Enuygun.com Başanalisti Betül Sungurlu, taşıt kredisi talebinde son bir yıl içinde çok ciddi bir artış yaşandığını söyledi: ?Özellikle son birkaç aydır talebin ciddi şekilde arttığını görüyoruz. 2010 yılının ilk 6 ayında Enuygun.com üzerinde yapılan taşıt kredisi incelemeleri, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 150 seviyesinde artış göstermiş durumda. Bu ciddi artışta araç piyasasındaki hareketlilik en önemli etken. Faizlerin düşmesiyle bu yıl bankalar çok daha uygun kredi olanakları sunuyor. Geçtiğimiz ay Türkiye?de toplam 60 bin adet araç satışı gerçekleşti. Bayi sayısında da son dönemde buna bağlı olarak ciddi bir artış var.?
Sungurlu, tüketicilerin artık kredi almadan önce mutlaka internet üzerinde iyi bir inceleme yaptıklarını belirterek, ?İnternet üzerindeki taşıt kredisi arayışında ve talep artışında tüketicilerin kullanım alışkanlıklarının değişmesinin yeri büyük,? dedi. ?Kredi için bankaya gitmeden önce internet üzerinde araştırma yapmak, artık birçok kullanıcı için olmazsa olmaz haline geldi. Taşıt almak isteyen herkes, Enuygun.com üzerinde kredi seçeneklerini online karşılaştırarak kendilerine en uygun krediyi rahatlıkla belirleyebiliyor.?
Taşıt kredisi taleplerinde ortalama vade 32 ay, ortalama tutar ise 18.700 TL
Enuygun.com üzerinden tüketicilerin bankalara ilettiği kredi taleplerinde 2010 yılının ikinci üç ayında, ilk üç aya göre toplamda yüzde 30 yükseliş gerçekleşti. Bu yıl içerisinde talepteki en hızlı artış Şubat ve Mart aylarında gerçekleşirken, Mart ayından sonra taşıt kredisi talepleri daha düz bir çizgi halinde ilerledi. Haziran ayında ise Mayıs ayına oranla mevsimsel bir düşüş gerçekleşmesine karşın, genel olarak bakıldığında ikinci üç aydaki taşıt kredisi teklif taleplerinin ilk üç aya göre belirgin şekilde yükseldiği görülüyor.
Taşıt kredisinde en az 3 ay, en çok 60 ay vadeli krediler talep görüyor. Taşıt alacak tüketicilerin aradığı ortalama taşıt kredisi vadesi ise 32 ay. 2010 yılında az da olsa 1 milyon liranın üzerinde gelen talepler bile var, ancak taşıt kredisinde son üç ayda talep edilen ortalama tutar 18.700 TL seviyesinde gerçekleşmiş bulunuyor.
Taşıt kredisi alırken nelere dikkat etmeli?
Enuygun.com Başanalisti Betül Sungurlu, taşıt kredisi alacak tüketicilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini konusunda ise şu noktalara dikkat çekti: ?Teminat haricinde aslında diğer kredilerden çok farklı olmadığı için, her türlü kredide olduğu gibi taşıt kredilerinde de tüketicilerin sadece faiz oranına odaklanmaması, dosya ve diğer masraflar dahil toplam kredi maliyetini değerlendirerek seçim yapması gerekir. Taşıt kredilerinde asıl teminat aracın kendisidir ve kredi vadesi boyunca araç bankaya rehnedilir. Bu sebeple genellikle aracın kaskosunun yapılması şartı aranır. Kasko bedeli ise çoğu kez kredinin dosya masraflarından çok daha yüksek olduğu için tüketicilerin maliyet azaltabilmek adına, bu kredi türünde diğer kredilerden farklı olarak kasko fiyat seçeneklerini de mutlaka değerlendirmesi gerekir.?
Betül Sungurlu, kaskonun kredinin alındığı bankadan yapılmasının şart olmadığını, ancak bazı bankaların kaskonun kendi ya da bağlı kurumlarından yapılması halinde faiz indirimi teklifi sunduğunu hatırlatıyor: ?Bankaların kaskosuz taşıt kredisi fiyatlamaları ve hatta zaman zaman çocuk koltuğu ya da navigasyon cihazı gibi promosyonları da olabiliyor. Ayrıca, bazen bir bankanın ihtiyaç kredisi seçeneği bir başka bankanın taşıt kredisine göre daha avantajlı bir seçenek haline de gelebiliyor. Dolayısıyla hangi kredinin daha avantajlı olduğunu tespit etmek için biraz daha fazla çaba harcamak gerekli diyebiliriz. Bu süreci kısaltmak ve kolaylaştırmak için ise Enuygun.com?un taşıt kredisi karşılaştırma aracı devreye giriyor. Kasko önemli bir masraf kalemi olduğundan şunu da unutmamak gerekir ki, eğer tüketici eski aracını satıp yeni bir araç almak için kredi kullanıyorsa, mevcut kasko poliçesine zeyilname ile yeni aracını dahil ettirebilir. Böylece hasarsızlık indirimi gibi haklarından da yararlanmaya devam edeceği gibi, yeni bir poliçe satın almasına da gerek kalmaz.?
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.