllerdeki yapının değişmesi ile birlikte TÜİK verilerine göre değişiklik yapılmasının, sektördeki haksızlıkları gidermesi bakımından önemli olduğuna dikkat çekti. Akyüz ayrıca, ?Yeni teşvik sisteminde öne çıkan Organize Sanayi Bölgelerinde 5 firmanın bir araya gelerek yapacakları yatırımlarda bir alt bölgeye sağlanacak destekten yararlanacak olmaları da, sektörümüzü ve firmalarımızı bütünleştirecek bir çalışmadır. Bir diğer önemli konu ise, yatırımcı vergi indirim desteğinin yatırımcının tüm faaliyetlerine uygulanabilir olması, farklı bölgelere yatırımı teşvik eder? dedi.
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz son olarak, yeni teşvik sisteminin bu haliyle kimya sektörüne yerli ya da yabancı yatırımları çekeceğini belirterek, ?Yeni yatırımları getirecek teşvik sistemi için Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan?a, hazırlıklar sırasında bizleri dinleyen, ihtiyaçlarımızı doğru analiz eden ve ?stratejik yatırım? kavramını ortaya koyan Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan ile Ekonomi Koordinasyon Kurulu?ndaki tüm bakanlara kimya ihracatçısı adına teşekkür ediyorum.? şeklinde konuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.