Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı Mayıs ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Sanayi üretim endeksi, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,6, bir önceki aya göre yüzde 3,7 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2010 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 13,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 16,5, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi yüzde 9,4 artış gösterdi.

Sanayideki üretim artışını dış talep belirliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜİK?in açıkladığı Mayıs ayı sanayi üretim rakamları ile ilgili bir açıklama yaptı. Büyükekşi yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

?Sanayideki üretim artışını ve temposunu ihracat ve dış talep belirlemeye devam ediyor.  Mayıs ayında sanayi üretimin yüzde 15,6 artması, krizden sonra ihracat desteğiyle hızlı bir toparlanma sürecine giren Türkiye ekonomisindeki büyümenin sürdüğünü göstermektedir. İhracatta ve sanayi üretiminde çift haneli büyüme, yıllık bazda kuvvetli bir büyüme rakamının çıkacağını gösteriyor.

Mayıs ayı ihracat kayıt rakamlarına göre, ihracatımız yüzde 24,9 oranında artış göstermişti. İhracat, sanayi üretim artışının en önemli itici gücü olmaya devam ediyor. İhracatımız yılın ikinci çeyreğinde yüksek büyüme hızını korudu. Dolayısıyla en son açıklanan sanayi üretim endeksinin de desteklediği üzere, yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme trendini sürdüreceğini düşünüyoruz.

Ancak 2010?nun üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde de bu büyümenin sürmesi için ihracatımızın temposunu sürdürmesi büyük önem kazandı. Yüksek ihracat büyümesini devam ettirebilmek amacıyla ihracatın önündeki engellerin kaldırılması ve ihracatçılarımızın dikkat çektiği konularda acil adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. İhracatçılarımız rekabetçi kur desteği bekliyorlar. Rekabetçi kur ile beraber üretimimiz ve ihracatımız için çok önemli olan ara malının içerden temin edilmesi mümkün olacak. Cari açığımızı düşürmek ve dış ticaretteki yapısal durumu değiştirmek yerli girdi tedarikini artırmakla ancak mümkün olur.  Rekabetçi kur da bunu sağlamak için çok etkili bir enstrüman. Türkiye ekonomisi potansiyelini doğru kullanabildiği müddetçe dünyanın en dinamik ve en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi olmaya devam edecektir.?

Sanayici, ikinci yarıda baz etkisinin zayıflayacağını söylüyor

Öte yandan, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de Mayıs ayı sanayi üretim rakamlarıyla ilgili olarak, “Sanayimizde üretim, Mayıs ayında da, geçen yılın baz etkisinin de yardımıyla artışını sürdürmüştür. İkinci çeyrek için, üretim artışında bir hız kesme beklentisi vardı. Olumlu bir gelişme olarak, hız kesme beklentilerin altında kalmıştır. Sanayi üretimindeki bu nispi olumlu gidişle, yılın ikinci çeyreği de büyük olasılıkla kazanım hanesine yazılacaktır. Ancak, yılın ikinci yarısında, baz etkisi faktörünün zayıflayacağını ve Avrupa?daki duruma bakınca, ihracatta da zor bir döneme gireceğimizi göz ardı etmemeliyiz. Sanayi üretiminde artışın ve dolayısıyla ekonomide de büyümenin yılın ikinci yarısında da devam edebilmesi için, sanayi üretimine can verecek, üretim artışını destekleyecek enstrümanların acilen devreye girmesine ihtiyaç vardır” görüşünü dile getirdi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın